Ha az elosztót a billenőkapcsolóval kikapcsolom, az egyenértékű mintha kihúznám a konnektorból?
Az eszközök amik az elosztóba vannak dugva nem kapnak semmilyen áramot igen. Ettől az elosztóban a kapcsolóig még eljut az áram, szóval szerelni nagyon nem ajánlatos ebbe az állapotában...
Éjszakára én így szoktam áramtalanítani az eszközeimet. TV, hifi.... stb
A rádugott eszközökön ugyan áram nem folyik, de nem feltétlenül feszültség-mentesíted őket!
Az ilyen elosztók többségében olyan kapcsoló van amely a két szál közül csak az egyiket szakítja meg, a másikat nem.
Az, hogy a két szál közül melyik lesz bontva attól függ, hogy a konnektorban hogy van bekötve a két szál! Tehát ha a nullavezető kerül a kapcsolóra, és kikapcsolod, attól még a másik szálon keresztül az összes berendezésben jelen van a fázis! Tehát minden rádugott berendezésre tekints úgy, hogy be van dugva!
Látni kéne az elosztón lévő kapcsolót.
Ha csak az egyik vezetéket szakírja akkor nem egyenértékü!
Ha azt szeretnéd - mint amit én is csinálok - hogy például a TV, modem, stb... ne szívja készenléti üzemmódban feleslegesen a villanyt akkor arra jó megoldás a kapcsolós elosztóval történő áramtalanítás.
De ha szerelni szeretnél valamit, vagy elutazol és amiatt áramtalanítanál akkor húz ki a hosszabbítót a falból!
A bedugható T-dugó jellegű elosztókon szokott lenni keskenyebb kapcsoló, ami tuti csak egy szálat szakít.
Rendes elosztókon, nem a túlcsicsázott minden dugaljhoz külön kis kapcsolós vackokra gondolok, hanem a 3-10 földelt aljzat, végén egy darab normál szélességű kapcsoló, ezek mindig mindkét vezetőt megszakítják.
Két szempontból nem egyenértékű:
- a földelés mindig rajta van, tehát pl. egy hifiben lévő külső (kábeltévé+rádió) szolgáltató kábelét használó cucc testpotenciálja nem tud ellebegni.
- Ha nagyon közel talál be egy villám, és nincs a hálózaton túlfeszültségvédelem, akkor a villámot nem fogja érdekelni a kikapcsolt állapotú kapcsolóban lévő 2-3 milliméteres hézag, simán átjön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!