Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Kínai páka agyonvághat? 220...

Kínai páka agyonvághat? 220 volt / 60 watt

Figyelt kérdés

Hőfokszabályozható, kerámiabetétes 220 volt / 60 wattos

Lehetséges testzárlat a páka hegyen, amin keresztül ahogy fogom a forrasztócint és hozzáérintem engem is áramütés érhet?

2022. nov. 22. 19:16
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
79%
Elvileg kéne neki hibavédelem, vagy vezetékes, vagy más elvű.
2022. nov. 22. 19:33
 2/15 A kérdező kommentje:

Hmm elvileg...

Ok, végülis ez rendelt cucc pár dolláros, szóval óvatosabb leszek inkább.

2022. nov. 22. 20:19
 3/15 anonim ***** válasza:
42%
Szerintem vegyél autóba való gumiszőnyeget ha állsz arra álj, ha ülsz alád a székre és a földre is a lábad alá tegyél egyet és valami műanyaggal fogd a cint. Ezzel szerintem ki tudod a legjobban védeni az áramütést.
2022. nov. 22. 20:20
 4/15 anonim ***** válasza:
79%

"Hmm elvileg..."

Nem értesz hozzá semmit? Kereshetsz rajta dupla négyzet jelölést. Vagy multiméterrel ellenőrizheted a dugójának védőérintkezője és a pákatest közötti folytonosságot.

2022. nov. 22. 20:27
 5/15 anonim ***** válasza:
78%
Kínai cuccokon én eddig csak a védőföld helyét láttam, legfeljebb. Agyonvágni azt nem fog, mert az áram magy része a néhány ohmos fűtőbetéten folyik keresztül, szemben a tested és a föld közötti megaohmos ellenállással. Ha pisztolypáka, akkor lehet veszélyes, mert ha elpattan a fűtőszál, akkor megrázhat, de előbb fogod eldobni, minthogy komolyabb bajod legyen, az agyonvágáshoz azért ennél több kell, bár mindenki járhat szerencsétlenül.
2022. nov. 22. 20:44
 6/15 anonim ***** válasza:
84%

"Agyonvágni azt nem fog, mert az áram magy része a néhány ohmos fűtőbetéten folyik keresztül, szemben a tested és a föld közötti megaohmos ellenállással."

Ez azért az elektrotechnikától mentes tudásra utaló kijelentés. :D

"Ha pisztolypáka, akkor lehet veszélyes"

A pisztolypákák biztonsági transzformátorról működnek.

2022. nov. 22. 20:49
 7/15 anonim ***** válasza:
79%
A pisztolypákás biztonsági trafóra tényleg nem gondoltam, de magyarázd már el nekem, hogy miért folyna az áram a nagyobb ellenállás felé. Tényleg nem tudok semmit az elektrotechnikáról.
2022. nov. 22. 20:56
 8/15 anonim ***** válasza:
25%
Nincs harag, ugye, ha azt írom, hogy akkor kár is magyarázni.
2022. nov. 22. 21:09
 9/15 anonim ***** válasza:
86%
Ha ennyire csokizol tőle, használj 12V-os pákát.
2022. nov. 22. 21:14
 10/15 anonim ***** válasza:
81%

#7: Az áram a fűtőbetéten folyik keresztül. Ez igaz. Csak ezek a kici-occó pákák nem földeltek, sima lapos két pólusú dugvillájuk van. Viszont egy normális pákának földelt csatlakozása van, a legolcsóbb barkácsnak is.

[link]

De a 220 voltos Welleremnek is (amikor gyártották, még 220 V~ volt a hálózati feszültség, erre méretezték, a kötekedők kedvéért) földelt a dugója. Egyszer meg is szívtam miatta, amikor egy 24 voltos tápellátású rendszer negatív pontja le volt földelve, és az áramkör egyik pozitív pontján akartam forrasztani valamit. Az 50 amperes tápegységet nem hatotta meg, pár tranzisztor megemelte a kalapját, de nagyobb baj nem történt.

Szóval a lényeg: ha a páka fém háza földelt, akkor ha a kerámia szigetelés eltörik a fűtőszál körül, letestel a fűtőszál, akkor vagy az áramvédőkapcsoló (FI-relé) old le, vagy a kismegszakító old le, ha elég nagy az áram, de a fém ház nem kerül veszélyes potenciálra.

Kis kínai páka tücsökpöcse méretű 60 wattos kis fűtőbetétje ha elpattan, és a hegy feszültség alá kerül, akkor nem történik semmi. Olyan potenciálon lesz, mint a fűtőszál adott pontja, valahol 0 és 230V között. Amihez ha hozzáérsz, megcsíphet, vagy komolyabban megrázhat. Egy esetleg éppen működés közben vizsgált készülékben matatva viszont csúnyábbat tehet egy IC-vel, mint a fent leírt esetben az orgona relészekrényének kapcsolótranzisztoraival.

2022. nov. 22. 21:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!