Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Aggódjak, hogy egy zárlatos...

Aggódjak, hogy egy zárlatos vasaló tönkrevágta a konnektort?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Leszögezném, hogy egyáltalán nem értek a villanyszereléshez.

Ma reggel történt, hogy bedugtam a gőzölős álló vasalót a konnektorba, bekapcsoltam, aminek hatására pukkant egyet és elment az áram.

Ez már 2x is megtörtént, azt gondoltam, hogy csak túl sok az áramterhelés egyszerre, ezért ma megpróbáltam, hogy amit tudtam kihúztam, és egy másik konnektorba dugtam be a vasalót. Eddig amikor lecsapta, visszajött rögtön az áram, ahogy visszanyomtam az egy biztosítékot ami lement. Viszont ma, egy másik biztosíték ment le, amit hiába kapcsoltam fel, továbbra se volt áram. Mint kiderült, a villanyóra melletti egyik kapcsoló is lement. Visszakapcsoltam és visszajött az áram.

Aggódóm viszont, hogy mi lett most a konnektorral, amibe be volt dugva a vasaló. Merjem használni, vagy hívjak ki villanyszerelőt, hogy ránézzen?

2023. febr. 25. 11:00
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
egy konnektort szinte lehetetlen tonkre vagni foleg hogy bedugas utan kapcsoltad be igy meg erintkezesi problemad se lehet mehet bele nyugodtan minden a vasalo meg kuka
2023. febr. 25. 18:31
 12/15 anonim ***** válasza:
Nagy valószínűséggel a vasaló kábel a hibás. Valahol megtörhetett a vezetékben futó két ér szigetelése és azok összeérnek, rövidzár jött létre. Ilyen hirtelen nagy áramlökés a dugaljban nem szokott kárt tenni. A dugaljaknál a hosszú időn át nagy áramerősség átfolyásakor olyan mértékű melegedés lép fel, ami megolvasztja a műanyagot.
2023. márc. 6. 18:13
 13/15 anonim válasza:
100%
Aggódj, kérlek!
2023. ápr. 7. 11:05
 14/15 anonim ***** válasza:

Az, hogy a villanyóránál is lecsapta az teljesen irreleváns. Rövidzárlat esetén nincs "szelektivitás", azaz az egymás utáni biztosítékok közül teljesen véletlenszerű, hogy melyik old először.

Ez normális jelenség.

A zárlat viszont nem az. Valószínűleg a készüléked hibás. Szervíz, vagy kuka.

A konnektort elég nehéz tönkrevágni. Azért van a biztosíték, hogy megvédje. Hacsak nem volt baromi nagy szikra, pukkanás és szag akkor biztosan megúsztad. Ha robbanás szerű volt az élmény akkor előfordulhat, hogy az érintkező szennyeződött, vagy sérült. Egy darabig én nem üzemeltetnék róla sokat fogyasztó eszközt felügyelet nélkül.

2023. ápr. 23. 00:36
 15/15 anonim ***** válasza:

Amig a biztosíték leold, addig nincs nagy baj, próbálkozhatsz a hibakereséssel.

Egy eset nagyon veszélyes! Ha zárlatos a vasaló, a biztosíték mégsem old le, akkor az áram a konnektorhoz menő vezetéket fogja melegíteni. Szerencsétlen esetben leéghet a ház. Ha nem vagy szakember, ne kísérletezz tovább.

2023. júl. 13. 23:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!