Mosogatógép vásárlás megéri?
Sziasztok, sok kérdés felmerült bennem a mosogatógépekről ezekre szeretnék válaszokat kapni illetve tapasztalatokat "hallani"?
Szóval 4 fős háztartásról van szó, minden nap főzök ebédet 4 emberre és többször vacsira is meleget eszünk.
Rengeteg a mosogatnivaló, gondolom nem kell ecsetelnem mi mennyiség összejön egyetlen főzés alatt.
A kérdéseim...
-maszatosan, maradékosan be lehet tenni a gépbe az edényeket? Ha nem, akkor előtte csak le kell öblíteni? Vagy rendesen súrolni?
-gondolom ez gépfüggő is de mennyi ideig tart egy mosogatás?
-gazdaságos bele a tabletta vagy mosószer? Gazdaságosabb mintha kézzel mosogatnék?
-milyen márkát, gépet tudnátok ajánlani? Annyi a lényeg hogy szabadonálló legyen, mert nincs kialakítva hely neki.
-végülis megéri? Foltmentesek, tiszták lesznek az edények?
-pl. egy tepsit el tud mosni vagy azt ugyanúgy nekem kell?
Köszönöm, főleg aki tapasztalatból ír!!
"-maszatosan, maradékosan be lehet tenni a gépbe az edényeket?"
Nyilván a 3 centi vastagon odaégett tejberizst nem szedi le :D De nem kell elöblíteni.
"-gondolom ez gépfüggő is de mennyi ideig tart egy mosogatás?"
Annyiféle program van már ezeken is, hogy annyi nincs is. Van rövidebb, hosszabb, hidegebb, melegebb...
"-gazdaságos bele a tabletta vagy mosószer? Gazdaságosabb mintha kézzel mosogatnék?"
Igen. Magas hőfokon mosásnál (ami a kezed már bőven nem viselne el) sokkal tisztább lesz a cucc benne.
"-végülis megéri? Foltmentesek, tiszták lesznek az edények?"
Igen. Kaja után/közben bedogálod a mosatlant, eltűnik minden, és megnyomsz 1-2 gombot és mehetsz a dolgodra. Megfizethetetlen!
"-pl. egy tepsit el tud mosni vagy azt ugyanúgy nekem kell?"
Ami belefér azt elmossa.
A mosogatógépet nem érdemes összehasonlítani a kézi mosogatással.
Van, amiben megéri, és spórolsz vele, de van amiben drágább.
A hozzá való szerek drágábbak, mint a kézi mosogatószer. Vízben és energiában mindenképpen spórolsz, kivéve ha rövid programot használsz (becsapós, mert sokan azt hiszik kevesebb ideig megy egy gép, akkor kevesebbet is fogyaszt, ez nem így van). De a legtöbbet az idővel spórolsz, azt nem mondom, hogy egy 4 tagú család esetén egyeltalán nem kell majd kézzel mosogatnod, de mondjuk a mosogató mellett töltött időd 90 százaléka felszabadul.
A leöblítésről: én csak a zsíros ételeket öblítem le: pörkölt ilyesmi, poharakat, evőeszközöket nem. Ha csak úgy bevágnám, akkor az olyan lenne, mintha álló vízben mosogatnék, és a pörköltes fazékkal kezdenék, utána pedig a poharakkal.
Mindig kézi mosogatás volt nálunk, családi házban. A konyha csövei a pincébe futnak. A hideg évszakokban a hideg szennyvízcsőben annyira lerakódnak a zsíros sz&rok, hogy évente 2x bedugul. Ez ellen megoldás lenne ha meleg folyóvízzel felmelegíteném, de az rengeteg pénz. Ehelyett vettem a mosogatógépet, keskeny változatot. Nagyon jó, mert a kipucolt csövek egy év után sem voltak lerakódásosak. De a gép kapacitása kb 1 fős háztartásra jó, így kellett egy nagyot venni, mert egyszerre nem volt elég a keskeny.
Szóval most a nagy gép van, teszi a dolgát. Helyben magának annyi vizet adagol, melegít amennyi szükséges. A kézi mosogatásnál mindenből saccra 5x annyi fogyott. Így azt mondom hogy gazdaságosabb, még a drágább tisztítószer és só mellett is, meg hogy nem kell évente 2x kibontani a szennyvíz csöveket, kidzsuvázni a zsíros trutyikat belőle, összeépíteni, ami egy-egy napos elfoglaltség, plusz a takarítás utána a szétfolyó bűzös cucctól (családi házban úgy szokták tervezni a szennyvíz rendszert, hogy a fürdőkád legyen legtávolabb, egy-egy kád szappanos melegvíz elég jól tisztán tudja tartani, de nálunk a konyha van a legtávolabb).
Mi vettunk egy olcso Siemenst elosor, de nem voltam vele megelegedve, ezert visszakuldtem es rendeltem egy Boscht. Harom eve hibatlanul teszi a dolgat.
En altalaban a legolcsobb mosogatoszert veszem bele es azzal is tisztara mos, nem kell elotte elobliteni semmit, a raegett tepsit is szepen tisztara mossa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!