Mi a velemenyetek errol a fenykepezogeprol es errol az ajanlatrol?
Atyaeg. :D
Mennyi expora vannak tervezve ezek a gepek?
Vagy mikor szoktak ezek elromlani?
Belépő kategóriánál nincs garantált zár-élettartam. A 100e expo jónak számít ennél a váznál, vagyis jó soknak..
Tehát annak a esélye, hogy párezer kép múlva elromlik, jóval nagyobb, mintha feleennyi expo lenne benne. Ne vedd meg.
Köszönöm a válaszaidat!
Úgy látom értesz a gépekhez :)
Mi a véleményed erről: [link]
illetve még egy kérdésem lenne. Tudom hogy a fotózás alapja nem feltétlen a megfelelő gépválasztás. Hogyan lehet "megtanulni" a szakmát? Kezdő fotós vagyok, túrázásaim alatt szoktam fényképezni, és szeretném egy kicsit növelni a színvonalat, de mindenkitől azt hallom, hogy megkel tanulni az elméletet. Hogy érdemes ezt elsajátítani?
köszönöm.
Az elméletet neten keresztül, honlapok segítségével is tökjól meg lehet tanulni, de vannak tanfolyamok is - a színvonaluk néha kérdőjeles, véleményekre rá kell keresni.
Miről váltanál?
A D3400 se rossz gép, de ez kb olyan, mint az autóvásárlás, új kocsi áráért jóval erősebb/jobb/többet tudó használtat vehetsz. Vagy a különbözetet fordíthatod a legfontosabbra, amire később úgyis kell: több, jobb objektívre. A kitobi 18-55-öt gyorsan ki fogod nőni, kell majd tele, később szebb rajzú, fényerős lencsék, pláne ezek kombinációi.
Nem a váz a drága, hanem az objektív lesz az. Ne költsd a kereted egy új, belépő vázra. Ez az én véleményem:)
Az elmélet önmagában nagyon kevés. A fotózáshoz tényleg kell egy elméleti háttér tudás, de ezt úgy,hogy átüljön a gyakorlatba. Azaz nem elég ha tudod, hogy mit jelent, hogy ISO, meg tudod, hogy mi tjelent, hogy rekesz (blende, írisz), és mi az, hogy záridő. Esetleg elméletből megtanulod a köztük lévő összefüggést (ld. pl. f.é.). De ezt olyan szinten kell tudjad, hogy egy adott pillanatban ki tud választani az optimálisat. Ehhez meg sok gyakorlás kell.
A gép választásnál én mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy számoljon... Ebbe a kategóriában amiben te keresel egy váz kb. 100-150 ezer expot tud (garantáltan). Mennyit fotózol egy évben? (én évek óta 12 000 - 15 000 expo/évnél tartok).
Milyen célból fotózól? Pl. nem mindegy, hogy haveroknak mutogatni facebookon/instán vagy A3-as esetleg A2-es posztert akarsz belőle nyomtatni a szobád falára? Ez esetben a felbontás (tényleges felbontás) is fontos szempont lesz. Facebook/insta kb. 1200x1200 pixel, kb. 1.5 megapixel, ezt egy jobb mobil is verte már kb. 5-6 éve, a DSLR-ek már 10 éve is ennél sokkal többet tudtak, ez várhatóan még pár évig nem fog érdemben növekedni. Tehát ha most veszel egy bármilyen gépet az erre a célra jó lesz. A4-es nyomtatáshoz (jelenlegi 300 DPI elérhető technológiával, több nem is nagyon kell) 2480x3508 pixel=8,7 megapixel, A3-as nyomtatáshoz 3508x4960=17,4 megapixel kell. Ha beleszámoljuk az esetleges vágásokat (felesleges részek, szélek, vignetting stb. miatt) akkor egy A4-es kép megáll 10 megapixelnél. Ha akarunk pixel tartalékot (pl. obihibák, 1-1,5 pixel kromatikus aberáció stb. miatt) akkor 20 megapixel elég. 20 megapixeles mobil telefon ma már beszerezhető. Ha A3 a cél ott már kell nagyon jó objektív, hogy ne legyen nagy a pixel veszteség (tényleges felbontás). És ezek a gépek már ma elérhetőek. Tehát ezek még jó pár évig elgendőek lesznek. Ma elérhető nyomtatási technikákkal a színes A4 képek 300DPI fölött brutál drágák, és alig-alig csökken az áruk, 300DPI-ig már elfogadható áron lehet nyomtatni.
Majd a kettőt összevetve az jön ki, hogy egy mai gép amatőr célra 6-8-10 évig biztosan elegendő lesz (és ezért érdemes lepontozni). Ezt beszorzod a várható expo számoddal (nálam 12-15 000 expo/év) így az jön ki, hogy kb. mindegy milyen alapgépet veszek. Ami fontos, hogy milyen funkciók kellenek (pl. én nekem fontos, hogy be lehessen "ugratni" a rekeszt és lássam legalább kb. a mélységéllességet, tehát én olyan gépet keresek amin ez a funkció megvan). Ez alapján már alapgép választható.
Utána jönnek az obik amiket már mások is írtak. Az obik élettartama többszöröse az alapgépének. Az ára is... Ehhez kell az elmélet, és a sok-sok gyakorlat.
8. valami miatt a fél válasz eltűnt bocs.
Szóval obi: amit írtam a "tényleges felbontás"-nál az az objektívtől is függ. Én kipróbálni vettem egy olcsó tele zoomot. Már előtte elolvastam több teszt oldalt (főleg külföldit), ahol leírták kb. azt, hogy "olyan amilyen az ára" "olcsó húsnak híg a leve". Ezek után nem is vártam tőle sokat. Nagyjából a tényleges felbontása a gépemmel kb. "2 - 2.5 pixel" ennél keskenyebb és élesebb dolog nincs a képen (ez egyébként totál egybe vág azzal amit a teszt oldalak leírtak). így az eredetileg 24 megapixeles alapgéppel kb. 10 megapixel érhető el ténylegesen. Ennél nem is vártam többet, nem csalódtam. Egy fotós ismerőssel beszélgettem erről, ő közölte, hogy ez nagyon "gagyi" mondtam neki: "tudom, de olcsó volt", és facebookra jó. És tényleg fel lehet tenni a képet vele facebookra, és ott nem is látszik, ohgy ennyire gagyi az objektív (tényleg gagyi...). Itt konkrétan végig számoltam, hogy a megadott hibákkal facebookra elegendő lesz a fotó, az alapgép megfelelő hozzá miért ne? Kb. így kell neki esni.
Ehhez viszont tényleg kell tudni az elméletet, kell gyakorolni, és kell tudni, hogy mire akarod használni. Azt tudom, hogy ezzel a fent hivatkozott obival nem fogok A4-es nagyítást csinálni, és kiállításra se fogok vele menni (nem is terveztem), de arra tökéletes, hogy barátaimnak, ismerőseimnek legyenek egy átlag mobiltelefonnál jobb emlék fotói egy rendezvényről arra jó. Nyilván van "rendes" objektívem is, csak nem tele zoom tartományban. Abban a tartományban ahol én sokat fotózom (pl. a munkámhoz kapcsolodóan) van fix 35,50 és 85-ös obim, azokkal tényleg ki lehet hozni a gépből a 24 megapixelt, igaz külön külön is dupla annyiba kerültek mint a gagyi telezoomom.
Nagyon sokan ott ronták el, hogy egy-egy paraméternél leragadnak, és csak a "számokat" látják, mert "amatőréknél az a menőbb akinek nagyobb számú/kisebb számú (mikor melyik a jobb)". Egyik amatőr filmes fórumban olvastem erre egy hozzászólást kb. az volt a lényege, hogy "a nézőt nem az érdekli, hogy milyen technikával készült, kár ide kiírni, hogy milyen technikád van, a nezőt az elkészült mozi érdekli." ugyanott egy másik hozzá szólás: "egy néző se fogja azt mondani nézd már a vászon két széle között csak negyed f.é. különbség van". Ezeket meg kell tanulni. Egy külföldi fotós fórumban olvastam (nem szó szerint, emlékezetből idézve): "az amatőr onnan ismerhető meg, hogy csak a számokkal dobálózik, majd megmagyarázza, hogy miért nem lett jó a fotója". Ha kiteszed facebookra/instára a fotódat akkor a mérce ugyanaz lesz.
Amikor a munkámhoz kapcsolódó fotókat csinálok (műszaki ellenőrként, főleg hibás kivitelezések, és sok esetben később igazságügyi műszaki szakértők nézik, meg a bíróság a fotóimat) ott megint totál mások a szempontok, és más obikat használok.
Összefoglalva: vegyél egy tetszőleges alapgépet ami tudja azokat az "extrákat" amiket te használni akarsz. A korábbiak szerint számold ki mi a szükséges minimális felbontás amire szükséged lesz. Nézd meg mennyit szánsz rá és vedd meg a legdrágább olyan gépet amelyik tudja amit te akarsz és van rá pénzed. Utána kezdj el fotózni a kit obival, és nézegessél könyveket. Esetleg próbálj kölcsön kéni obikat, és nézd meg mi a különbség (látószög-fokúsz távolság-rekesz-mélységéllesség stb.). Utána ahogy van pénzed vegyél olyan obikat amik megmelengetik a szívedet. Én alapból egy lassan 14 éves kit obit használok, mert az egy jól sikerült darab, és már a 3. alapgéppel. Ehhez vettem még kiegészítőként olyan obikat amiket használok. "lövöldözős" fotókra ha jó a látószög a kit obit használom, vagy a gagyi tele zoomomat. Ehhez nézegessél szakkönyveket (ajánlom a régieket is, nekem egyik nagy kedvencem Iczkovits Jenő- Hefelle József Portréfényképezés c. könyve, nagyon nagyon jó alapokat ad). És ezeket nem csak olvasni hanem mindent végig próbálni. Amikor a portrézást gyakoroltam jó szolgálatot tett egy lomtalanításkor talált próba baba fej. Ma már ilyet lehet jófogáson/vaterán/ebay-en is olcsó szerezni.
Kedves válaszolók! ( ha jól látom 2en vagytok)
Nagyon köszönöm a jó tanácsokat, a tippeket és azt hogy kifejtették rendesen. Sokat szoktam itt fent nézelődni, volt is már egypár kérdésem, de ilyen kimerítő válaszokat nemigen kaptam még...
Ma nem bírtam magammal és megvettem ezt: [link]
részlektre persze :D
az előző gépem egy samsung wb150f volt, tehát egy kis kompakt gép. Azt télen eladtam és vettem egy samsung j5 ös telót gondoltam elég lesz az is. Hát nem.
Nem feltétlen facebookra szoktam fényképezni. Sokat horgászok, és a fogásokat amiket fogunk azokat szoktam fotózni, de mindig érdekelt a fotózás, csak sosem engedhettem meg magamnak.
Elsődeleges mint írtam a horgászataim alkalmával, vagy maximum túrázások során használnám, szóval abszolút hobbi célra.
A DSLR gépekbe abszolút kezdő vagyok, szeretném érteni és megtanulni, komolyak a szándékaim. Szeretnék jó képeket csinálni, a magam, a családom és a barátaim örömére.
esetleg youtubon ajánlanátok jó csatornákat? ahol a kezdetek rejtelmeibe bevezetnenek engem? ahol lehet tanulni stb
köszönöm :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!