Üdv mindenkinek! Van egy mélykúti szivattyú ami 750 w és azt szeretném működtetni egy auto akkumlátorról, ez lehetséges? Mert ki probáltam 100 ah aksival és egy 3000 w inverterrel és nem akar működni mi lehet a gond?
Akkumulátorról, inverter közbeiktatásával lehetne működtetni a szivattyút, viszont:
- az inverterből tisztán szinuszos kell, mivel induktív terhelésről beszélünk
- és mivel a szivattyú indításkor nagyobb áramerősséget vesz fel, javaolt túlméretezni az invertert
- az akkumulátornak munkaakkumulátornak, nem szimpla autós indítóakkumulátornak kell lennie, mert folyamatosan nagy áramfelvételről van szó
- 750 W / 12 V = 62,5 A
100 Ah / 62,5 A = 1,6 h - de mivel az akkumulátort nem szokás teljesen lemeríteni ezért kb. 1,25 óra üzemidővel számolhatsz
Nem pezsgett/melegedett az akksi?
Én még az 1,25 órát is sokallom. Jó lesz az 30-40 percnek.
Nem érted jó. Elvileg a kezdeti áramfelvétel nem tünik olyan katasztrófának, inkább a szinuszos inverter hiánya a probléma.
Ugye ezek az olcsóbb inverterek nem szinuszt csinálnak, a forgó mágneses mezö elöállításához legalább induláskor szinusz kellene. Így szerencsétlen valaszeg nem tudja, merre induljon, így helyben rezeg.
"Szóval akkor jól értem , hogy azért nem működik mert,autó akkumlátorból nem tud felvenni elegendő áramot?"
Ez az egyik probléma.
A másik meg az inverter kérdése. Ha nem tisztán szinuszos, akkor az nem jó.
"És ha munka akkumulátorból vásárolok 100 ah-at akkor folyamatosan 1,25 órát fog bírni és működni is fog?"
Ez egy nagyon erőteljes becslés volt, 80%-os akkumulátorkapacitással számolva. De még lehetnek egyéb tényezők (például az inverter vesztesége,...).
(És még egy nüansz: ugye az akkumulátort és az invertert összekötő kábel rendesen van méretezve [ [link] ]? 62,5 A nem kis áramfelvétel!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!