Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Háztartási gépek » Ma vettem egy Ok. Márkájú...

Ma vettem egy Ok. Márkájú ventillátoros hősugárzót. Bekapcsoltam 10 percre, és szikrázott egyet, es füstölt is. Mi lehet a baj?

Figyelt kérdés

2019. dec. 4. 17:09
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"Meton nevű felhasználó erőltetett válasza"

Nagyon erőlteted a hülyeséget, olyan dologban, amiről lövésed sincs.

Hősugárzókba soha nem építenek "felismerő" áramkört, nincs ilyen, sőt semmiben nincs. Ezeken legfeljebb átkapcsoló szokott lenni a hátán valahol, ami a megfelelő fűtőbetéteket sorosan vagy párhuzamosan kapcsolja.

Meg olyan is lehetséges, hogy valaki 115 V-ra állítja, úgy dugja 230-ra, abból aztán semmi jó nem lesz.

115 V van már mellesleg Amerikában is, ami két fázisban (ellenfázisban) is rendelkezésre áll, a két fázis között 230 V mérhető.

De a konnektorokba csak 115 V-ot kötnek.

Két fázisra a fix bekötésű készülékeket szerelik (fűtés, melegítés stb.), hasonlóan, mint nálunk is a három fázist.

Dugasztáp és hasonlókban sincs felismerő áramkör, hanem csak átfogják az egész tartományt 90-260 V között, ez könnyen megoldható.

2019. dec. 12. 12:06
 12/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Még vissza vittem aznap, és kicserélték. Ez teljesen jól működik. Nincs semmi baja :) Egyébként a Média Marktban vettem.
2019. dec. 12. 20:32
 13/16 anonim ***** válasza:

Valószínű zárlat volt a fűtőszálakon. Túlhevült és leégett. Ezért ment perceken át, hisz a ventilátor(!) még egy darabig tudta hűteni.

Vásárláskor mindent ki kell próbálni!!!

Vettem én is nem egyszer ilyen szrt, a helyszínen sajna nem próbáltam ki. Egy esetben otthon vettem észre, hogy lötyög benne valami. Szétszereltem és "örömmel" láttam, hogy a fűtőszál tartói töröttek voltak, a fűtőszál összekuszálódott, ráadásul belelógott a ventilátor(!) mozgásterébe, így az el sem tudott volna indulni... A többit el lehet képzelni. Lustaságból inkább javítottam, pedig vissza kellett volna vinnem és panaszt tennem az életveszélyes termék forgalmazása miatt! Más legyen okosabb, mint én!!!

Amúgy meg a ventilátoros termékek alapvetően veszélyesek! A zöme költséghatékonyságból siklócsapágyas, az pedig az idő múltával szeret "beállni" és ilyenkor maga a ventilátormotor éghet le és tüzet is okozhat! Nem tudom miért nem lehet kötelezővé tenni a 230 Voltos ventilátoroknál a gördülőcsapágyat! Remélem, valaki a fogyasztóvédelemtől olvassa ezt!

2019. dec. 15. 06:30
 14/16 anonim ***** válasza:

Golyóscsapágy eleve zajosabb, főleg idővel még zajosabbá válhat, ide viszont csendes ventilátor kell.

Az alkalmazott motorfajta pedig pont nem az a fajta, ami lefogva le tudna égni.

Ha ismered e motortípus sajátosságait.

De ha még zárlatossá a tekercs és "leég" (valójában csak megég), attól sem gyullad ki, mert egyrészt lángmentes anyagokból kötelező gyártani, másrészt lehet benne hőkioldó (a tekercsen vagy tekercsben), illetve külön olvadóbiztosíték is.

De ha esetedben nem volt, még az sem hiányosság.

A fűtés szempontjából mindenképpen kötelező a hőkioldó, mint a hajszárítókban is.

Ha megáll a motor, a fűtés nyilván túlhevül, de emiatt le is kell kapcsolódnia.

Nyugodt lehetsz, ezt viszont ellenőrzik az engedélyező hatóságnál, nem hülyék vannak ott.

2019. dec. 15. 09:20
 15/16 anonim ***** válasza:
Vagyis "zárlatossá válna".
2019. dec. 15. 09:21
 16/16 anonim ***** válasza:

Mielőtt valaki belekötne, természetesen vannak olyan fűtőtestek, ami ki-be kapcsolható ventilátorral működik, de előbb a másik fajtára gondoltam, ami állandó ventilátoros.

Noha a kérdésből amúgy sem egyértelmű, melyikről van szó.

2019. dec. 15. 09:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!