Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Van erre megoldás?? SOS!!!

Van erre megoldás?? SOS!!!

Figyelt kérdés

Szóval az a helyzet, hogy nálunk a fél falu szeméttel tüzel! Nem viccelek! Nagyon sok a kisebbségi, az itt lévő lakosság elég nagy rétege szegény. Értem én, hogy nincs pénz tűzifára, de ami sok az sok. Télen szó szerint marja a szemem a füst és sokszor öklendezve jövök be az udvarról, mert nem lehet kint megmaradni!

Senki sem foglalkozik ezzel és rettegek, hogy ez a mostani fűtési szezon még rosszabb lesz. Minden második ház kéményéből fekete füst jön elő és direkt érezni az égett műanyag szagát. Ez rettent káros, rákot is okozhat. Szeretek itt élni és nyáron tényleg jó, de a tél az maga a borzalom. Már most rettegek. Este szinte látni sem lehet a szmogtól!

Szóval erre keresek megoldást. Hiába jeleztem pár tüzelőnek, csak legyintettek. Amúgy főleg idősebb vagy idősebb középkorúaknál látom ezt. A fiatalok mintha kicsit jobban képben lennének a környezetvédelemmel.

Na szóval, most, hogy kipanaszkodtam magam, jöjjön a kérdésem:

Van valamilyen légtisztító, amely az ilyen káros anyagokat is képes kiszűrni? Néha azért kell szellőztetni is (reggel szoktunk, amikor még nem gyújtanak be)! Olvasgattam a légtisztítókról, de amiket eddig láttam, mindnél azt írja, hogy por, pollen, kutyaszőr, macskaszőr, penész, baktériumok stb szűrésére jók!

Lehet ostobaságot kérdezek, de esetleg létezik olyan masina, amely képes átszűrni/tisztítani az ilyen mérgező anyagokat is?

Más megoldást nem látok. Az ilyeneket még feljelenteni sem lehet, főleg a mai világban nem, amikor majdnem mindenki azon agyal, hogy hogy ne fagyjon halálra a télen.

Köszönöm előre is annak, aki segít.

2022. okt. 30. 20:16
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
Én már csak ezért se költöznék a várostáblán kívülre. Mondjuk Budapestre sem. Itt a 10. emeleten nincs aki kifüstöljön.
2023. nov. 21. 20:22
 22/26 anonim ***** válasza:

Enyhe túlnyomást kell a házban kialakítani. HEPA szűrőkön keresztül juttatni be a fris levegőt -AHU-Air Hangdling Unit-on keresztül.

Hasonló megoldást alkalmaznak félvezető- és gyógyszergyártásnál. Nem olcsó múlatság.

Házilagos kialakítására talán egy nagyobb teljesítményű porszívóval próbálkoznék. Külső levegőt beszívva bent kialakulna a túlnyomás. A beépített HEPA-n kívűl a porzsák részbe is HEPA-t fabrikálva.

(Korábban foglalkoztam ilyennel, csak ipari célra.)

2023. nov. 21. 21:00
 23/26 toki01 válasza:

20. vagyok. Előtte Szabolcsban laktam, ott meg a a tezsvírek égették amit találtak ( ruhát, műanyagot stb. ), Pesten is laktam, ott meg a ligetvédőből maradt csövik füstölték tele a várost, itt ( Pesttől 40km-re ) meg javarészt úri hóbortból füstölnek. A házat kb. légmentesen lezártam a nyáron, most amíg nem nyitok ablakot, nem jön be a füst, de így a levegő sem és van amikor napokig 0-24-ben füstölnek. Köszönöm a 22-es válaszát, de több százezer/millió sajnos nem fér bele más hülyesége miatt, túlnyomásosra/hőcserélősre én is gondoltam, de csak az aktívszenes szűrőből kéne egy kartondoboznyi, hogy ne jusson át rajta a füst (az autóban is csak max 1 óráig bírja az aktívszenes, telítődik és átmegy rajta ).

Ma reggel a szép napos időben megint füstáradatban úsztunk, megelégeltem a dolgot és rendeltem egy légtisztítót a daikin webshopjából, most szerencsére akciós is, remélem beválik, majd írok.

2023. nov. 22. 22:06
 24/26 Salx Narval ***** válasza:
Nem rossz a daikin hármas szűrőrendszere de a légpótlást a használata mellett is meg kellene oldani egy kültéri szűrőegységgel. Ez lehet egy egyszerű ventilátoros légpótló is amibe te magad is fabrikálsz szűrőt, mármint ha spórolni szeretnél. A drága aktív szén olcsó zeolittal is kiváltható csak jóval nagyobb a helyigénye cserébe viszont a nedvességet is megköti, lásd zeolitos macskaalom és útszóró zúzalékok, természetesen előszűrő és HEPA a zeolit mellé is ajánlott. A Szobai növények is sokat segítenek nem kell mindjárt milliós beruházásokon gondolkodni.
2023. nov. 23. 05:17
 25/26 toki01 válasza:

(20. és 23. vagyok )

Pár napos tapasztalatok alapján azt mondom, bőven megérte a daikin, kiegészítettem a szűrőit egy aktív szenes lappal. ( konyhai páraelszívóhoz való, abból vágtam egy szűrő méretű darabot és beraktam a szűrő alá ). A légutánpótlás megoldása jövöre marad.

A légtisztító olyan jól tisztít, hogy a nappali/konyhában tojásrántotta olajszagát ( mely az elszívó ellenére is órákig szokott bent terjengeni ) 10 perc alatt teljesen eltüntette, pedig csak közepes fokozaton ment/megy! Kiváncsiságképp megszagoltam a folyosón tárolt kabátomat, amivel előző nap gázoltam át a szomszéd füstfelhőjén, és teljesen eltüntette belőle azt a r....t büdös füst szagot!

Eléggé szkeptikus voltam a géppel szemben, de engem megvett, napi 10-12 órát megy, a fogyasztása elenyésző 10-20w óránként. Így részben megoldja a problémám. A napi 2-4db 5 perces szellőztetést továbbra tartom.

Ajánlom azoknak, akik hasonló füstös szomszédokkal vannak megáldva!

2023. dec. 1. 18:50
 26/26 Salx Narval ***** válasza:
Szuper, jó volt olvasni, hogy elégedett vagy. Akik nem élik át nap mit nap el sem hiszik mekkora gond ez, sajnos egyre több helyen.
2023. dec. 2. 04:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!