A mosógépek mágnesszelepe működtethető közvetlenül hálózati áramról? Csak egy kisebb tartályból szeretném vele leereszteni a vizet.
Azt hálózati feszültségnek nevezik és nagyon kevés áramot kér belőle, de nem ez a gond.
Mivel már többször szóba került, korábbi válaszomból másolom:
A mosógépek mágnesszelepe sajátos konstrukció, a nyomás hatására zárja le önmagát.
Erre pont azért van szükség, mert ha mondjuk az elektromágnes zárná el a víz útját, akkor áramszünet esetén elengedne és kifolyna a víz.
Ezért a működés fordított: feszültséggel nyitható, annak hiányában zár. Az önrásegítő elv előnye, hogy így jó nagy nyomásokat is lehet kezelni, nyitni-zárni, egy gyenge kis elektromágnessel, minimális energiával, ami csak a nyitáshoz kell.
Hátránya lehet, hogy túl alacsony nyomásnál viszont nem zár le, simán átfolyik rajta a víz. Ez nem csak elméleti okoskodás, kísérleteim során magam is tapasztaltam, amikor ilyen szelepet más célra alkalmaztam. Illetve akartam volna.
Tiszta vízhez alkalmazva a beépítési pozícióra ügyelve akár jó is lehet.
Családi házban a kutyáknak építettem víz adagolót mosógép szeleppel, pár éve hibátlanul működik.
A háztartási víztisztítókban használatos mágnesszelep feszültség hatására nyit és egy rugó nyomja vissza zárt állapotba, így bármilyen gyenge folyást lezár. Plusz a nyomás is rásegít, így a nagyobb nyomást is elzárja.
Ezek általában DC 24 V meghúzótekerccsel kaphatók, de lehet találni AC 230 V-os is.
Pontosan erre a célra építeném a sajátomat. De nálam valószínűleg gondot okozna a nyomás, mivel nekem a víz itatóból történő hiánytalan leeresztéséhez kellene a nyitható szelep hogy ne keveredjen a tisztával.
Amúgy a hálózati feszültségből ugye keveset használ, de ettől még közvetlenül ráköthető, vagy csökkenteni kell előtte?
Szervízmérnök úr:
Laikus vagyok. Ha DC 24 V -osat vásárolnék akkor a rendszerbe feszültségcsökkentést is kellene építenem, az AC 230 V -osnál viszont közvetlenül mehet a hálózatra?
anonim:
Jogos az aggodalom, de az általam elképzelt kivitelben nem lenne hozzáférhető az eb számára és megfelelően szigeteltség is biztosított.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!