Honnan lehet tudni, hogy mikor lesz ködös idő? (Fotózáshoz)

Figyelt kérdés
Kedves fotós társak! Ti honnan tájékozódtok, vagy hogyan tudjátok kikövetkeztetni, hogy mikor lesz vagy van valahol olyan köd, ami tökéletes a fotózáshoz? Esetleg olyan helyet tudtok Fejér megyében, ahol egy pár méter hosszú stég van a vízen és tiszta a környéke? Szóval nem nőtte be a nádas. Szeretnék olyan fotót csinálni, hogy a stég végén áll egy személy és a háttérben a köd miatt nem látszik a másik part. Biztos tudjátok mire gondolok. Vannak ötletek?😊

2018. ápr. 30. 07:31
 1/7 anonim ***** válasza:
24%

Esetleg a képet ne csináljam meg helyetted?

És feleségül ne vegyelek?

Hallgasd sokszor az időjósokat a tévében! Segítenek!

2018. ápr. 30. 07:40
 2/7 anonim ***** válasza:
45%

Rengeteg lehetőség van:

1. Ugrásra készen nálad a gép, és a megfelelő időben keszítesz fotót. Legfeljebb utólag photoshoppal odateszed a személyt.

2. Készítesz egy fotót a személyről a megfelelő helyen és körülmények között. Türelmesen kivárva az erre alkalmas időt.

3. Lefotózod az alanyt a stégen, digitális utómunkával odavarázsolva a ködöt.

4. A megfelelő helyszínen megteremted a megfelelő körülményeket, vagyis "ködöt csinálsz". Több módon lehetséges.

A fotózás alapvetően nem arról szól, hogy kitalálsz egy adott látványt és megalkotod. Pont fordítva: el tudod kapni és megörökíteni a pillanatot. Ezért kell jó szem a fotózáshoz, hogy ezt a pillanatot, adott szöget, fenyviszonyt, stb. észrevedd.

A helyedben inkább lefesteném ezt, és nem fotóznám.

2018. ápr. 30. 08:47
 3/7 anonim ***** válasza:
Hát én az őszi balatoni reggeleket tudnám csak ajánlani.
2018. ápr. 30. 09:14
 4/7 A kérdező kommentje:
Alapvetően én sem szoktam előre tervezni képeket viszont ez az egy olyan, amit már régóta szeretnék. De igaz hogy a spontán képek az igaziak:)
2018. ápr. 30. 09:16
 5/7 anonim ***** válasza:

Ilyen stéget nem tudok, de akkor szokott nagyon párás lenni a levegő, amikor a tó vize még viszonylag meleg, de a levegő már lehűlt, és akkor jól látszik a gomolygó pára. Pl őszi reggelen.

Egyébként én is ajánlom az időjárás jelentés figyelését.

A fotózás nem arról szól, hogy megalkotunk egy elképzelt látványt? Azért ez húzós kijelentés. Azért a fotózásnak is van elég sok ágazata, ami pont erről szól, és nem csak kimegy valaki a mezőre, és megvárja, amíg minden tökéletes.

Aki például vakuval fotóz, az nem úgy alakítja a fényeket, ahogy ő elképzelte? Divat, glamour, akt... Soroljam?

2018. ápr. 30. 16:22
 6/7 anonim ***** válasza:

Velencei tó közel van, rengeteg stég van a horgászoknak és karban is tartják őket, így hirtelen ennél jobb tippem nincs a környéken. Konkrétan Velencén próbálkoznék, Agárd\Gárdony körül főleg strandok vannak.

Pára\köd meg valóban akkor van ha a víz melegebb mint a levegő, de nem kell ehhez megvárni az őszt azért, ha napkelte előtt nem sokkal kimész akkor több mint valószínű hogy már holnap is ilyen lenne, de egy-két hét múlva egészen biztos.

2018. ápr. 30. 20:28
 7/7 A kérdező kommentje:
Utolsó előtti: Igazad van, hiszen egy profi fotós képes akár több napot rászánni a terepszemlélésre, hogy a lehető legjobb helyről és időben tudja fotózni a kívánt témát. Szóval igazából ez ember függő. Van aki csak kattintgat, van akinek egy darab képben is több nap munkája van. :) Én igazából nagyobb százalékban a helyszínen próbálom megtalálni azt, hogy mit és hogyan érdemes lefotózni (főként azért, mert utazás közben szoktam a legtöbbet fotózni), de nálam is előfordul, hogy hosszabb előkészületek után készül csak el a kép. Ja és köszönöm a válaszod! és persze a többiekét is!
2018. ápr. 30. 22:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!