A mikrohullámú sütőmben kiment a biztosíték. Milyen
lenne jó bele?
Figyelt kérdés
A linkelt képen látszik a még helyén lévő biztosíték, ugyanaz kiszedve, és egy nyugtalanító felirat a gépben, ami szerint csak ET 8 amperes jó bele, a sugárzásveszély elkerülése végett.
A kérdéseim:
1. Mi az az ET?
2. Üveg is jó a kerámia-csöves helyett?
3. A biztosítékon mit jelent az F8AL -ben az L betű? Az a sebességét jelzi?
4. Miért befolyásolhatja egy biztosíték milyensége a sugárzásveszélyt?
De ez nem igen szokott kimenni bennük, lehet lesz ott más probléma is. Ha a benne lévő izzó elcsattant akkor az okozhatott zárlatot. Ellenőrizd azt is, bár működik enélkül is.
2023. jan. 24. 10:27
2/5 anonim válasza:
Az első betű a sebesség, az F a gyorsan reagáló biztosíték, ami azonnal kimegy ha túláram folyik rajra, a T a lomha, ami rövid ideig engedi a túláramot, ezt akkor használják ha a készülék indulása egy rövid áramlökettel jár. Csak olyat szabad beletenni ami eredetileg is benne volt, különben vagy indokolatlanul, normál működés közben is kimegy, vagy a rosszabb eset, hiba esetén nem megy ki és tönkremegy a berendezés vagy tüzet okoz. Ha viszont a megfelelő volt benne és kiment az hiba miatt is lehet, ha nem tudod mi történt (például túlfeszültség volt), inkább nézesd meg egy szerelővel.
Nem kell túlmisztifikálni. Beraksz egy másik azonos értékűt. Ha jó akkor örülsz, ha kiolvad, akkor megnézeted valakivel aki ért hozzá, vagy veszel egy másikat.
2023. jan. 24. 13:15
4/5 A kérdező kommentje:
3: Igen, én is ezt terveztem, csak egy mikrónál nem tudnom, nem lehet-e nagyobb baj. Egy porzsívónál vagy mosógépnél nem zavarna, mert kevésbé misztikus a működése, de amiben egy magnetron van, azzal óvatosabb vagyok. De lehet, hogy tényleg ez lesz, itt van egy bolt a közelemben, ahol 25 Ft -ért adnak 8 amperes hasonlót. Csak a sebessége nem tudom, mennyire számíthat itt.
2023. jan. 24. 14:31
5/5 A kérdező kommentje:
Végülis vettem egy üvegcsöves, F8AL jelűt, most jól megy, szerintem nem lesz semmi baj.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!