Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Hogy kell vízkövet leszedni a...

Nacebee kérdése:

Hogy kell vízkövet leszedni a vízforralóból? Babámnak forralok benne vizet

Figyelt kérdés
2011. jún. 28. 10:05
1 2
 11/16 _Gabe_ válasza:

Kis kémiai háttér:

A sima csapvíz nem csak vizet tartalmaz, hanem különböző oldott ásványi anyagokat is, leggyakrabban kalcium- és magnézium-karbonátokat -ettől függ a keménysége, pl nk°-ban (német keménységi fogban)

A vízzel együtt áramló szén-dioxid a vízzel hidrogén-karbonátot (szénsavat) alkot és oldott állapotban tartja az ásványi anyagokat így:

Ca/Mg CO3 + H2CO3 = Ca/Mg (HCO3)2

A szén-dioxid a víz fizikai paramétereinket (p, T) változása miatt illékonnyá válik, így az addig oldott karbonátok kiválnak, és lerakódást hagynak maguk után.

A vízlágyítákor a kivált és lerakodott ásványi anyagokat valamilyen savval, illetve annak higított változatával (pl. iparban, teraszon: sósav - HCl, jelen esetben ecetsav) oldatba visszük. Ilyenkor szén-dioxid-felszabadulás (gázfejlődés) közben oldható kalcium- vagy magnézium-klorid só keletkezik. Valahogy így:

Ca/Mg (HCO3)2 + 2 CH3COOH = Ca/Mg (CH3COO)2 + 2 CO2 + 2 H2O

2011. júl. 1. 15:04
 12/16 anonim válasza:
Ecet
2011. júl. 1. 20:54
 13/16 Creatin válasza:
En citromlevet hasznalok.......abba aztatom
2011. júl. 2. 19:46
 14/16 Torpetipi válasza:
Én a húgomnak szoktam és mindig ez van nekem is. Igazából mi nem szedjük le, mert van szűrő és értelmetlen. Te se szedd le, ha van szűrőd.
2011. júl. 6. 22:39
 15/16 anonim válasza:
Hát az előző jó csacsi válasz volt. Biztosan még gyerekecske, akinek a tanulmányai nem terjedtek odáig, hogy tudja azt, hogy mennyi irdatlan energiaveszteség van abban az esetben, ha egy vízköves felületet akar valaki melegíteni. Szóval kedves kérdező, szelektáld a válaszokat és ilyenekre ne hallgass, hogy értelmetlen leszedni a vízkövet bárhonnan is.
2011. júl. 7. 09:37
 16/16 anonim válasza:

Mint vegyész én is azt mondom: ECET!

Az előző kémiásnak: A vízlágyítás és a vízkőoldás két külön dolog. Vízlágyításkor (általában polifoszfátokkal, foszfátokkal) komplexbe viszed a Ca és Mg ionokat. Szóval foszforos trágya is jó calgonnak. Egyébként jól leírtad a dolgokat.

2011. júl. 12. 08:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!