Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Mi a különbség a dinamó és az...

Mi a különbség a dinamó és az aggregátor között?

Figyelt kérdés

Ezt a kérdést már föl tettem... melyiknek kell energia a beindításához?

Melyik termel áramot? Mire használják leggyakrabban?

Melyik érintése életveszélyes(sebb) ?

2011. jún. 20. 19:18
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Agregátornak hívjuk ugye a valamilyen motor/benzin.diesel/ és áramfejlesztő egység/dinamó,generátor/egybeépített komplexét.Magában a dinamó nem fejleszt áramot, max akkor veszélyes ha rád esik.A motor beindításához is kell energia bevitel,ugyan úgy mint az áramfejlesztéshez.Általában több mint amit visszakapsz(hatásfok) És hogy melyik a veszélyessebb?

Egy törpefeszülségű dinamó/max 42V/ megfoghatsz kicsit bizsereg a kezed,de én nem fognám meg a benzinmotor hajtótengelyét forgás közben.Tehát a veszélyesség relatív.

Remélem segítettem.

2011. jún. 20. 19:33
 2/12 anonim ***** válasza:
Szerintem a kérdező az aggregátor helyett generátort akart kérdezni. Mind a kettőt meg kell hajtani valamivel, és mind a kettőnek kell előgerjesztés, de a generátor hatásfoka sokkal jobb azonos teljesítménybevitel esetén.Az aggregátorban generátor van.A dinamónak is, és a generátornak is kell energia, amivel meghajtod. Az aggregátorban ott van a diesel, vagy benzinmotor, ami a meghajtja, és minden más, ami kell az áramtermeléshez. Bármelyiket megérintheted nem veszélyes,max meleg a külseje. DE! A belőle kilépő feszültség az lehet!! (Az emberi bőr átütőképessége szárazon kb. 50-70 Volt.) Itt nem maga a dinamó, generátor a veszélyes, hiszen mind a kettő előfordul a kocsikban,(dinamo többek között a régebbi trabantokban 6-12 Voltos, és a generátor 12-24 Voltos -teherkocsik, buszok.)Viszont a 230-400 Voltos aggregátorokban is, és az erőművekben (10-20 ezer Volt) is generátorok vannak.
2011. jún. 20. 20:49
 3/12 A kérdező kommentje:

Tehát ha valaki áramot akar termelni aggregátor vagy dinamó segítségével akkor diselre van szüksége?

Így már nem is olyan ingyen-áram?

2011. jún. 20. 21:59
 4/12 anonim ***** válasza:
Vagy Diesel, vagy benzinmotorra, vagy viz, szél, gőzhajtású erőműre. Ingyenáramot nap, és szélenergiából nyersz.Egy generátort, dinamót valaminek mindenképp meg kell hajtania.
2011. jún. 21. 00:46
 5/12 anonim ***** válasza:

Szia!

Az aggregátor, és a dinamó is hasonló elven működik: Forgási energiát konvertál át elektromos árammá.

Az Aggregátorban is dinamó van, csak nagyobb teljesítményű mint a bringádon. A bringa dörzshajtással adja át a dinamónak a forgást, forgó mágnessel és körülötte elhelyezkedő réztekercs(ek)el alakítja át árammá. Aggregátorban a forgómozgást egy robbanómotor hozza létre.

Benzin, diesel pénzbe kerül, nem ingyenes.

Ha szeretnél "ingyen"-áramot, akkor egy szélgenerátort kellene készíteni:

Anyagköltség van, munkaidő sok... Tudj hegeszteni, Erős, ipari mágneseket kell beszerezni, rézhuzal tekercseket kell készíteni...STB.

[link]

Alapban (a fenti linkken olvasva) 500 watt teljesítményt ad le 24 volton. Nem igen tapogatnám működés közben a kábelt....

A képek szerint tényleg működőképes...Bár a viharvédelmet biztosabban oldanám meg, nem sima rugóval. Olyan védelem is létezik, hogy a lapátokon van hasonló kialakítás. Ha egy bizonyos erősséget elér a szél, a lapátok hátranyomódnak, ráadásul -jó beállítás esetén - egyenletes forgássebességet és ezáltal egyenletes áramerősséget tudnak biztosítani.

Nekem nincs tudásom ilyen kialakításához ( vagyis még nem próbáltam nagyban ) kisméretű szélgenerátor viszont már készítettem, 6 voltos akkumulátor töltéséhez ( gyerek autójához), mert szinte mindig azon ül, és sok áramot fogyasztott a töltése).

Szerintem érdemes megnézni a hirdetési oldalakat is, ha akarsz venni.

2011. jún. 21. 10:13
 6/12 anonim ***** válasza:
34%

DoZso-nak

A kerékpáron generátor van mivel váltó áramot ad. Csak a köznyelv hívja dinamónak.

2011. jún. 21. 13:02
 7/12 Neszivass ***** válasza:
50%

A generátorok egy fajtája az állandó és álló mágneses térrel rendelkező dinamó. Ebben a gerjesztést a mágneses állórész (ház) biztosítja és a forgás hatására a forgórész tekercseiben feszültség indukálódik. A leadott teljesítményt csak a forgórész forgatási sebességével lehet szabályozni.

A generátorok állórészében általában a mágnes helyett szintén tekercseket alkalmaznak, ezzel hozva létre a mágneses teret. Gyakorlatilag egy elektromágnesről van szó. Ezt gerjesztik külső energiaforrással. Értsd: magának a generátornak is van áramfelvétele, azaz árammal megy. Cserébe jóval nagyobb teljesítmény nyerhető ki belőle, ami a gerjesztés szabályozásával szabadon állítható.

2011. jún. 21. 15:25
 8/12 anonim ***** válasza:
50%

Neszívasnak.

Hogy is van ez? A generátor egyik fajtája a dinamó? Tanultam pár évet és dolgoztam is villamos gépek közt, de valahogy eddig én két külön fogalomként ismerem őket.

Alapból a dinamó gerjesztése az állórészen történik ez lehet ugye állandó vagy elektromágnes, az energia termelés a forgórészben fejlődik és a kommutátor egyenirányítja, tehát a dinamó az egyenfeszültséget ad. Visszafelé tehát motorként is működik.

A generátor szinte a tükörképe a gerjesztés a forgórész tekercsére kapcsolódik szabályzón és csúszógyűrűn keresztül, majd külső erővel megforgatják létrehozva a forgó mágneses mezőt.Ez metszi az állórész x fázisú tekercselését és színuszossan váltakozó feszültséget generál. Visszafelé nem igazán működik.

Segíts ki légyszives ha nem jól tudom. Köszi.

2011. jún. 21. 18:31
 9/12 anonim ***** válasza:

w3dzz válaszához:

Tudom, hogy generátor, de ha mindenki dinamónak hívja, miért keverjem meg az embereket? Így biztos, hogy tudni fogják, hogy mire gondol a válaszoló... :-)

2011. jún. 22. 07:07
 10/12 anonim ***** válasza:

A lényeget még senki sem mondta ki:a dinamó és a generátor ugyan az, ám ha külső meghajtóforrásra szereljük akkor aggregátort kapunk !Tök mindegy és semmi köze ahhoz hogy milyen külső forrás hajtja meg hajthatja robbanómotor-szél-víz-gőz-állati és emberi erő is.

Tehát a dinamó(generátor) a villamos áramot termelő gép, az aggregátor pedig a dinamó(generátor)+meghajtó forrás egysége.Mivel mindkettő ugyanaz egységesen elmondható hogy érintése csak akkor veszélyes ha az elektromos felületét babráljuk.

2011. jún. 24. 20:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!