Villanymotor teljesítményt/fordulatszámot tudnék valamilyen eszközzel szabályozni, elsősorban nyilván csökkenteni az "alap" fordulatszám alá? Konkrétan az olyan háztartási gépek esetében, amelyek "egysebességesek", 230V-ról üzemelnek.
Nem mindegy milyen motor.
Van amelyikhez frekvenciaváltó kell, van amelyikhez elég egy egyszerű triakos fázisszög vezérelt teljesítmény szabályzó.
2# nem ártana végigolvasni a kérdést.
Ahogy Szirty mondja, kommutátoros motornál elég a trikos cucc, ha meg aszinkron van benne, oda frekvenciaváltó.
Lehetni lehet. Tudni kéne pontoyan milyen motor, meg hogy hogyan és hova lehet bekötni, stb...
Az más kérdés hogy gyengébb is lesz a motor, lehet már nem fog úgy üzemelni a géped mint korábban.
Konkrétan én egy botmixerrel is kipróbáltam, ami egy butább fajta, csak egy diódás lassító van rajta, azaz kétsebességes.
De a csökkentett fokozaton is túl hirtelen indult, ami a levek fröccsenésével járhat, kellemetlen.
Ezért elővettem egy izzólámpákhoz használatos fázishasító fényerőszabályzót, amire dugaszt és aljzatot szerkesztettem.
Most lényegtelen, hogy ez nem is triac, hanem tirisztorral kapcsol, ami egy Graetz-hídban van elhelyezve, mert egy nagyon régi orosz technika, akkor még így oldották meg, de ugyanazt tudja.
A várakozásnak megfelelően, ezzel már kíméletesen lehetett tekergetni a fordulatot.
Meg az is nyilvánvaló, hogy ez egy kefés motorral működő szerkezet.
Turmixhoz is jó lehet, ha nincs saját szabályzója.
Akkor mégsem szimplán egy motor, hanem komplett készülék az amit szabályozni akarsz.
Az továbbra sem mindegy milyen fajta motor van benne, de ha a készülékkel együtt tekintünk rá, akkor további változók kerülnek képbe.
Pl. amit #2-es válaszoló írt, hogy van-e benne valamilyen elektronika. Ha nem is fordulat szabályzó, mert akkor nyilván nem akarnál fordulat szabályzót csinálni neki.
Ilyen lehet pl. egy lágyindítás (pl. sarokcsiszoló, körfűrész).
A mostani kéziszerszámgépeknél továbbá előírás az áramszünet utáni véletlen újraindítás elleni biztosítás.
Ez annyit tesz, hogy ha megszűnk az áram, majd visszajön akkor nem indul el csak kikapcsolás majd újra bekapcsolás esetén.
Az ilyen pl. kimondottan utálja a triakos szabályzót!
Vagy aszinkron motoros fűnyíróknál van ilyen beépített fék, amit a motor mágnesezése old ki, amit a névleges feszültségre és frekvenciára méreteznek.
Arra teszel egy frekiváltót, nem fog kioldani a fék, stb, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!