Amatőr vagy haladó csillagászattal foglalkozók, tudnátok tippeket adni?
Üdv emberek!
Felmerült bennem, hogy esetleg belevágjak ebbe a dologba hobbi szinten.
Viszont bizonytalan vagyok mert nem értek a dologhoz, ( nyilván olvasok a témakörben stb,de azért az élő vélemény is fontos)
Szóval ahogy eddig utána néztem felmerült a kétség, hogy mennyire érdemes belevágni ebbe.
Mivel ha igazán messzire a mélyég távlatában gondolkodok ahhoz gondolom hogy igencsak drága műszer kell.
De ebben szeretnék segítséget kérni, hogy pl a 100-200 ezer forintot érő műszerek mit tudnak?
Mert ez sajnos nálam nagyon a felső határ az anyagiakat tekintve.
Pontosan mi a különbség a planetáris és a mélyég között mert ezeket adják meg többek között műszaki adatként.
Mert ha jól gondolom egy olcsóbb gyengébb műszerrel nyilván nem látsz el messzire akkor viszont hamar kifogysz a látni valóból és fölöslegesen vetted meg.
Bár nem tudom a naprendszeren belül mennyi látnivaló van, de nyilván azon túl kezdődik az valódi kozmosz.
Szóval megköszönném ha alapvető infokkal és tanácsokkal, tippekkel szolgálnátok. :)
Először is a műszer neked most teleszkóp?
Sok látnivaló van, mondjuk a mi naprendszerünkön belül nem túl sok, de lâtnivaló van azon túl is, amit egy 150ezressel tudsz nézegetni. Elég nehéz úgy nekiállni, ha te sem tudod még mit akarsz pontosan.
Értelemszerűen a műszer teleszkópot hivatott jelenteni :D nehéz meginduni persze, éppen ezért gyűjtöm az infót, de hogy konkrétan mit akarok az leginkább a mélyég objektumok megfigyelése, pont azért mert itt a közelben kevesebb a látni való, így szerintem alap hogy távolabbi célpontokat keressek. Inkább költök egy kicsit többet de akkor már legyen értelme.
Skywatcher 90/900-ast ajánlották a legtöbb helyen de ahogy néztem az nem tudja azt amire én gondolok, bár lehet hogy rosszul gondolom.
Valóban nem sok mindent lehet megnézni, én is ezt a következtetést vontam le. Amatőrként, kispénzből semmiképp.
Néhány bolygó, a Holdunk, néhány érdekes csillaghalmaz, és persze a ködök. De a kettő együtt nem megy.
Vagy ködöket, halmazokat vizsgálsz, vagy bolygózol. Előbbire rövidebb fényerős teleszkóp, míg utóbbihoz nagyon hosszú éles rajzú kell. Esetleg egy közepesen hosszú, 7-900mm-es 6-8mm-es okulárral bolygózni, és egy 25 vagy 45mm-es okulár mélyegezni.
Ezt mindenképp érdemes átböngészni: [link]
Szia, itt a tanács :)
Vettem egy 200/1000 tükrös tubust (távcsövet) eq 5 mechanikával (állvánnyal) Kapott egy 58e forintos mozgatást (2 kis motor meg egy kis vezérlő) . Nagyon tetszett de meg akartam örökíteni amit látok, igy vettem egy canon 550d-t , kellet hozzá egy bajonett vagy mi a távcső és a fényképező közé. Na innentől veszett jó hold képeket és természet fotókat tudtam csinálni, de többet akartam, komolyabb képeket szerettem volna , vettem kamerát a kereső távcsőhöz , 2db 30 méteres usb kábelt , hogy a szobából a számítogépemről tudjam működtetni a távcsövet ami kint van a garázstetőn éjjel . kerestem programot ami a kereső kamerájával pozícióban tartja a tubust (meg lett) Végül is meg lenne minden hogy csináljak képeket csak egyenlőre a kitartásom fogyott el. De a lehetőség adott.
Amúgy ez egy jó hobbi . :)
A maszkutov oldalán kívül a csillag város és az mcse oldalát is böngészheted , és még egy extra ként találtam a napokban Dániel Gyula videókat , nagyon érdekesek.
https://www.youtube.com/watch?v=Jap01jgh2C4&list=PL2D7D396E1..
"Pontosan mi a különbség a planetáris és a mélyég között"
Nagyon leegyszerűsítve a Naprendszer objektumaihoz inkább nagyobb nagyítás és jobb optikai leképzés kell, mint fényerő. A mélyég objektumokhoz pedig inkább jó fénygyűjtő képesség, mert ezek általában nagyon halvány objektumok, a nagyításnak viszont nincs akkor szerepe, mert vagy úgyis pontszerűek (pl. csillagok), vagy elég nagyok (ködök, halmazok, közeli galaxisok).
Egy általános amatőr kezdő feladat szokott lenni a Messier objektumok végigészlelése.
Itt konkrét fotó és műszer adatok is vannak:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!