Havi áramlimit betartása érdekében gáz főzőlap?
Adott egy 100m2-es ingatlan, amit még nem laktunk és felújításra került, új eszközökkel, így nem tudjuk a hely fogyasztását.
Ami fontos, hogy H tarifa most lett bekötve, s a fűtést klímák nyújtják.
A melegvizet bojler (egy újabb Ariston Velis Evo 100) csinálja (nappali áramról, minimális a melegvíz fogyasztás, alacsony hőfokon, de mégis bojler))
Ezenkívül gyakorlatilag minden más eszköz szintén elektromos (mosógép, hűtő, sütő, stb.). Habár a mosógép is olyan heti 1 alkalommal van bekapcsolva, tudjuk, hogy mennyire zabálja az áramot.
A másik nagy fogyasztó viszont a főzőlap, ami még nincs beszerezve, így itt van választási lehetőség, ugyanis a gáz be van vezetve, viszont nincs használatban (mivel a régi turbós kazán már nincs használva fűtésre, mivel nem is jó a kazán (ami szerepet a klímák cseréltek fel)), a konyhában viszont itt van a gázcső kivezetve.
A főzőlap szinte minden nap használatban van, átlagosan olyan 30 percre naponta (kb.). Kérdés, hogy, ha ezt gáz főzőlappal oldanám meg indukciós helyett, kb. hány kw-al tehermentesíteném az ingatlant havonta?
Összességében elegánsabbak az indukciós lapok, viszont legrosszabb esetben találtam számomra elfogadható gázos alternatívát, Mi nem néz ki rosszul:
Bármilyen tapasztalatot, vagy gondolatot szívesen meghallgatok. Alapesetben kapásból leírtam volna az ötletet, viszont csak felvetettem önmagamban a kérdést - főleg úgy, hogy meglehet, hogy a jövőben még több elektromos fogyasztó kerülne be a háztartásba.
Köszi!
"Mivel klimaval fog menni a futes,"
Október 15-ig.
És utána?
A nagy hidegben már elveszti az előnyét, főleg ha már leolvasztani is kell.
"amit még nem laktunk és felújításra került,"
Gyorsan szigeteljétek le.
Mivel egy elektromos tűzhely villamos teljesítménye 6-9kW a napi fél óra használat jelentősen hozzájárulhat a havi fogyasztáshoz.
Ha csak egy-két lapot használsz naponta átlag fél óráig a sütő nélkül, akkor is megdobhatja a havi fogyasztást 60-90 kWh-val.
Szigetelve van - s kiemelem ismét: a fűtés kizárólag H tarifáról megy, a nappali fogyasztástól teljesen független. -30 fokig, kifejezetten fűtésre optimalizált klíma került beszerelésre (s legutóbb a leghidegebb napok is max -10 fok volt, néhány nap erejéig). Majd meglátjuk, hogy teljesít a legnagyobb hidegben a gyakorlatban, reméhetőleg OK lesz!
Viszont a kérdés még mindig nem erre vonatkozott, hanem a villanytűzhelyre, ami a nappali áramot zabálja/zabálná. Pontosan ezt próbálnám meghatározno. Mondjuk napi 30 percre egyik zóna használatával mennyit enne a valóságban? Ha mondjuk havi 50kwh-t fogyasztást tudnék helyettesíteni a gáz főzőlappal, akkor minden bizonnyal megérheti azt beszerezni az indukciós helyett. Ezzel kapcsolatban kérnék válaszokat.
Köszi!
"Ha mondjuk havi 50kwh-t fogyasztást tudnék helyettesíteni "
Ahogy írtam annyi biztosan lesz.
"kiemelem ismét: a fűtés kizárólag H tarifáról megy, a nappali fogyasztástól teljesen független. -30 fokig,"
Értem, de amikor -30 van, akkor nincs H tarifás elszámolás, mivel az csak okt 15-ig él.
"mennyit enne a valóságban?"
Amennyit használnák a valóságban.
No5 > Köszi. Ebben az esetben mindenképp megérheti, ha gázlapot veszek. S idővel kitapasztalom, hogy belefér-e, vagy egyáltalán szeretnék-e indukciós lapot. Köszi.
No6 > miről beszélsz? :D H tarifás elszámolós Okt. 15-től kezdődik, addig be sem kell kapcsolni. Valszeg úgy érthetted, hogy, ha október 15-ig jön a hideg, akkor szopó és akkor már nem kell aggódni a limit miatt. Nem aggódom, mert általában novemberig be sincs kapcsolva a fűtés. :D
No7 > köszi. Nyilvánvalóan ez a leghelyesebb válasz, s ebből kifolyólag kérdésem is invalid, viszont gondoltam, hátha valamelyik válaszadó rendelkezik hasonló tapasztalattal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!