Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Mi lehetett a bojler kábelének...

Mi lehetett a bojler kábelének a hibája? Hogyhogy megjavult magától?

Figyelt kérdés

A villanyóraszekrényben van éjszakai áram (vezérelt áram, B tarifa), amihez tartozik egy rádiós vevő, ami zölden világít ha éppen van éjszakai áram. A fürdőszobában van egy kismegszakító + fí relé, ha ezek be vannak kapcsolva akkor világít a fürdőben egy zöld lámpa, és van egy főkapcsoló ami ha fel van kapcsolva akkor még egy piros lámpa is világít, és van a bojler amin szintén van lámpa (ez csak akkor világít ha van éjszakai áram + még fűt is éppen a bojler).

Az történt, hogy a villanyóránál volt éjszakai áram, de a fürdőszobáig ez már nem jutott el (semelyik visszajelző lámpa nem világított a fürdőben). Nem értettem hogy ez mi a csuda, úgyhogy a villanyóránál lekapcsoltam a kismegszakítót, utána vissza akartam kapcsolni, de ez már nem ment. Mechanikai problémának tűnt, mintha öreg lenne a kismegszakító. Kihívtam a szolgáltatót hogy nézzék meg, és esetleg cseréljék a kismegszakítót, megnézték, és azt mondták hogy minden teljesen oké, és szerintük az órától a fürdőig menő kábellel lehet gond (ami amúgy 30-50 éves alukábel), hívjak villanyszerelőt.

Eltelt 1-2 nap, aztán kipróbáltam tesztként, mindent visszakapcsoltam, és most teljesen jól működik minden, éppen fűt a bojler. Nem értem, hogyha most jó, akkor korábban mi lehetett a gond.

Lehet hogy az órától a fürdőig menő hosszú kábel valahol elszakadt, és most meg megint összeér éppen?

Vagy az is lehet hogy az óránál lazult ki a kábel, és amikor a szolgáltató megnézte, akkor kihúzták-visszarakták, újrahúzták az óránál a csavarokat, és esetleg ettől lett jobb.

Egyelőre a villanyszerelőt lemondtam, amíg működik addig egyelőre jó így.

(Hosszútávon később majd lesz óracsere, meg vezetékek cseréje, de egyelőre marad így ha működik.)

2024. jan. 11. 14:51
 1/4 anonim ***** válasza:

Villanyszerelő vagyok. Egy ismerősöm hívott egy alkalommal hasonló problémával. Megnéztem, mondtam hogy áramszolgáltatós hiba.

Telefon, kijöttek, mondták hogy nem az ő hibájuk, és már mondja is, hogy a kiszállást ki kell fizetni.

Mondom, ránézésre így meg tudják állapítani? Azt mondja igen, mert náluk jó minden. Mutatom neki, hogy ott van a próbalámpa rákötve a kábelre és világítania kellene. Erre elkezdték megbontani a kapcsolójuknál, húzgálták a bekötőcsavarokat, egyszercsak kigyúlt a lámpám... Na, ezután már nem volt annyira fontos a kiszállási díj ...

2024. jan. 11. 15:06
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Igen, lehet hogy az volt a gond, hogy kb. 50 évvel ezelőtt volt utoljára meghúzva a csavar a villanyóra/kismegszakító környékén, és most a csavar újrahúzása megoldotta a gondot.

2024. jan. 11. 15:32
 3/4 anonim ***** válasza:

Nálam hasonló volt 1 hónapja. Az óránál lévő kismegszakító adta meg magát. A nyelve fent maradt, de belül szétesett és leoldott állapotba került. Nem is lehetett visszakapcsolni.

De a leírásod alapján bármi bárhol lehetséges... Meg kell várni amig kiadja magát a hiba.

2024. jan. 11. 15:56
 4/4 Szirty ***** válasza:

A mágneskapcsoló érintkezője ami kapcsolja a bojlert az is el tud használódni.

Olyankor az van hogy amikor bekapcsolja a vevő akkor a mágneskapcsoló (vagy relé) kattan, de nem visz át.

Legközelebb meg igen.

2024. jan. 11. 16:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!