30ezer alatt milyen kávéfőzőt vegyünk?
Tudom, szarvasi. Az évek során kb 5db-ot elhasználtunk belőlük, most ilyen momert van, orbba szájba folyik a víz belőle..
Fontos lenne, hogy egyszerre 3 normális adagot lefőzzön.
Filteres kávéfőzők tényleg sokkal gyengébb kávét főznek, mint egy ilyen szarvasi féle?
A filteres nem helyezi nyomás alá az őrleményt, így nem jön ki minden belőle.
Annál elvileg még a French Press is jobb, ahol legalább van esély kézzel kinyomni a levét:
De ezzel sincs kisegítve bizonyára, aki már megszokott egy gőznyomásos készüléket, aminek viszont több fajtája kapható, nem csak a Szarvasi elnevezésű.
Szarvasi is lehet mellesleg vízpumpás konstrukció, ami egy minőségi kategóriával feljebb van. De valaki mégis a gőzöst kedveli jobban, pedig az túlhevítheti a tartalmat.
3.
Azt csak úgy mondják ebben a kategóriában, 15 bar a vízpumpa névleges nyomása, de mire a kávépogácsához ér jóval kevesebb. Ami nem is gond 9 bar körül van az ideális nyomás a jó kávé főzéséhez.
A linkelt készüléket többféle köntösben gyártják, hasonló belső alkatrészekkel és kezelőszervekkel, illetve karral.
Lidl SilverCrest változata nekem is van, noha már nem használom, mert automatára tértem át.
Szimpla és dupla szűrőbetétet adnak hozzá és aki Szarvasihoz szokott, gyengének fogja találni.
Mivel ezeknél manuálisan kapcsoljuk a vízpumpát, ajánlatos beiktatni egy előáztatási szünetet, ahogy az automaták is szokták.
Egy kis vizet átnyomni a pogácsán, utána pár másodperc szünet.
Hát, te a Szarvasihoz vagy hozzászokva, és 3 adagot főzöl le egyszerre, ergo nem habos, krémes espresso kávét iszol.
Ennél bármilyen nagynyomású kávéfőző jobb, de lehet neked az a jó. Ennyi erővel kotyogósat is használhatnál, főleg ha utána cukrosan és tejesen iszod.
Amúgy meg ha nem undorodsz a krémes espressotól akkor a belinkelt Aldis, teljesen jó lesz.
#4, nem igaz, 200 ezer alatt is vannak jó kávéfőzők, de igazából bármelyik árkategóriában találni jókat, fajtától is függ, a “csak 200 ezer fölött tudnak valamit” szintén sznobizmus!
#6, “cukorral és tejjel” ízlés dolga! Mit ér a minőség tisztán, ha ízre ihatatlanul keserű?
Kérdező, igen, a filteres kávé nyomás nélkül, lecsepegtetéssel készül, így semmi ereje - híg és gyenge, az csak tipikusan reggeliző ital (például tea helyett), élénkítő hatást ne is várj tőle!
A Szarvasi gépekkel az a baj, hogy túl érzékenyek a vízkőre, és rossz a tömítésük is (a családban 2 Szarvasi is volt), és ahogy most Tőled hallom, utóbbi a Momertre is igaz - nem lep meg, mivel az is magyar márka.
A nagynyomású (8 bar fölötti) gépekhez, amik így valódi presszókávét főznek, csak 1 és 2 személyes szűrő van, egyszerre legalább 3 adagot nem főznek le, max. ha gombnyomásra több vizet engedsz hozzá a gépből, de akkor meg gyengébb is lesz! Egyszerre 3 adag fölött csak a sima kisnyomású (max. 4-5 bar) gépek főznek, de az meg csak sima “fekete kávé”, nem egy krémes eszpresszó. Tehát 15 bar és egyszerre legalább 3 adag nagyon kompromisszumban vannak.
Amúgy valódi presszógépből jelenleg 30 ezerig szerintem a DeLonghi EC 221 a legjobb, és Euronics-ban éppen ennyiért kapható, máshol sajnos drágább.
Olyasmi delonghi-nk volt anno, csak az alá nem csészét, hanem a kávékiöntőt kellett rakni.
Az főzte a legfinomabb kávét ezek közül, csak tönkrement 1 év után..
De ahogy hallom ismerősöktől, ezek az automata gépek is meghalnak , és drága a javításuk, ha nem értesz hozzájuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!