Háztartási hűtőszekrény működtethető-e négyszögjelű AC feszültségről?
Figyelt kérdés
márc. 19. 09:16
1/8 Szervizmérnök úr 

válasza:

A klasszikus hűtőszekrény aszinkron motorral működik, melyben a segédfázist megfelelően tervezett tekercseléssel alakítják ki, kondenzátor nélkül, mivel így kevesebb a hibaforrás. (Egyik trükk, amikor a segédfázistekercs alumíniumból készül, így a nagyobb ellenállás és a megfelelő geometriai kialakítás hoz létre fáziskését a mágneskörben.)
Mindez alapvetően szinuszjelre van méretezve, négyszögjelről zúgó hang és rendellenes melegedés, majd leégés állhat elő.
Esetleg kísérletezni lehetne, egy olyan darabbal, amiért nem kár, hogy mennyire melegszik, illetve ha szabályozható a feszültség, azt lejjebb venni, de azért el is induljon.
Ahogy látom, külföldi források szerint nem javallott.
2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az abszolut korrekt választ, ennek alapján inkább nem próbálkozom. (8 órás áramszünetet jelentett be a szolgáltatóm, erre az időre gondoltam invertert beállítani, de így inkább nem teszem.)
márc. 19. 09:56
3/8 anonim 

válasza:

Ilyen esetre vannak szinuszos dízelgenerátorok. Hasznos, csak hangos és nyitva kell lennie valamilyen nyílászárónak, mert az csak kültéren üzemeltethető.
4/8 anonim 

válasza:

Nekem van nyaralom ami off grid, egy olcsóbb inverter üzemelteti a hűtőt nincs gond. Sőt 1 éve klíma is van , az is olyan mint a hűtő csak nagyobb
5/8 anonim 

válasza:

#4 Ja csak itt jön a kérdés hogy szinuszos vagy négyszög amit az invertered csinál. Mert ebből nem derült ki semmi.
6/8 anonim 

válasza:

Én se tudom , AliExpressen vettem olcsó volt azt kész , működik
7/8 A kérdező kommentje:
A termék leírásából azért megállapítható, hogy miről van szó. Ha nincs kiemelve, hogy milyen, akkor biztos, hogy az egyszerűbben előállítható négyszög jelről van szó. Az enyém az, ezért is tettem fel a kérdést.
márc. 21. 10:01
8/8 anonim válasza:
8 órás áramszünet miatt én is gondolkodtam rajta, van is egy 300W-osom, de sajnos az indulóáramot nem bírja. Erre is gondolni kell. Viszont egy 8 órás áramszünet egy normális hűtőnek meg se kottyan. A fagyasztó nem olvad ki, a hűtőben meg egy kicsit melegebb lesz, de nem lesz baja semminek. Én végül csak a kazánt működtettem az inverterről (ott csak egy mágnesszelepet kellett vinnie, arra jó volt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!