Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Ha mikróban melegítek miért...

Ha mikróban melegítek miért van az hogy a tányér tűz forró a kaja meg hideg?

Figyelt kérdés
2010. dec. 3. 14:31
1 2
 11/17 anonim válasza:
100%
Nemhiszem hogy a kiégetett porcelán tulajdonságai közt lenne a vízfelszívó képesség! A porcelánmasszát az égetőkemencében kb. 900°C-on kiégetik. A porcelán anyaga az első égetés után még lyukacsos, vízszívó és eléggé törékeny. Az első égetés után a porcelánt mázzal látják el, majd másodszor is égetve, kezdődő olvadásig (kb.1400°C-ig) hevítik. Ekkor a benne levő földpát megolvad, kitölti a hézagokat úgy, hogy az alapanyag tömörré, üvegszerűvé és áttetszővé válik.
2010. dec. 10. 13:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/17 anonim válasza:

Elmondom nektek, hogy erre nem túl könnyű a válasz mivel:

- előfordul, hogy az edényben a leves 2'20"-en 750W-on nem melegszik rendesen át, az edény pedig forró

- másszor pedig 1'30"-en szintén 750W-on ugyan az a készítésü és mennyiségü (kb) étel ugyan abban az edényben pokoli forró, az edény pedig - láss csodát - hideg.

Akkor most mi van?

Olyan mikróm van amibe fémedényt is be lehet rakni, de ez a jelenség nem csak a fém, hanem az összes edény esetében megfigyelhető. Leteszteltük.

Évek óta használjuk a mikrónkat, meg se pisszen, csak teszi a dolgát gond nélkül. Viszont nem értjük ezt a dolgot a mai napig.

Szerintem az eddigiek közül - bár vannak okosak is - egyik sem ad teljes választ erre a kérdésre.

2010. dec. 10. 19:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 D.O.81 ***** válasza:
100%

Nos kérlek, mivel a mikrohullámú készülék sem olyan egyszerűen működik, mint ahogy ezt anno elgondolták, a kérdésedben felvetett probléma sem, ennyire egyszerű.

Már maga a készülék angol megnevezése sem helytálló "microwave oven"-"mikrohullámú sütő". A ketyerének köze sincs a sütőhöz. Mikor feltalálták, akkor használták arra is, de hamar rá jöttek, hogy a készülékkel inkább melegíteni lehet gyorsan sem mint sütni és főzni.

A mai készülékek két csoportba oszthatók: háztartási és ipari készülékek. Mivel mi a háztartási készülékeket használjuk ezért az ipari készülékeket nem ragozom. Szervizesként szép számmal javítottam a háztartási kisgépeket, köztük a "mikrókat" is és a következőket tapasztaltam:

A mai készülékekben az energiaforrás a "magnetron", mely 2,54GHz-en rezonál általában készülék jobb oldalán helyezik el közvetlenül alatta található az azt tápláló transzformátor. A melegítőtérben a magnetron helyét a nem inox készülékekben jobb oldalon nagyjából középtájon a térbe benyúló kis "dudor" jelzi. Alatta közvetlenül van egy érdekes karton állagú lapocska mely a "csillámlap" nevet viseli. Ez a lapocska a készülék egyik legfontosabb eleme. A régebbi modellekben nem volt ritka a teljes főzőtér alapterületével egyező és 5-8 mm vastagságú lap sem. Nos ez a lapocska szórja szét a magnetronból érkező keskeny nyílásszögű fókuszálatlan rádióhullámot és teszi viszonylagosan szórttá. Ezen lapocska nélkül a kisugárzott teljesítmény képes lyukat égetni egy szelet kenyérbe, mármint ha az a sugárzás igeje alatt mozdulatlan. Állótányéros készüléknéknél sikerült ilyet előidéznem igaz ott a forgó sugárterelő volt meghibásodva...

Másrészt viszont szintén tévhit, hogy a készülék belülről melegíti fel az ételt. Egy frászt ugyan úgy kívülről melegszik az egész. Tény és való, hogy vannak edények melynek rezonancia frekvenciája közel áll a vízéhez (2,54GHz) természetesen ezek az edények alkalmatlanok mikróban való alkalmazáshoz, mert a kisugárzott energia jelentős részét elnyelik.

Továbbá mikrohullámú készüléket üresen senki ne járasson, mert rövid időn belül hazavágja a megnetront, ami teljesítmény csökkenésben mutatkozik (Pl.: 750W 1perc helyett ugyanazt a hőmérsékletet kezdetben 1.5, majd 2, aztán 4 perc és így tovább időn belül éri el a felmelegítendő étel). Aki hiszi, aki nem a készülék melegítőterében igenis vannak "hideg pontok" ezeken a helyeken egyáltalán nincs sugárzás és vannak "forró pontok" ahol a belső falról visszaverődő sugarak találkoznak. Ezért van az hogy az aszimmetrikusan elhelyezett tányérban az étel gyorsabban melegszik, mintha a tányér a forgó üveglap forgási középpontjában lenne elhelyezve. Ez a jelenség nem törvényszerű erősen függ a csillámlap anyageloszlásától is. Továbbá minden melegítés után nagyon ajánlott a készülék ajtajának legalább 10 percre történő nyitva hagyása. Ezzel a csillámlap élettartamát lehet meghosszabbítani, vagy melegítsünk valamilyen bura alatt. Ugyanis a csillámlap meglehetősen jól felszívja a kávé, leves és egyébb zsírt és olajat is tartalmazó ételek páráját, ami ahhoz vezet, hogy ezek a lecsapódott és megkötött ételpárák a csillámlapban a sugárforrás közelsége miatt nagyon melegednek. Ez szenesedéhez vezet, majd látványos fényjelenség társaságában villamos ívkisülés indul meg a csillámlap és a burkolat között, ami átterjedhet egészen a magnetron sugárkibocsájtó nyílása és a burkolat közé. Ekkor már a vas burkolat is olvadáspont fölé melegszik és a készülék burkolata a "dudor" valamely pontján javíthatatlanul károsodik. Ezenkívül nem véletlenül van a használatiban leírva hogy kanalat és egyébb fém evőeszközt és fém tárgyakat TILOS a készülébe tenni, mivel elektromágneses sugárzásról, mivel a rádióhullámok is annak minősülnek, a fém tárgyakban viszonylag nagy feszültségek indukálódnak. Nem ritka a 2000-8000 Voltig terjedő feszültség szint sem. Ezért van az, hogy a fémtányér vagy a fém kanál szépen körbeégeti a készülék belső falát, illetve ajtó földelés meghibásodás esetén a burkolat és az ajtó között szokott érdekes villamos jelenség lejátszódni a melegítés alatt. Szintén szoktak meglepetést okozni az interfood alufóliás ételtartói, ha a fólia szigetelése valahol megsérül, illetve a teavaj csomagolása is képes úgymond látványosan lángra kapni.

Remélem tudtam segíteni.

2010. dec. 11. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/17 Kriszti83 válasza:
Először a tányér melegszik fel, csak utána az étel.
2010. dec. 13. 16:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 anonim ***** válasza:
Minden anyagnak van önrezgési frekvenciája. Ha ehhez az önrezgéshez beérkezik egy azonos frekvenciájú rezgés azonos fázisban akkor az anyag molekuláinak rezgése felerősödik ez a rezgés hő formájában jelentkezik. Itt az adott edény önrezgése nagyon közel van a mikrohullám rezgéséhez ezért melegszik fel.
2010. dec. 13. 20:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/17 anonim válasza:
61%
Mikor ételt, italt melegít az ember, először a tányér-pohár melegszik át, utána az melegíti át az ételt. Miután kinyitod az ajtót vagy lejár az idő, hagyd még bent egy kicsit, amíg az edény átmelegíti az ételt.
2010. dec. 14. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/17 anonim ***** válasza:
Az edény a benne levő ételtől melegszik fel. Kivéve, ha az edény alkalmatlan a mikrozásra, illetve vizes amikor beleteszed az ételt. (mosogatás után) Ami lemaradt, hogy a mikrohullám tulajdonsága, hogy az étel szélét melegíti fel, hiszen ott ütközik az étel anyagával, ezért középen hideg marad.(kivéve, ha hosszabb ideig melegíted, akkor az étel a saját anyagának adja át a hőt.) A nagy frekvenciának az egyik tulajdonsága, hogy a vezető (víz, fém...) szélén halad. (A nagy frekvenciákat pl.: cső alakú vezetékekkel vezetik máshová, ugyanis, ha tömör lenne, a közepén nem folyna semmi, csak a szélén.) Én mindig nyitvahagyom használat után a mikro ajtaját. Az tévhit, hogy biztonsági okokból csukva kell hagyni. Két kapcsoló van a mikroban. Az ajtókapcsoló, és az időkapcsoló, tehát nem tud elindulni nyitott ajtó mellett. (Kisgyerekeknél meg nem jó biztonsági módszer, mert ha be tudják kapcsolni a készüléket, akkor ki is tudják nyitni az ajtót.)
2011. márc. 8. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!