Milyen folyékony vízkőoldót javasoltok ecet helyett?
Tudom-tudom, az ecet mindenkinek bevált évtizedeken keresztül, én is azt használom kávéfőző vízkőoldására (1-2 éve, azelőtt nem volt kávéfőzőnk mert nem kávéztunk egyáltalán), de ennek ellenére szeretnék kipróbálni valami mást is.
Nem tudom, hogy a gyártók azért írják, hogy mellőzzük az ecet használatát, mert pont a saját vízkőoldóik teszik tönkre a készülékeinket vagy csak simán meg akarják vetetni velünk az alkalmasint drága vízkőoldó szereiket (egyébként 300-tól 6000 Ft-ig láttam kávéfőzőhöz való folyékony vízkőoldót), vagy azért mert az ecet tényleg tönkreteszi a készülékeinket (nem vagyok szakértő, nem értek se a régi, se a modern gépek alkatrészeihez, sőt, vegyész sem vagyok).
A kávéfőző leírásában egyébként pont az ecetes vizet javasolták (keverési arány nélkül, ami gyanús kicsit...), de simán írhatták azért is, hogy 1-2 éven belül elromoljon tőle a készülék és hogy újat vegyek... szóval ezért is szeretnék kísérletezni, amihez a ti tapasztalaitokat szeretném először meghallgatni.
Fogalmam sincs, hogy milyen anyagú tömítés van a kávéfőzőmben (úgy olvastam, hogy kb. 4-5 különféle anyagvariáció lehet), nem tudom, hogy a kazán milyen anyagból van (egyesek szerint lehet alu, mások szerint akár saválló is), de kénytelen vagyok feltételezni, hogy nem feltétlenül ecetálló anyagból készült valamely része.
Szóval ha vannak tapasztalataitok kávéfőző vízkőtelenítő oldattal kapcsolatosan, nagyon szívesen várom a kommenteket!
Ui.: ha lehet, kérlek mellőzzétek az olyan megjegyzéseket, hogy: "márpedig akkor is ecettel csináld!!" és hasonlók. Ha arra lennék kíváncsi, akkor arról kérdeznék, de nem az a kérdésem, hogy "ecet vagy vízkőoldó?", hanem hogy "ecet HELYETT milyen vízkőoldó?"
Szóval ha lehet, ne zavarjuk egymás köreit az irreleváns válaszokkal. Köszi!
Na emberek, találtam egy nagyon jót.
Mivel a kávéfőző gyártójának nincsen saját vízkőoldó terméke és ők maguk is az ecetet javasolják (lehet, hogy ecetálló tömítéseik vannak, vagy szimplán csak azt akarják, hogy évente új kávéfőzőt vegyünk), ezért kísérleteztem különféle dolgokkal. Tudni kell, hogy több éves vízkő volt benne, szóval jó próbája volt annak, hogy mi az igazán hatékony vízkőoldó.
Kristályos citromsavat végül nem oldottam vízben, de próbáltam többféle citromsav-alapú folyékony vízkőoldót. A sok vízkő miatt 2-3 órákat áztattam, összesen kb. 6-8 alkalommal (igen, 2 napon keresztül próbálkoztam) de nem sokat segítettek. Kezdtem tökre kétségbe esni, mert hát bakker, mire van a vízkőoldó, ha nem a vízkő feloldására, és ha ez nem végzi a dolgát, a végén mi lesz, natúr vízkövet fogok lefőzni?
Közben fogkefével is próbáltam benyúlni és kapargatni, hátha segít valamit a vízkőoldónak, de semmi hatása nem volt, ugyanúgy semmit nem oldottak le a vízkőoldók a vízkőből, nem gyengítette meg a fogkefe se a szerkezetet...
Na de aztán... pont akkoriban rendeltem közben egy csomó fürdőszobai cuccot a neten, a Tesco APP-on keresztül (egy tonna mosószer, öblítő, folyékony szappan, wc papír stb.), köztük valami olyat, amire azt hittem, hogy vízlágyító, mert nagyon hasonlított arra a mosógép-vízlágyítóra amit használok, csak ahhoz képest jóval olcsóbb volt (és ezért kapásból 4-et rendeltem belőle). Mikor ideért, akartam mosáskor betenni a ruhákhoz, de csak akkor vettem észre, hogy "bakker, ez nem vízlágyító, hanem vízkőoldó!" mert a címkéjén ott virított a hatalmas mosógép mellett egy aprócska kávéfőző is, és mondom magamban: "mi a francért tesznek kávéfőzőt egy mosógép-vízlágyító címkéjére?", aztán megnéztem és mint a villám...
Na egyszerre szomorú voltam és megörültem. Alig volt már vízlágyító itthon (nagyon kemény a víz nálunk), viszont volt egy újabb vízkőoldó, amire rá is volt írva, hogy kifejezetten kis konyhai gépekhez IS használható (igen, kicsit random pakoltam be a webshop kosarába, ezt én "szúrtam el"...). Egyből szaladtam, kiöntöttem az "éppen dolgozó" ezredik citromsavas oldószert a kávéfőzőből, egyszer tiszta hideg vízzel kiöblítettem (hogy vegyszerek ne keveredjenek), és beletöltöttem ezt (akkor még mindig semmi hatását nem láttam a 2 napos citromsavas áztatásnak...).
Pont annyi volt 1 flakonban, amennyi kellett. A citromsav-alapú cuccokhoz képest ez úgy elkezdett habzani, hogy 3 órával később is habzott még, nem ülepedett le a feloldott vízkő.
Mikor kiöntöttem a vegyszerrel oldott vízkövet és belenéztem a kazánba, szinte minden vízkő eltűnt már. Bakker nagyon megörültem :D
Még 1 flakonnal beletöltöttem, 2 órát hagytam állni, habzott elejétől végéig (nem annyira mint elsőre, de azért még most is) és a második flakon vízkőoldót, miután kiöntöttem a kazánból, belenéztem és láttam, hogy minden vízkövet kioldott belőle. De konkrétan, szó szerint az egészet kioldotta, egy apró folt sem maradt sehol.
A cuccot a Tesco APP-on keresztül rendeltem, az a neve h "Go for Expert", 250 ml-es kiszerelés, 399 Ft 1 flakonnal, kék műanyag doboza van, a flakon formailag kicsit a motorolaj-dobozokra hasonlít.
Most elővettem a dobozát, és csak most olvasom h egyébként ez is citromsav-alapú, 30%-os :D Elvileg 50 ml-t kellett volna tenni 1 liter vízhez és ennek megfelelő mennyiségű oldatot tenni a kávéfőző kazánjába, de én telibe beleöntöttem az egész flakonnal... 50 ml az 1000 ml-hez az 1:20-as keverési arányt jelent... jól hazavágtam akkor a vízkövet :D
Na mindegy, a végén kiöntöttem belőle (nem főztem át!), 1x sima hideg vízzel kiöblítettem, majd végül még 2x lefőztem a sima vizet és kész. Tökéletes. Nem szeretek cuccokat reklámozni, de ezt tényleg ajánlom mindenkinek. Coopos, Rossmannos, Sparos, Penny Marketes vízkőoldót is próbáltam (kifejezetten citromsav-alapú volt mindegyik 10-20% között), de csak ez a Go for Expert vált be. Igaz, hogy több éves vízkő volt benne, amit néha-néha ecettel főztem át (tudom, az ecet miatt lehet h fél év múlva vehetek új kávéfőzőt vagy vihetem cseréltetni a tömítést), de ez az Expert "megoldotta" (micsoda szóvicc :D ha-ha...).
Szóval virul tőle a fejem :D Ja, a poén egyébként az, hogy én nem is iszok kávét, csak a kedvesemnek főzök reggeli kávét... és ő magától mondta, hogy: "valahogy finomabb a kávé".
"Coopos, Rossmannos, Sparos, Penny Marketes vízkőoldót is próbáltam (kifejezetten citromsav-alapú volt mindegyik 10-20% között), de csak ez a Go for Expert vált be"
De a coopos, rossmannos stb vízkőoldót hígítva használtad, nem? Ezt meg töményen belekülted.
Mindegy, a lényeg, hogy így örülsz neki, már megérte "elbénázni" a rendelést.
Ha a kristályos citromsavat addig öntöd 2,5 deci vízbe amíg oldódik akkor pont ugyanezt a löttyöt kaod. ha még rá is melegítesz és még tovább öntöd bele még keményebbet.
Azt se felejtsd ki, hogy előtte már megdolgoztad a cuccost mire ez a teszkotrutyi belekerült!
#8 vagyok:
XDXDXD
Egy liter sósav nagyjából fél óra alatt lepucolta volna.
#13-as:
Fura, de a Coop-os, Spar-os stb. vízkőoldókat nem hígítottam, mert a leírásukban nem szerepelt, hogy hígítani kellene. Egy-kettő kifejezetten leírta, hogy hígítás nélkül kell használni, a többi pedig egyáltalán nem is említette a hígítást. Ezért is nem néztem meg a Tesco-s leírását, mert azt hittem, hogy az is azt írná, hogy "hígítást nélkül" vagy nem is említi. Ez volt a szerencsém végül.
#8-15:
Egy liter nem fér bele a kazánba :) De értem, hogy mire gondolsz.
Viszont a sósavról azt olvastam több helyen is, hogy bizonyos anyagú tömítéseknek nem tesz jót, illetve az alumíniumnak sem, márpedig a kazánban van nekem kivehető alumínium alkatrész is - nem tudom, mi a neve annak az alkatrésznek, de hiába kivehető, ez is el volt vízkövesedve így kénytelen voltam benne hagyni a vízkőoldás idejére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!