30ezer alatt milyen kávéfőzőt vegyünk?
Tudom, szarvasi. Az évek során kb 5db-ot elhasználtunk belőlük, most ilyen momert van, orbba szájba folyik a víz belőle..
Fontos lenne, hogy egyszerre 3 normális adagot lefőzzön.
Filteres kávéfőzők tényleg sokkal gyengébb kávét főznek, mint egy ilyen szarvasi féle?
Aki a szar(vasi)hoz van hozzászokva, az mindent gyengének fog találni, ami nem égeti keserűre a kávét főzés közben. :)
Amúgy szerintem is french press vagy kotyogós az olcsó kategóriában. A kotyogóssal is könnyű sz@r, keserű és égett kávét főzni és akár még a biztonsági szelepet is ki lehet lövetni vele, ha valaki nem veszi a fáradtságot, hogy megtanulja használni.
French press - magyarul dugattyús kávéfőző! :)
Ami inkább a gyakorlatban csak kávéKÉSZÍTŐ, mert az nem főz sehogy, még a vizet is Neked kell eleve forrón beleönteni, csak a zaccot nyomja le!
Amúgy az íznek és az erősségnek nincs sok köze egymáshoz, csak úgy gondolják. Amit utoljára étteremben ittam valódi presszókávét, ízre is érezhetően erős volt, de nem az az égetett keserű íz, mint anno itthon a Szarvasival!
Most sincs itthon drága kávéfőző, ráadásul csak 3.5 bar nyomású - DeLonghi EC 9.1 - csak 25 ezer volt 3 éve újonann, viszont szabályozható rajta a kávé ereje, és érezni is köztük a különbséget!
Nem főz a french press, csak annyi titka van, hogy kicsit nagyobb nyomás alkalmazható, azaz jobban kinyomható kézzel a kávé leve, mint mondjuk a filteres lecsepegtetővel, ami semmi nyomást nem biztosít.
Viszont a túláztatás, nem kívánatos anyagok kioldódása esetleg úgy védhető ki, ha leöntik idejében.
DeLonghi EC9 trükkje egy szelep, amivel lezárható a bojlerből kiáramló víz útja, majd azt a teljes felmelegedés után engedhetjük le, lassan vagy gyorsabban és csak a kívánt mennyiségben, ahogy tetszik.
Ez a belseje:
https://www.youtube.com/watch?v=04zKr-5EWaQ
Használati tanácsok:
https://www.youtube.com/watch?v=YR3GjU5gvOw
Mindkét esetben a magyar felirat bekapcsolható.
Mondjuk ha valaki úgy érti a kávéfőzést, hogy 100 fokos vízben rotyogtatjuk az örleményet, akkor lényegében egyik jó módszer se főzés.
Pont erre jöttek rá mielőtt elkészítették az első presszzó kávéfőzőt, hogy ugyan jó lenne nagy nyomással átpréselni a sűrű örleményen a melegvizet, de ne legyen túlhevülve vagy még csak forrásban sem a víz, mert az rosszat tesz a végeredmény ízének. Ezért használnak 90 fok körüli vízhőmérsékletet és egy nagy nyomású pumpát az eszpresszónál, illetve ezért kell tamprrel tömöríteni az örleményt a kosárban. A tömör kávé adja az ellenállást ami ahhoz kell, hogy felépüljön a nyomás, amikor a pumpa átnyomja rajta a meleg vizet. És ezért nem ideális amikor az olcsó "eszpresso" gépeknél nyomásfokozós kosarat adnak a géphez. Ez is melegvizes áztatás, csak a rövidebb időt magasabb nyomással kompenzálja és így más lesz a végeredmény.
A ferch pressnél és a filteres kávékészítésnél de még a kotyogósnál is lényegében légköri nyomáson dolgozunk. A kotyogóst nem szabad megtömni, tömöríteni, így a víz könnyen átfolyik az örleményen és ha jól csináljuk, forró vízzel indítunk és csak kis lángon gyújtunk alá, akkor nem hevül túl a kávéfőző, az átfolyó víz hőmérséklete se megy elvileg 90 fok fölé és csak lazán átfolyik az örleményen. A french press sem hoz létre nagyobb nyomást, ott is csak a szűrés miatt van benne a dugattyú.
#7#12 vagyok. Az EC 685 mondjuk amúgyis eléggé keskeny gép, így azt sem értem, hogy 2 csésze hogyan fér alá egyszerre? Max. ha egymás mögé teszed őket, oldalra álló szűrőkarral! 😂
Amúgy nekünk itthon Szarvasiból SZV-612/3 volt, nagyon érzékeny a vízkőre, 2-3 hetente mentesíteni kell, hogy normálisan működjön, és ne menjen tönkre!
Húgoméknak egyik karácsonyra SZV-624 Unipress-t vettünk, mint később kiderült: a tömítése csapnivaló, minden illesztésnél ereszti a vizet, több réteg papírtörlőt kellett a kiöntő alá tenni, hogy annyival magasabban legyen és így ne follyon mellé!
Úgyhogy én ezek után már rég nem bíztam a Szarvasiban, amikor itt Gyakorin valaki azt írta, hogy az SZV-611 “elpusztíthatatlan kis dög”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!