Egy régi,35mm f2.8 vagy f2.4 objektív micro 4/3 rendszerhez?
Portréhoz, illetve közeli témákhoz. Oké hogy nem fogja hozni pl. egy Nikkor 28-70 f2.8 élességét nyitott rekesznél, de mégis, csak használható lenne nem? Meg hobbira olcsóbb... :)
Vagy pl. 28mm f2.8 hasonló céllal? Kb. 56mm ekv. lenne
hogy legyen egy témába vágó válasz is:
2x szoróval számolj mikronégyharmadnál.
tehát ez a cucc 70 mm-t fog adni.
Vagy kb annyit, nem tudom, hogy az adapter(ek) módosítanak-e ezen még pluszban.
"Régi objektívet" : A filmes/analóg objektívre (M42 bajonett) gondolsz?
Használni használható, de minőséget nem kell tőle várni.
"Olyan mint fullframe-en... "
Olyan, de mégsem egészen olyan.
Ezek az obik kisfilmre ill full frame szenzorra "rajzolnak". A te rendszered kisebb, ezért a "rajzból" kisebb részt kap meg a szenzorod. Ez a kivágás vagy crop.
Ez kb olyan, mintha egy képnek kivágnád a felét, és azt mondanád, hogy 50mm helyett 100mm-s obival csináltad.
Ez portrénál nagyon nem jó. Ugye eredetileg az obi 35mm-s, így eléggé torz lesz a portré alanyod feje.
Ha portrézni akarsz, akkor minimum 50mm-s obit vegyél (nem ekv. 50mm).
Remélem érthető amit itt össze zagyváltam.
A crop faktorral meg minden ilyen jellegű technikai háttér infoval tisztában vagyok.
Azzal viszont megfogtál, hogy az obi rajza marad a régi attól hogy 70mm-nek felelne meg a 35-ös obi? Azt olvastam igen hogy a 35-ös még nem jó portréra.
Így akkor kb. felesleges is az adaptálás, legalábbis micro 4/3 gépen? Ha egy 50-es obit ráteszek akkor az már 100mm, ami meg már szerintem szűk...
"Így akkor kb. felesleges is az adaptálás, legalábbis micro 4/3 gépen?"
Nem csak 4/3, hanem minden FF-nél kisebb szenzornál.
Ha egy 50-es obit ráteszek akkor az már 100mm, ami meg már szerintem szűk..."
Nem lenne szűk, szerintem pont jó lenne.
Egyébként nem tudom mennyit szánsz a hobbidra, de jó képekhez jó obi kell. Igaz én nem szeretek embereket fotózni, illetve APS-C-s vázam van, de most nagyon "bántja a szememet" egy EF 50mm 1,8.as obi. :D
110 Euróért osztogatják nálunk a hülye azért nem vagyok boltba, de indokot még nem találtam, hogy meg is vegyem. :D
Van ugyan egy 50mm 2.8 és egy 135mm 2.8-as "régi" M42-es obim, de adapterem nincs, hogy kipróbáljam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!