Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Fix fordulatú sarokcsiszolóhoz...

Fix fordulatú sarokcsiszolóhoz lehet-e fordulatszám szabályozót kapni?

Figyelt kérdés
Olyan eszközt szeretnék, amibe bedugható a sarokcsiszoló dugója, és az eszközön állíthatnám be a fordulatot. Pl. a sarokcsiszoló csak 2-3000-rel forogjon. Természetesen csak olyan, ami semmilyen kárt nem okoz a gépben.
2022. szept. 26. 16:19
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Igen, másképp nem nagyon lehetne.

(Lehente, akár egy külön ilyen célra épített készülékkel, csak többe kerülne mint 5 fordulatszámszabályzós készülék. Figyelni kéne a kommutátor által generált zajt, és a szegmensváltáskor bekövetkező áramingadozást, ezt figyelve korrigálni az kitöltési tényezőt. Szépsége az elképzelésnek, hogy a gép nyomatéka akár nagyobb is lehet, ha az egyenirányított hálózati feszültségből dolgozna kellő méretű puferkondenzátorral)

2022. szept. 27. 16:01
 12/16 Szirty ***** válasza:

Nem találkoztam még ilyennel. Azt természetesen nem állítom hogy nincs ilyen, de úgy néz ki nem gyakori.

Azokban amiket javítottam nincs semmi jele ilyen visszacsatolásnak. Bejön a 230V a "kapcsoló blokkba" ami mindent intéz és két vezeték megy tovább a motorba. Visszacsatolásnak, jeladónak nincs nyoma.

Kísérletképpen fogtam egy 1600W-os fordulatszabályzós sarokcsiszolót és megnéztem oszcilloszkóppal hogyan alakul a felvett áram a fordulatszabályzó állása és a terhelés hatására.

Sárga csatorna a hálózati 50Hz viszonyításképpen, zöld csatorna a flex áramával arányos feszültség:

Ez terhelés nélkül a legkisebb fokozaton:

[link]

Ez 3-as fokozaton (6 a maximum) terhelés nélkül:

[link]

Ez pedig 3-as fokozaton durván terhelve.

[link]

Látható hogy az áram jelentősen nőtt, a gyújtási szög nem nagyon változott.

Ez a flex ami a fentiek szerint nem rendelkezik semmilyen visszacsatolással kiválóan használható kis fordulaton is.

Szerintem a #8-as hozzászólásban leírt "Nem lesz jó semmire" nem igaz. Pont ugyanezt lehet elérni egy külön szabályzóval is.

2022. szept. 27. 17:14
 13/16 anonim ***** válasza:
Egyúttal remekül mutatják az oszcillogrammok, hogy az áram induktív fogyasztón késik a feszültséghez képest. Itt épp 18 fokot.
2022. szept. 27. 17:29
 14/16 anonim ***** válasza:

De ugye esik a fordulatszáma? Emiatt nőtt meg az áramfelvétele (és a nyomatéka, jó kis "önszabályzó" univerzális motorok...)

Amelyikben van visszacsatolás, az elvileg akár 180 fokos gyújtási szögig emelné a kitöltési tényezőt ha csökkenne a fordulatszám terhelésre.

Fúrógépből már volt a kezemben ilyen. Igaz, annak két szabályzója volt. Egy szokásos a nyomógombon, és egy nyomatékszabályzó a tetején. Gyönyörűen lehetett vele kis fordulatszámon a szerszám leégetése nélkül nagy átmérőjű furatot marni lemezbe (antennatalpnak például).

Egy hagyományos gép ezt már nem tudta. Egészen kis fordulaton, ha csak meglátta a lemezt, már leállt. Ha megemeltem annyira a fordulatot, hogy ne álljon le, kezdte égetni a szerszám fogait.

2022. szept. 27. 17:35
 15/16 anonim ***** válasza:
Lám a koléga kifejtette alaposan amit én az 1-esben is mondtam, de nem hittétek el és rommá pontoztátok. Gratulálok! Nekem nem volt türelmem oktatni a hülyéket.
2022. szept. 27. 17:51
 16/16 Szirty ***** válasza:

"De ugye esik a fordulatszáma?"

Igen, jelentősen esik (elég durván terheltem).

2022. szept. 27. 18:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!