Nappal hogyan tudnék hosszú záridővel fotózni?
Nemrég vettem DSL kamerát (Nikon D5300, 18-55 mm-es objektív) és igyekszem önmagam fejleszteni a fotózásban, utánaolvasgatok, próbálkozom, és kérdezek... :D
Napsütéses időben szeretnék hosszú záridővel képeket készíteni, de ha az ISO-t leveszem 100-ra, akkor is csak egy nagy fehérség lesz a kép. 30 másodperccel szeretnék, ugyanis ha egy épületet fotózok így, akkor nem lesz rajta ember :) Ezt hogyan tudnám használni? Vagy ilyen fotónál a rövidebb záridő is jó lehet?
Még egy kérdésem volna (bocsi, tényleg "analfabétának" számítok fotózásban). Azt nagyon nem értem, nem jöttem rá, hogy a rekesz nagyságot hogyan lehet állítani? Mert ha különböző módokra állítom a gépem, akkor csak bizonyos intervallumon állítható a rekesz (amit meg csak az objektívvel lehet állítani, ugye?).
Tegyük fel, olyan végletet meg nem tudok beállítani, hogy Záridő előv. automatikusban 30"-as záridővel 22-est rekeszt használjak. Bocsi a kérdésért, nem is tudom, hogy esetlegesen ebből milyen kép születne, de mint már említettem, olyan szinten vagyok, hogy mindenfélét jobbról balról igyekszem kipróbálni.
Még egy 3. kérdés:
A M, A, S, P módok mire jók? Melyiket mikor ajánlatos használni? Illetve a többi módot a gépen?
Tudnátok irodalmat ajánlani (főként tájképeket, épületeket szeretek/nék fotózni), amiből érthetően meg lehet tanulni a legalapabb dolgokat? :) Neten is olvasgatok persze, de könyvet jobban szeretem, és ot egyben van minden :)
Ha lesz rá időm és pénzem, szeretnék elmenni egy fotós tanfolyamra, ott a gyakorlattal egybekötve gondolom máshogy marad meg a tudás.
(és tudoooooom, hogy manapság mindenki "fotós", de én "csak" szép képeket szeretnék csinálni, ha elutazok valahova pl :)) )
"Azt én sem értem, miért dühöng valaki"
Ki dühöng? Tisztában vagy ennek a kifejezésnek a jelentésével?
"Igazából csak a saját és a kérdező idejét rabolja, aki veszi a fáradtságot a kioktatásra, miközben ugyanennyi energiával a kérdésre is felelhetne."
A sajátomat nyilván nem, hiszen akkor nem lennék itt. A kérdezőét sem, mert ő sem akar gyorsan választ kapni - AKKOR UGYANIS MEGKERESNÉ MAGA GUGLIN, KÉT PERC ALATT.
Azt meg én nem értem, miért "dühöng" valaki, hogy neki nem tetsző választ lát BÁRMILYEN oldalon. Ha zavar, nem kell foglalkozni vele, lépj tovább. Igazából csak a saját idődet rabolod.
nappal hosszú záridővel úgy tudsz fényképezni, hogy az ISO érzékenységet csökkented (egyes gépeknél 100 alatt is van 50-es érték, de nem mindegyiknél lehet használni és amelyiknél igen, ott is gyakran a menüben külön engedélyezni kell a kiterjesztett ISO tartományokat). ezen kívül a blende értéket növelheted minél nagyobb számra, ami egyre szűkebb blendenyílást jelent, így kevesebb fényt enged át az objektív exponáláskor.
ha nem tudod tovább csökkenteni az érzékenységet és szűkíteni sem a blendét/rekeszt, akkor tehetsz az objektív elé egy fénymennyiséget csökkentő szűrőt, hogy eleve kevesebb fény kerüljön az objektívbe. erre kisebb mértékben alkalmas lehet pl. cirkuláris polár szűrő is, ami általában 2 blendét vesz le a fényből, de nem csak a fénymennyiséget csökkenti, hanem a polarizált fényeket is kiszűri, így egyéb hatása is lesz a képre. a fénymennyiség csökkentésére hagyományosan az ND (Neutral Density) szűrők valók, amik egységesen csak a fénymennyiséget csökkentik, más módon nem befolyásolják a képet. ezekből léteznek állandó értékűek különböző erősségekben (pl. ND4, ND8, stb), illetve létezik belőlük tekeréssel változtatható értékű is. általában nem olcsók sem a polár, sem az ND szűrők, a változtathatóak meg nem feltétlenül a legjobb minőségűek.
olcsó házi barkács megoldásként megpróbálhatsz ND szűrő helyett használni napszemüveket, sötétítő fóliát, hegesztőmaszk üvegét, vagy akár kormozott üveget is, de azért annyira jó eredményre ne számíts ezektől, mint az ND szűrőtől, hiszen minden a gép elé tett üvegfelület ront a képminőségen - főleg, ha azok nem is optikai minőségű üvegek.
a fotográfiai alapfogalmakat szerintem nem lehet 1-2 mondatban elmondani valakinek, mindenképpen bővebb kifejtést igényel. a bővebb kifejtéshez meg egyrészt idő és tudás is kell, másrészt idő és érdeklődés is elolvasni.
teljesen egyetértek azokkal, akik csak annyit válaszolnak egy ilyen kérdésre, hogy olvasd el a használati útmutatóban. azért van, hogy ezeket megtudd belőle, ott már időt, energiát és szaktudást nem kímélve leírták és neked pont ugyanannyit kell olvasnod, ha a kézikönyvben olvasod el, mintha itt leírja neked valaki. ráadásul a kézikönyv azt is pontosan leírja, hogy a te géptípusodnál mit hogyan kell beállítani, mi hol és hogyan működik azon a gépen, amit pl. itt nem biztos, hogy mindenki tud, mert hiába ismeri az alapokat, ha nem ugyanolyan géppel fotózik, mint a tiéd, lehet, hogy az övén totál máshogyan kell ugyanazokat a dolgokat beállítani, illetve egy-egy gépen kisebb-nagyobb mértékben máshogyan is működhetnek a dolgok.
szerintem mindenképpen érdemes legalább ezeket az alapokat megismerni a használati útmutatóból, mert egyszerűen ez a leggyorsabb, hatékonyabb, információdúsabb és kézenfekvőbb megoldás.
ahogy már írták előttem, a használati útmutatót a netről is le lehet tölteni, szóval az sem lehet magyasrázat arra, hogy valaki nem olvassa el, hogy máshol van az ő kézikönyve. azt meg elég nagy önzés elvárni másoktól, hogy mi megírjuk neked ugyanazt, amit más már megírt. ráadásul tiszta időpocsékolás is, ha megtesszük, mert ha ugyanolyan hosszú lesz, mint a kézikönyv, akkor úgysem fogod elolvasni, ahogy a kézikönyvet sem, mi meg feleslegesen dolgozunk vele neked ahelyett, hogy csak útbaigazítanánk, hogy a kézikönyvben már benne van.
egy jó részét más szakirodalomból is, illetve onnan talán mélyebben, alaposabban is meg lehet tanulni. egy rakás féle könyvet lehet találni fotózás alapjai, digitális fotózás alapjai, fotóiskola és hasonló címekkel. kezdő lépésnek az alapokhoz a kézikönyv után bármelyik teljesen jó lehet, nem hiszem, hogy őrülten nagy különbségek lennének köztük az alapokról. még akár 10-100 éves fotós szakkönyveket is használhatsz, mert a fénytani alapok semmit nem változtak azóta, csak a film helyett digitális érzékelő lett.
hogy ne neked kelljen a keresőbe beírni hogy fotózás alapjai, kapsz egy pár linket:
(Google első két oldalról találomra, nem nézte mindent végig, hogy mennyire pontosak, de kiindulásnak talán jók - ha másra nem, akkor rangsoroláshoz és hibakeresős játékhoz):
ha nincs kedved olvasni, akkor van egy pár videó találat is:
https://www.youtube.com/watch?v=wqKv9-ADi9k
https://www.youtube.com/watch?v=s36pvNP-cIY
https://www.youtube.com/watch?v=dlFgHAWrKoQ
https://www.youtube.com/watch?v=EdixFUWfdL8
"a rekesz nagyságot hogyan lehet állítani?"
abban az üzemmódban, amiben van rá lehetőséged, az erre használatós kezelőszervvel állítod. általában van egy erre szolgáló tárcsa, de géptípusonként és akár üzemmódonként is eltérő lehet, hogy mit hogyan és merre állítasz.
például a legtöbb gépnél van egy A tácsa és egy T tárcsa, a T tárcsa a záridőt állítja, az A tárcsa a rekeszt. viszont ez általában csak manuális módban van így, mivel ott tudod mindkét értéket állítani. félautomata, vagy másnéven előválasztás módokban csak az egyik tárcsának van értelme, mert a másik értéket automatikusan állítja az általad megadott értékhez, hogy helyes expozíciót kapj.
így záridő előválasztás módban a záridőt tudod megadni és a blendét a gép automatikusan a fénymérő adatai alapjn hozzá állítja. a blende előválasztás módban a belndét tudod te megadni és a záridőt fogja majd a blende értékedhez állítani automatikusan. P módban meg mindkét értéket maga fogja állítani és neked csak korrekcióra van lehetőséged a tárcsákat tekergetve, hogy változtass az általa automatikusan megítélt értékeken. a P mint programautomata módban az expozíciós értékeket automatikusan határozza meg a gép, de felülírhatsz a beállítások közül bizonyos dolgokat. pl. ha kikapcsolod a vakut, akkor nem fog vakuzni, változtathatsz fájlformátumot, stb.
Automata módban meg általában mindent tök automatán csinál a gép és semmibe nincs beleszólásod. ha úgy ítéli meg, hogy vakuzni kell, akkor vakuzni fog, bármit csinálsz. még a fájl formátumot is visszaállítják ilyenkor a gépek JPG-re, hiába akarnál te mondjuk RAW-ba fotózni.
"ha különböző módokra állítom a gépem, akkor csak bizonyos intervallumon állítható a rekesz (amit meg csak az objektívvel lehet állítani, ugye?)"
itt nem is értem, hogy mire gondolsz. milyen intervallumra és hogy jön ide az objektíved? a Nikonnál bizonyos objektíveken van egy blende gyűrű, amivel tudod állítani a rekeszt, de kétlem, hogy erre gondolsz.
a legtöbb olcsóbb objektívnél változó fényérték jellemzi az objektívet a zoom tartomány egyik és másik végén. egy 3.5-5-6-os fényerej zoom objektívnél változik a legtágabb beállítható blende kisebb és nagyobb gyújtótávolság állások között. a tágabb látószögnél egy ilyen obival be tudsz állítani 3.5-ös blendét is, de az objektív szűkebb végére állítva a zoomot, nem tudsz ilyet tenni, mert ott 5.6-os a legjobb fényereje, szóval ott 3.5-nél kisebb értéket nem állíthatsz be. nagyobbakat viszont mindkét végén egyaránt be tudsz állítani. ennek semmilyen köze nincs az üzemmódokhoz, ez az objektíved tulajdonsága. talán erre gondolhatsz, de nem vagyok benne biztos, hogy a kérdésed erre vonatkozik.
"Tegyük fel, olyan végletet meg nem tudok beállítani, hogy Záridő előv. automatikusban 30"-as záridővel 22-est rekeszt használjak."
ez nem előválasztás, hanem egy manuális beállítás és pláne semmi köze az automatikushoz. ilyen értékeket nem záridő előválasztás módban kell beállítani, hanem manuális módban. manuális módban megadod az értékeket és a gép úgy fog fényképezni. nem automatikusan, hanem manuálisan. csak úgy, ahogy beállítottad. akár jónak tartja, akár rossznak. azt csinálja, amit te szeretnél.
automatikusan fényképezni akkor fog, ha automata, vagy félautomata, más néven előválasztási módba kapcsolod. ilyenkor csak egy értéket tudsz megadni és a másikat a gép állítja hozzá. (technikailag nem csak egy értéket tudsz megadni, hanem kettőt, mert az ISO-t is meg tudod/kell adnod és mellé vagy a záridőt, vagy a rekeszt adhatod még meg és a harmadikat fogja automatikusan beállítani a gép.)
"A M, A, S, P módok mire jók? Melyiket mikor ajánlatos használni? Illetve a többi módot a gépen?"
lásd fentebb írtak.
ennél bővebben meg olvasd el a használati útmutatóban, UTÁNA az előbbi válaszban írt linkek valamelyikén! tényleg sokat segít!
Lehet más. Én meg viszont azt látom, hogy a "kézből fotózás már nem sikerül jól" kategória határán éppen túl (sokszor imádkozik az ember "csak még egy fényérték" lehetőségért) még nagyon jó bármilyen segédeszköz, én egy egylábút használok néha, és annál az sem rosszabb, ha egy "gyenge" állványra rakom a gépet, és két kezemmel kissé lefelé nyomva fogom. Erre az edigitalban/bárhol vásárolható Hama 2-3000 Ft-os állvány is teljesen megfelelő.
Hát azért kérdeztem a kérdezőt, ilyen megfontolásból kell-e az állvány vagy órás expozícióra, vagy netán lesből távindított 600 mm-es objektíves felvételezésre, de hát b*szott normálisan válaszolni. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!