Melyik a jobb? Első távcsövem lenne de nem tudom a kettő közül melyiket válasszam. Főként persze az eget szeretném vele nézni de a földet is.
minél fényerősebb legyen! Különben nem lesz élvezetes.
Nem csak maga a távcső számít, nagyon nagy szerepe van a leképezésben az okulárnak! Az is jó minőségű kell legyen!
Pusztán az adatok alapján a newton egyértelműen jobb teljesítményű, ez nem is kérdés. Az alkalmazható nagyítás magasabb, mivel azt az objektív átmérője alapján számolják. Színi hibákat tekintve elvileg is jobb egy newton tükör egy nem-csúcs lencsés objektívnél.
A newton kezelése elsőre fura, agyilag el kell sajátítani a képmező forgását, de létezik ehhez is képfordító prizma, ami egyenes állásúvá teszi a képet.
Viszont magasabban, a fejünk felett álló égi objektum megfigyelése esetén megint csak kényelmesebb a newton, a lencséssel ilyenkor már van némi gimnasztika.
Ha kiragadom a lehetőségekből a földi megfigyelést, akkor a lencsés elhelyezkedése elsőre ösztönösebbnek, praktikusabbnak tűnik, de én nem áldoznám fel az optikai teljesítményt, mert végső soron a newtonnal is lehet földi megfigyelést végezni a fordító prizmával.
Amit az előző ír, hogy a tükrössel gond lehet, az legfeljebb a tükör beállítása, és időnkénti ellenőrzése. De az könnyen elsajátítható, távolról nem bonyolult dolog (mondjuk sosem értettem ezt a fajta, fokozatosságos filozófiát, hogy a jobb eszközt csak később vegyük meg, egyelőre elég lesz a gyengébb is :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!