Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Tűzveszélyesebb-e egy üzemelő...

Tűzveszélyesebb-e egy üzemelő fűtőventilátort magára hagyni, mint egy hűtőszekrényt vagy készenlétben egy tévét?

Figyelt kérdés

Tegyük fel, az épület elektromos hálózata rendben van. Úgy van elhelyezve a készülék a fürdőszobában a kőpadlón, hogy nem tud leesni, felborulni, sem valami rádőlni (törülköző, függöny stb.), még a vezetéke sincs a kiáramló levegő útjában. Van benne egy (talán bimetálos) túlmelegedés-védelem.

Folyamatos üzem közben jellegzetes dolog, hogy csak úgy kigyulladjon egy ilyen? (Összevetésben más, felügyelet nélkül is szokásosan feszültség alatt hagyott eszközeinkkel.)

Nem elsősorban napközbeni távollétünkben használnánk, inkább hogy okos dolog-e, ha éjszaka megy, miközben mindenki alszik?

2021. máj. 25. 19:53
 1/9 Szirty ***** válasza:
100%

Én úgy gondlom nagyobb kockázatot jelent egy ilyen mint egy hűtőszekrény vagy TV.

Elsősorban ezért gondolom ezt, mert ez az eszköz eleve hőt termel, forró. Ez a feladata. Sem a TV sem a hűtőszekrény nem ilyen.

Műszaki szempontból kockázatosnak tartom hogy izószál üzemel egy műanyag házzal ellátott készülékben.

2021. máj. 25. 20:20
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Igen, tűzveszélyesebb, ha azt feltételezzük, hogy az elektromos hálózat és a készülékek is mind rendben vannak (a készüléken belül is lehet zárlat). Ugyanis forró, a melegtől pedig tud tűz keletkezni. Egy jól működő hűtő, tévé még üzemben se közelíti meg azt a hőmérsékletet.
2021. máj. 25. 20:26
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
Igen, tűzveszélyesebb. Füstérzékelőt mindenképp felszerelnék.
2021. máj. 25. 20:52
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Több lakástüzet okoznak fűtőventillátorok, mint tévék és hűtők összesen.

Egy tűzoltó.

2021. máj. 25. 20:55
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönet a válaszokért, különösen a Tűzoltónak!

Tanulságos, annak tükrében, hogy a hűtő és a tv a legtöbb háztartásban állandóan üzemel (készenlétben), fűtőventilátor pedig max egy alkalmilag használt pótfűtő eszköz szokott lenni.

Az általa okozott tűzeseteknél leginkább helytelenül használják (pl. nem számolnak azzal, hogy ráeshet valami), vagy az is jellemző, hogy maga a készülék lesz hibás? (Pl. elméletben el tudom képzelni, hogy megnyúlik és lelankad a fűtőszál, hozzáér a burkolathoz, így a túlhevülésgátló sem kapcsol ki, csak amikor már exoterm reakcióval ég a burkolat, de akkor már ha ki is kapcsol, a hőfejlesztés önfenntartó. De ez csak egy okfejtés, nem ismerem a valós tapasztalatokat.)

Nem is csak a szétterjedő tűz lehet ilyenkor a baj, hanem bizonyos műanyagok égésekor keletkező mérgek. Az ember a füstszagra (úgy tudom) felébred, de igaz-e, hogy egyes esetekben az égéstermékek altató, bódító hatása ezt pont megakadályozza?

2021. máj. 25. 21:15
 6/9 anonim ***** válasza:

A ma kapható fűtőventilátorok viszonylag biztonságosak, tartalmaznak hővédelmet, a régiekhez képest nagyobb légáram miatt pedig nem tud olyan forró levegőt kifújni, ami tüzet okozhatna, stb... Persze tele mehet porral, ami már tűzveszélyes.

Arról is sokan megfeledkeznek, hogy egy ilyen fűtőventilátor 1000-2000 W-os, azaz 230 V esetén felvesz majdnem 9 Ampert, ami azért már elég szép áram.

A régi konnektorok, elosztók illesztéseinél hő fejlődik, amitől legtöbbször egyre rosszabb lesz a kontaktus, ettől még jobban melegszik, ördögi kör, jöhet a lakástűz.

Szóval NE hagyjunk magára fűtőventilátorokat, vagy egyéb elektromos fűtőtesteket.

Kivétel a szakember által telepített fűtésre alkalmas klíma, hőtárolós kályha.

2021. jún. 29. 23:00
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszodat, 6-os!

Egy hónapja, amikor leporolva eltettem vakációzni a fűtőventilátort (a távhő leállta után használtuk), megfigyeltem, hogy a fűtőspirálok tartósodronyok köré vannak tekercselve, bizonyára azok segítenek, hogy ne tudjon a szál lelankadni idővel.

Az áramfelvétel egy másik, komoly téma, egyszer nálunk elfüstölt egy kötődoboz, amikor ugyanezt a készüléket használtuk előző lakásban, ahol régi vezetékek voltak. Másik szobában volt a doboz, mint mi meg a fűtőeszköz, ha kissé később esik le, mitől van furcsa szag, már égtünk volna!

2021. jún. 29. 23:29
 8/9 anonim ***** válasza:
A #7 fényében nem is értem, miért kellett feltenni a kérdést. :D
2021. jún. 30. 08:42
 9/9 A kérdező kommentje:
#8: A spiráltartó kialakítását még nem figyeltem meg a kérdés kiírásakor. A vill hálózat tűzveszélyessége már egy más téma, mint a készüléké (még ha utóbbi nagy áramfelvételéből következik is előbbi veszély).
2021. júl. 1. 00:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!