A túra gps nek mik az előnyei a telefonnal szemben?
- Valószínűleg bírja a csepegő vizet, és a kisebb ütéseket.
- Nem kell appokat keresgélni, hanem bekapcsolod, és használod.
- Nincs más futó program, ami szívja az akksit.
"Null térerő esetén nem fogja pontosan megmondani, hogy hol tartózkodsz"
Ahhoz képest SIM nélkül, repülőgép üzemmódban, GPS engedélyezésével 10 méteres pontossággal mutatta, hogy hol vagyunk.....
A túra GPS előnye a direkt navigációra fejlesztett szoftver és arra optimalizált hardver.
Pl. míg egy telefon navigációval kb. 3-5 órát bír, egy GPS készülék ennél akár jóval tovább bírja.
+1 #3 -nak!
Az én mobilon SIM nélkül cirka 5 méteres pontossággal határozza meg a helyzetem, de ez függ a terepviszonyoktól is (egyes helyeken pontosabb, hegyekkel körülvett völgyben viszont ez jóval rosszabb érték, pláne fák között, sőt egy faraday kalitkához hasonló, betonacéllal telepakolt bunkerben működésképtelen a helymeghatározás).
Egyébként a telefonok képesek plusz információként felhasználni a mobiltornyok és a wifi források adatait (ha van internet kapcsolat), amivel pontosítani tudják a helymeghatározást. Azonban energiatakarékos módban a GPS jeleket nem veszik, csak a mobiltornyok/wifi források adataival dolgoznak, tehát úgy egyértelmű, hogy térerő hiányában nem megy a helymeghatározás, de ilyen esetben ez "user error"...
Igen, javarészt tudja egy telefon is.
De egy erre specializálódott eszköz tovább bírja szuflával.
+legtöbb esetben az egyébként fizetős térképre a GPS ára 12-24 hónap ingyenes frissítést garantál.
Pl. egy Garmin készülék vízálló, napfényben jobban látható a kijelzője, hatékonyabb a gps vétele. Az akkuidejük azoknak sem végtelen, nem fognak napokon át folyamatosan működni.
Itt egy qurva drága Garmin készülék akkuideje:
"up to 16 hours (lithium-ion)"
Ezzel van saját tapasztalom is, folyamatos használatban meg sem közelíti a 16 órát. (oké, "up to", értem mit jelent)
A Garmin gyári térképeken kívül fel lehet rá tenni Open Street Map térképet is. A menüje természetesen saját logika mentén működik, el kell sajáítítani. Ez a 200 ezer Ft-s készülék azért használható, de egy olcsó, vagy pláne régi és olcsó Garmin használhatósága már kevésbé komfortos.
Nade.
Ha nem akarod kihasználni a vízállóságát, akkor nem szükségszerűen kell neked ilyen. Én sok ezer km-et megtettem 20 év alatt, de eddig sosem volt gondom, hogy a szakadó esőben nincs vízálló túragps készülékem (egyszerűen azért mert szakadó esőben menne a tököm, akkor ki kell feszíteni a ponyvát és lazítani :))
A telefonokon használható túra alkalmazások (Locus, Oruxmaps vagy Osmand) nagyon sokoldalúak, rengeteg trükköt megoldanak. A telefonos üzemidő pedig nem probléma, ha egy szokványos kirándulós használatot tételezünk fel, előveszed félóránkánt és nézegeted pár percet (pl. egésznapos trackrögzítés nélkül)
Nem tudom más országokban hogy van, de itt MO-n régen a Garminokat istenítették a turisták. Azt nyilván nem lehet megmondani, hogy ez a valós kirándulók mely hányada, mindenesetre a fórumokban hangosabb része :) Régen, amikor a Garminok korlátos, primitív kis vackok voltak és velük szemben egy pda-n minden trükköt meg lehetett oldani a helyszínen is, akkor a Garmint istenítőket lehetett csak olvasni a fórumokban :)
Ennyi marhaságot rég olvastam így összegyűjtve!!
A Telefon gps-e és a túra gps között az a különbség, hogy az egyik telefon a másik gps. A viccet félretéve a telefon gps- használat közben kajálja rendesen az akut, így nagyon rövid az üzemideje ( ma már ez sem mindig igaz) A másik hogy a telóban lévő gps vevő ( amihez nem kell sim kártya, nem kell mobiltérerő stb) antennája a telefon mérete miatt kicsi, így gyengébbek a vételi tulajdonságai. Viszont a benne lévő Agps gyorsítja a holdak megtalálását. A telefonnak van még egy hátránya, hogy terepen kényes! ( sáros kéz, leesés, eső stb)
A lényeget nagyjából leírták az előttem szólók. Valóban tudja a telóra telepített app is azt, amit a GPS készülék tud. Lehet, hogy még egyszerűbben és sokoldalúbban is. Én néhány éve mégis vettem a telefon mellé egy túra GPS-t. Azt tapasztaltam, hogy a teló hamar merül egy egész napos túrán, főleg, hogy geoládázáshoz is használtam, de közben azzal fotóztam, telefonáltam, cseteltem, stb... Nem akartam mindent egy készüléken intézni. Így vettem egy fényképezőgépet és egy gps-t és a telefont csak kapcsolattartásra használom. Előtte kipróbáltam, hogy milyen a teló+powerbank, de menet közben kényelmetlen a használata. Folyton kicsúszott a csatlakozó, nem vettem észre és nem töltött, stb... nekem kényelmetlen volt.
A másik fontos ok volt számomra a geoládázás. Annak ellenére, hogy van stabil net a telefonomon, van térerő és tud az adótornyokból is helyzetet számolni, az erdőben geoládázásnál (és track húzásnál) mégsem adott pontos helyzetet. Sokszor ugrált a jel. Garmin Oregon 700-ast vettem és ezzel sokkal pontosabb képet kapok a megtett útról, vagy épp a keresendő geoládához viszonyított helyzetemről.
Mégis azt javaslom, hogy kirándulj, ládázz a telódra telepített cél app-al, és ha te is rákapsz ezekre a szabadidős tevékenységekre azt tapasztalod, amit én, még mindíg beruházhatsz egy GPS-re. De lehet, hogy hamar kiderül, hogy mégsem érdekel annyira a ládák utáni bóklászás, vagy nem kell a túrán ennyire pontos helymeghatározás, mert mondjuk csak ismert helyeket kirándulsz, akkor bőven elég egy teló és mondjuk a Locus vagy akár geoládás appnak a saját térkép kezelője és útvonal kezelője. Szóval szerintem mérd fel először a saját igényeidet valami ingyenes app használatával, mielőtt beruházol (akár 100e Ft-ot is) egy GPS-be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!