Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Miért zúknak a transzformátorok?

Miért zúknak a transzformátorok?

Figyelt kérdés
Pl folytótekercs, utcai 20/0,4es transzformátor, akármilyen 230/24 es trafó, szóval mindenfajta:)
2011. márc. 28. 19:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

A kollégák a lényeget felejtették el leírni a trafózúgásról.

A feszültségváltók elektromágneses csatolásúak. A működésükhöz szükséges hatékony csatolás érdekében helyezik a tekercseket mágnesesen vezető lemeztestre. Azért lemezes, hogy minél kisebb örvényáramok ébredhessenek. De az örvényáramok csak szupravezető lemezek esetén nem lennének. Így a változó fluxus hatására a lemezek között dinamikai erők ébrednek, egymást vonzzák\taszítják, mozognak, zörögnek, zúgnak.

2011. márc. 29. 10:28
 12/20 D.O.81 ***** válasza:

Üdv!

Nem tudom melyik villamosipari suliba jársz, de én a anno a Dériben végeztem (Volt Killián György) egy nagyon színvonalas tanári kar segítségével.

Nos a trafó működését úgy ahogy leírták.

De miért vannak a váltakozó áramú berendezések vastestjei lemezelve? Azért, mert a váltakozó feszültség által táplált tekercselésben az így létrejövő váltakozó áram váltakozó mágneses teret hoz létre, mely a tömör vastestekben örvényáramokat indukál és így jelentős veszteségek keletkeznének hö formájában. Ezért a vastestet lemezekből építik fel, melyeknek felületén vékony oxidréteg gátolja hogy a változó mágneses tér által indukált feszültség a lemezek között indukált áramot hajtson, így veszteséget termeljen. A lemezelt vastestet szorító hevederek és csavarok fogják össze.

Majd az egészet impregnálják, azaz védőlakkba mártják.

A lakkréteg gátolja, hogy az alkotók elmozduljanak és szigetelésként is szolgál. Nagyobb transzformátoroknál az imprgnálás csak a tekercseket érintheti, vagy azt sem. Itt mivel nagyobb a vasmag is és az összeszorító szerkezet sem tökéletes üzem közben mind a tekercs, mind a vasmag 50Hz frekvenciával, illetve annak felharmonikusaival zúg, avagy hangot ad.

Az alállomási- és oszloptraszformátorok mivel nagy teljesítményt visznek át általában kézzel készülnek és hogy jobban tolerálják a zárlatkor fellépő erőhatásokat a tekercstest és a vasmag között faékek gondoskodnak a megfelelő feszítésről, míg a lemezelt vastestet több különböző méretű és alakú heveder tartja egyben. Az egész szerkezetet, sepeciális ú.n. transzformátorolajba merítik, mely olaj egy erre a célra kialakított kádban van, melyen hútőbordákat és tágulási tartályt is elhelyeznek.

Az egészet légmentesen lezárják, mert ez az olaj amellett, hogy jó szigetelő, de nagyon erőssen vonja el a vizet a levegőből és ezáltal szigetelőképessége az elsavasodás míatt romlik, ami a transzformátor tönremenetelét okozza.

Egyben ezek a transzformátorok a leghangosabbak, mert az idők folyamán a folyamatos 50Hz-es rázkódástól a hevederek enyhén lelazulnak, a tekercsek kissebb feszültségi állapotot felvéve a vasmag és a tekercstest közötti feszítőerő is csökken, így növelve meg az egész egység üzem közbeni hangját.

Remélem tudtam segíteni.

2011. márc. 29. 13:53
 13/20 A kérdező kommentje:
szeretem az ilyen kifejtett válaszokat:) tulajdonképpen én OKJ-n teszem a villanyszerelőt, de lényegében az egész rokonságomban szinte csak vilannyszerelők vannak. Köszi a válaszokat:)
2011. márc. 29. 15:50
 14/20 anonim ***** válasza:
OKJ-én teszed le a sulit? Hát akkor sajnos nem sokat fugsz ott megtanulni....menj minél többet maszekhoz tanulni mégha ingyen is de ott legalább tanulsz....
2011. márc. 30. 16:12
 15/20 A kérdező kommentje:
o nem csak elmelet van itt. tegnap pl foldeloszondat telepitettunk:-) meg vestunk. eleg gyakorlatot szerzek:)
2011. márc. 31. 07:30
 16/20 anonim ***** válasza:
Figyelj meg mindent. És ha valamit nem értesz, azonnal kérdezz. Ne keletkezhessenek lyukak az agyadban.
2011. ápr. 1. 23:14
 17/20 A kérdező kommentje:
á nemmaradnak lyukak. főleg mikor árammal dolgozunk a tanár nyomatékosan elmondja mit kell tenni
2011. ápr. 2. 07:48
 18/20 anonim ***** válasza:
Két oka van a zúgásnak, az egyik hogy a menetek egymáshoz képest mozognak az őket körülvevő mágneses mező miatt és a lemezek is rezegnek, elsősorban azért, mert a bennük párhuzamosan haladó mező össze akarja szorítani őket leginkább a légréseknél, szóródásoknál és ez másodpercenként 100-szor megszűnik és 50x megfordul, ami a megmaradó ellentétes mágnesességet is taszítja nagyon rövid ideig... (koercitív térerő)
2016. aug. 16. 22:18
 19/20 anonim ***** válasza:
Az kimaradt, hogy ezeknek a rezgéseknek a megszűntetése érdekében szeretik megfürdetni az egész trafót lakkban, főleg a mikrosütő trafókat a nagyfesz miatt is.
2016. aug. 16. 22:19
 20/20 anonim ***** válasza:
A zajt leginkább magnetosztrikció okozza. A lemezek a mágneses tér hatására változtatják a hosszukat. Ezen felül a tompaillesztési helyek és az átlapolásos lemezillesztés más-másfajta zajt okoz.
2022. febr. 5. 19:31
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!