Tudok itthon készíteni illetve programozni legálisan olyan gps nyomkövetőt ami viszonylag kicsi és látom a telefonomon a tartózkodási helyét?
A hardwer minden eleme vásárolható, hozzáférhető, a programozás elsajátítása sokaknak ment, azaz Tőled függ.
De legálisan nem használhatod, ha valamely személy mozgását akarod látni, követni, ha ő nem tud róla.
Lazán összerakod otthon is.
Szerintem az elkészítésével nincs semmi probléma és azzal sem ha saját tulajdonodat akarod felgyüleni vagy egy okos otthon, mezőgazdaság stb...-ben akarod használni egy nagyobb rendszer része ként.
Biztos vagyok benne, hogy lehet találni az általam belinkeltnél jóval egyszerűbb, konpaktabb megoldást is.
Nem vagyok jogász, de szerintem ott kezdődik a probléma ha másokat akarsz vele megfigyelni.
Nem kell otthon készítened, meg lehet vásárolni.
Felesleges csinálnod.
Aliexpress, Ebay is tele van ezekkel.
Legálisan csinálhatsz is, és vehetsz is.
Na de nézzük jogi oldalát, minek a megszerzése, gyártása engedélyköteles. (Most a használatot különítsük el)
156/2017. (VI. 16.) Korm. rendelet a haditechnikai tevékenység engedélyezésének és a vállalkozások tanúsításának részletes szabályairól, XXVI. Fejezet (Titkosszolgálati eszközök):
"8. Követő eszközök:
Követő eszköznek minősül bármely olyan eszköz vagy szoftver, illetve tartozékai, amelyet személy vagy tárgy – az adott személy, illetve a tárgy tulajdonosának tudta nélkül történő – irány- és helymeghatározására terveztek, állítottak elő.
Megjegyzés: A XXVI. Fejezet 8. pontja nem vonja engedélyezés alá a nagyközönség számára árusított irány- és helymeghatározásra alkalmas vevőberendezéseket."
Tehát ha "nagyközönség" számára árult eszközt veszel... Pl "kutya" nyomkövető, iTag, Ali/Ebay-as gagyik, azok nem engedélykötelesek. Még a "nagymama" nyomkövető is okés, ha nagymama tudja hogy nyomon van követve, és ebbe beleegyezését adta.
Viszont bármilyen eszköz használsz, legyen csak szó egy egyszerű kis jeladóról, vagy mindennapos iTag-ról, azzal is lehet bűncselekményt elkövetni!
Mert ha pl bármilyen eszközzel (mezei vezetéknélküli mikrofon, mobiltelefon, stb) titokban megfigyelsz valakit, máris teljesítetted Btk: tiltott adatszerzés (1-5 év szabdságvesztés) tényállását.
És elmondom, szakértőként nem kevés tárgyaláson voltam, ahol valaki ilyennel figyel meg valakit. Aztán a megfigyelt erre rájön, és megy a rendőrségre. Onnan nincs visszaút, abból nagyrészt vádemelés lesz.
Szóval jól gondold meg, mire és hogyan használod.
Nem a megszerzés/barkácsolás, hanem a használat amivel átalában bebuknak ez emberek. Mert attól hogy valami megvásárolható, bűncselekményre is lehet használni.
Pl egy szándékosan (hangrögzítés céljából) a szobában hagyott (akár nem is rejtve), bekapcsolt hangrögzítőjű telefon is tiltott adatszerzés, ha a szobában lévők nem tudják hogy az rögzít. Még akkor is, ha amúgy a telefont látják az asztalon. Ez annak ellenére is bűncselekmény történt, hogy a telefon egy kutyaközönséges használati tárgy. Mert maga a hangrögzítés amúgy leplezetten történt.
Ez pl olyan mint a kés, csak nem annyira triviális. Kést vehetsz a sarki boltban. Sőt tarthatsz is otthon. De ha megtámadsz/fenyegetsz valakit vele, a cselekményért evidens hogy elszámoltatnak. Na az elektronikus kütyükre is ez igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!