Fix fordulatú sarokcsiszolóhoz lehet-e fordulatszám szabályozót kapni?
Igen, másképp nem nagyon lehetne.
(Lehente, akár egy külön ilyen célra épített készülékkel, csak többe kerülne mint 5 fordulatszámszabályzós készülék. Figyelni kéne a kommutátor által generált zajt, és a szegmensváltáskor bekövetkező áramingadozást, ezt figyelve korrigálni az kitöltési tényezőt. Szépsége az elképzelésnek, hogy a gép nyomatéka akár nagyobb is lehet, ha az egyenirányított hálózati feszültségből dolgozna kellő méretű puferkondenzátorral)
Nem találkoztam még ilyennel. Azt természetesen nem állítom hogy nincs ilyen, de úgy néz ki nem gyakori.
Azokban amiket javítottam nincs semmi jele ilyen visszacsatolásnak. Bejön a 230V a "kapcsoló blokkba" ami mindent intéz és két vezeték megy tovább a motorba. Visszacsatolásnak, jeladónak nincs nyoma.
Kísérletképpen fogtam egy 1600W-os fordulatszabályzós sarokcsiszolót és megnéztem oszcilloszkóppal hogyan alakul a felvett áram a fordulatszabályzó állása és a terhelés hatására.
Sárga csatorna a hálózati 50Hz viszonyításképpen, zöld csatorna a flex áramával arányos feszültség:
Ez terhelés nélkül a legkisebb fokozaton:
Ez 3-as fokozaton (6 a maximum) terhelés nélkül:
Ez pedig 3-as fokozaton durván terhelve.
Látható hogy az áram jelentősen nőtt, a gyújtási szög nem nagyon változott.
Ez a flex ami a fentiek szerint nem rendelkezik semmilyen visszacsatolással kiválóan használható kis fordulaton is.
Szerintem a #8-as hozzászólásban leírt "Nem lesz jó semmire" nem igaz. Pont ugyanezt lehet elérni egy külön szabályzóval is.
De ugye esik a fordulatszáma? Emiatt nőtt meg az áramfelvétele (és a nyomatéka, jó kis "önszabályzó" univerzális motorok...)
Amelyikben van visszacsatolás, az elvileg akár 180 fokos gyújtási szögig emelné a kitöltési tényezőt ha csökkenne a fordulatszám terhelésre.
Fúrógépből már volt a kezemben ilyen. Igaz, annak két szabályzója volt. Egy szokásos a nyomógombon, és egy nyomatékszabályzó a tetején. Gyönyörűen lehetett vele kis fordulatszámon a szerszám leégetése nélkül nagy átmérőjű furatot marni lemezbe (antennatalpnak például).
Egy hagyományos gép ezt már nem tudta. Egészen kis fordulaton, ha csak meglátta a lemezt, már leállt. Ha megemeltem annyira a fordulatot, hogy ne álljon le, kezdte égetni a szerszám fogait.
"De ugye esik a fordulatszáma?"
Igen, jelentősen esik (elég durván terheltem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!