Napelem 5kW-os januárban mennyi kWh energiát termelt? olyantól kérdezném akinek van, nekem nincs, csak érdekel, csak tippelek hogy havonta 2kWh a minimum (télen) és havonta 60kWh a maximum (nyáron), de mennyi a valóságban?
Add meg a térképen a helyet, ahova tenni akarod.
A típus crystalline sylicone, installed peak power 5 kw, mounting position: roof. A tájolást az Azimuth-nál adod meg, ha a napelemek délre néznek, akkor 0, ha pont keletre, akkor -90, ha pont nyugatra, akkor +90.
Visualize results, és ott lesz a grafikonon a havi termelésed - nagyjából.
Ez ez EU által üzemeltetett napelemes kalkulátor. Az ország nagyon nagy részén 1100 óra körül van a napsütéses órák száma, de nem minden napsütéses órában termel 100%-on a napelemed (gondolj csak bele, nyáron már 4 óra után feljön a Nap, de az ideális besugárzás csak sokkal később jön el).
Nekem egy 5 kW-os renszer van fent, de a tájolása messze nem ideális, mert kb. 70 fokkal nyugatra néz. Így egy év alatt termel 3800-4000 kWh-t. Nagy részét persze március-októberi időszakban. Téli hónapokban kb. havi 120-150 kWh lehet nagyságrendileg, nyáron ennek többszöröse. Télen tehát 4-5 kWh naponta.
Pár éven belül a nyári hűtés energiaigénye nagyobb lesz, mint a téli fűtésé. Az éves szaldóval ráadásul jól jött a nyári túltermelés is, mert "felírták" és télen lefogyasztottam a fűtéssel, de még ha túl is léptem a saját termelésemet, akkor is megérte, mert a "szabadpiacos" gázárat tudtam vele megspórolni, illetve a rezsicsökkentett áramár kerete még a saját termelésemen felül volt, és ha így kiléptem volna ebből, akkor fizettem volna áramból is a 70 Ft-os árat.
https://www.youtube.com/@Mikrosilver/videos
ezt a csatornád nézd!
Menj vissza a régebbi videókra is! A srác nulláról bemutatja az építést, alkatrészeket és havonta a fogyasztás/termelés adatokat is forointosítva.
Sör, pattogatott kukorica legyen betárazva, sok-sok órányi néznivaló van! De a végére meg tudod te is építeni a saját rendszeredet!
Van még több ilyen csatornak is, de legyen elég egyszerre egy.
Illetve facebookon van szigetüzemü napalemes rendszeres csoport több is!
például ez a kettő:
sok okos ember, sok-sok infóval el tud látni!
A 2,7 kW-os rendszerem a mai napig, fél év alatt (nyár) 1591 kWh-t termelt, ma mindössze 3,3 kWh-t.
Full nyári napsütésben 13-15 kWh/nap is összejött.
A tető keleti tájolású.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!