380 V / 4 LE villanymotornak hány Amper kell, hogy elinduljon?
Attól függ hány voltról üzemel.
Ha AC motor akkor 1 vagy 3 fázisú-e.
Továbbá hogy mekkora terheléssel indul.
ha jól értem minimális terheléssel fog indulni, pontos számot nemtudok mondani (elvileg valahogy kiszámolható) de a villanymotor indulásnál anyi áramot vesz fel mintha rövidzárlat lenne
a fontosabb hogy a kismegszakító legyen C vagy D karakterisztikájú, nagy teljesítményű villanymotorhoz azok valóak
Hú az nemjó akkor nekem, 😪
csak ha jól emlékszem 10, vagy 15 Amperes a biztsíték!
Ha hazamegyek megnézem!
Ja látom írtad a feszültséget bocsánat!
Indításkor a motor felveszi a névleges áram négy-ötszörösét is. Ha gyorsan fel tud pörögni akkor csak rövid ideig.
Ha kismegszakító van ami "C" karakterisztikájó az biztosan elbírja az indítást.
Ha "B"-s (ami valószínű) valószínűleg az is. Próba-szerencse.
Lágyindítóval lehet esetleg próbálkozni.
Csillag-delta kapcsolással valószínűleg nem mert a motor gondolom 220/380V os és nem 380/660V-os
Dehogy 660@
Olyat még nem is hallottam!
Mi az a B MEG C?
"Olyat még nem is hallottam!"
Akkor nem láttál még 5.5kW-nál nagyobb motort! :)
Szóval a 3 fázisú egy fordulatú 6 kivezetéssel ellátott aszinkron motort kétféleképpen lehet bekötni: Csillag és delta kapcsolásban (a neten ezekre a szavakra keresve utánanézhetsz ha nem tudod milyen az). Ez a két bekötés kétféle névleges feszültséget is jelent. Ezt mindig fel is tüntetik az adattáblán.
Kb. 5.5kW az a határ, amitől felfele a tekercselés általában (akad ritka kivétel) úgy van méretezve hogy csillag kapcsolásban 660V-os, delta kapcsolásban 380V-os a régi szabványos feszültségek szerint (maiak szerint 690V és 230V).
Nézd meg a motorod adattábláját. Kétféle feszültségnek kellene rajta lenni.
Megnézem a táblát , hétvégénn!
Eddig is köszönöm!
#7 van B C meg D típusú kismegszakító, háztartásokban B van szinte mindenhol
ez azt jelenti hogy milyen gyorsan old ki a kismegszakító pl egy B16 kismegszakító kiold 18A terhelésnél x idő alatt, C16 kiold x+y idő alatt a D16 pedig x+y+z idő alatt
direkt nem írtam pontos időt mert fejből nem tudom
azért szokás villanymotorokhoz C vagy D kismegszakítót használni mert indulásnál sokkal nagyobb áramot vesz fel a motor mint a névleges, lehet hogy egy B kismegszakító kiold mielött rendesen elindulna miközben egy C kismegszakító nem old ki anyi idő alatt
persze ez nem mosógép meg fúró méretű motoroknál szükséges hanem nagyobb teljesítménynél
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!