Ez meg hogy a búbánatba történhetett(megolvadt sorkapocs)?
Egyszer csak égett műanyagot éreztem, és ahogy mentem a fürdőszoba felé egyre erősebben lehetett érezni. Sejtettem, hogy a bojlerből jön mert más elektromos berendezés nincs a fürdőszobába áram alatt. Levettem az alját és ezzel kellett szembesülnöm: [link]
Ez egy 400 V-os sorkapocs. A bojler külön 16-os kismegszakítóról megy, mivel ez az éjjeli áram. Vagyis már nem, mert ha jól tudom megszűnt, és ez lett kedvezményes óra (B). Amikor bementem, levettem a bojler alját, akkor nem fűtött, ezért én feltekertem a hőfokszabályzót és bekacsolt, tehát nem verte le a megszakítót. Valamiért a fázis megolvasztotta a sorkapcsot. Valaki, valami magyarázat? esetleg ötlet?
Vagy el volt oxidálódva a kontakt, vagy nem volt rendesen meghúzva, vagy mindkettő.
A tévhittel ellentétben rossz érintkezés a legtöbb elektromos tűz okozója, nem a rövidzár, mivel az utóbbi leveri az automatát. Az előbbi meg csak ilyen sunyi módon szikrázik, és ez az eredmény.
Kimelegedett.
Keress rá az átmeneti ellenellásra mint fogalomra.
Van ilyen.
Ami elromolhat, az el is romlik. A sorkapcsok sem a régiek már, vaslemezből van kisajtolva. Könnyen megrozsdál, és vége is a jó világnak. De az is elég, ha az érvéghüvely nincs megnyomva rendesen.
Az ilyen sorkapocs helyett javasolnám a "wago" vezeték összekötést.
Biztosabb a csatlakozás és kevesebb esélye van a kritikus átmeneti ellenállás kialakulásának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!