Egy használatlan,10 éves Whirlpool mobil klíma várhatóan meddig üzemel? Vannak-e benne öregedő alkatrészek?
A mobil klíma "gyengéje" hogy a kültéri egységgel minden áthelyezésnél újra kell csatlakoztatni a beltéri egységet.
Ez egy gyakorlatilag alig mérhető de elméletileg létező hűtőközeg "szökéssel" jár. Tehát az egyik gyenge pont a csatlakozás.
A másik probléma, hogy a régi, ozonréteget károsító, majd az üvegházhatás okozásért is felelőssé tehető hűtőközeget már nem lehet beszerezni. Ma már csak az R32 jelölésű gáz használható és szerezhető be, ami nem biztos, hogy jó egy több mint 10 éves klímába.
Ezen túl gyenge pont a kompresszor elöregedö tömítései
"a kültéri egységgel minden áthelyezésnél újra kell csatlakoztatni"
A mobil klímáknak nem nagyon szokott kültéri egysége lenni.
"Ma már csak az R32 jelölésű gáz használható és szerezhető be"
Én többfélét is láttam ami kapható:
R448A
R290
R404A
R600a
R513A
R407C
R454B
R1270
R410A
R134a
R744
2# Elképzelhető, hogy még beszerezhető más megjelölésű gáz. Ezt nem zárom ki, de már csak az R32 vagy azzal egyenértékű tulajdonságokkal rendelkező hűtőközeg használható.
Klíma CSAK úgy működhet, ha van kültéri egysége, egyébként valahogy máshogy hívják, de az nem klíma.
Kívül adja le a meleget, így tud hűteni belül, ha fűt a folyamat megfordul.
Tehát külső hőcserélő nélkül nincs klíma. Ezt részletesebben nem írnám le, könnyen utána lehet nézni.
Ha nincs külső (kültéri egység) az csak valamilyen párologtatás, vagy más elven működhet, nem tudom, mert hatásfokukat nézve szemfényvesztésnek tartom az ilyen "klímákat"
Te még nem láttál mobil klímát soha, de tanácsot adsz vele kapcsolatban?
A mobil klíma egy kb bőrönd méretű kompakt készülék ami mindent tartalmaz. Kompresszort, kondenzátort, ventilátort, párologtatót.
Még nyele és kereke is szokott lenni hogy könnyen oda húzhasd ahova akarod.
"máshogy hívják, de az nem klíma."
Így igaz. A neve: mobil klíma. Azonos elven működik mint bármilyen klíma csak más a "csomagolás".
"Kívül adja le a meleget"
A mobil klíma nem kívül adja le a meleget hanem belül a készülékben.
Ezt a meleget kell kivezetni valahogy egy vastag hajlékony csövön keresztül a hűtött helyiségen kívülre.
Természetesen megvannak a maga hátrányai
- Sokat fogyaszt mert nem hatékony
- Bajlódni kell a kivezető csővel
- Zajos mert a kompresszor nem kint van hanem benne
- Ürítgetni kell a kondenz tartályt mert a vizet összegyűjt
stb, stb
"Elképzelhető, hogy még beszerezhető más megjelölésű gáz."
El.
4# Mondjuk ebben igazad van, ez tényleg mobil klíma az összes hátrányával amit írtál.
Én ezt a klíma tipust mindig kizártam a lehetőségek közül, pont azért amit felsoroltál.
3# Voltam
Na mielőtt ölre mentek a mobil klíma beltéri/kültéri egység miatt, én 3 fajtát ismerek. És mindkettőtöknek szerintem igaza van a felépést tekintve.
Azt tisztázzuk hogy a mobil klíma is a split klímák elvén működik. Tehát van kondenzátor (splitnél ez a "kültéri"), van a kompresszor, és az elpárologtató (splitnél "beltéri"). Csak hogy a fő egségeket említsük.
Amiket én ismerek:
1. Minden egyben. A kondenzátor a beltéri levegőt szívja, és melegíti és ezt egy vastag csövön juttatják a hűtött helységen kívül. Ez a leggyakoribb, kb ezzel találkozik mindenki.
2. Minden egyben. Itt viszont a kondenzátor nem a beltéri levegőt "szívja". Hanen két vastag cső megy a szabadba. Egyiken a kondenzátor "szívja" a másikon a kondenzátor melegíetett levegőjét "tolja" ki.
3. És tényleg van "kültéri" egységes mobil klíma. Van ahol mobil split klímának nevezik. Itt a kültéri egység is mobil. Szerintem a kérdező erre gondolt.
Na közben megtaláltam amihez nem is kell magyarázat, csak elolvasni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!