Milyen kamerát válasszak?
2 kérdésem van:
1. Milyen fényképezőgépet vegyek ahoz hogy portrékat csináljak ?
2. Milyen fényképezőgépet vegyek ahoz hogy klubokba fényképezzek?
Elsősorban az objektív számít, kompakt gépnél olyat nézz, aminek nagy a fényereje (azaz minél alacsonyabb, max. f2,8 a legtágabb blendeértéke. Pl. portrézásra a Panasonic FZ200 jó, mert portrékhoz muszáj zoomolni, és az minden fókuszállásban hozza az f2,8-at, ami elengedhetetlen a háttér elmosásához).
Viszont itt jön képbe a kamera érzékelője, klubfotózáshoz minimum APS-C vagy legalább mikro 4/3-os szenzor kell, hogy ne legyen zajos a kép, itt a fent említett Panasonic már elvérzik. A tükörreflexes vagy MILC gépek mind tudják ezt, itt is jó fényerős objektívet kell hozzájuk választani.
2 kérdésünk van:
1. Hobbira kell vagy profivá szeretnél válni?
2. Mennyit szánsz rá?
Kérlek... ha profi kell és nem számít mennyit szánsz rá, akkor tessék:
>portrézásra a Panasonic FZ200
Nem, mert kicsi a szenzora, és minél kisebb, annál kevéssé mossa a hátteret.
Ha tényleg nem számít a keret akkor az előző válaszoló által ajánlott gépet tudom én is ajánlani.
Azért egy Hasselblad X1D vagy egy Phase One XF is alkalmas lehet a feladatra. :)
A remek viccet félre téve, egyetlen fényerős fix obi jó lesz mindkét esetben. Igazából nem sok támpontot adtál, lehetne neked itt ismeretlenül full frame, meg középformátumú gépeket ajánlgatni, ha aztán úgyis max. automatán használod (nem tudom, nem ismerlek, de abból, hogy "hát legyen profi", nem sok info derül ki).
Milyen obi?
Milyen beállításokkal?
Mennyire sötétben?
Autofókusz?
stb.
Bocsánat, én kételkednék benne, hogy egy nagy fényerejű elég lenne. Csak akkor, ha mindig ki tud választani témának egy embert, ellenkező esetben még a látványosan nem hátrébb/előrébb mellette álló is zavaróan életlen lesz. No meg a rugalmasság. "Klubokba" nem nagyon lehet előre-hátra ugrálni. Bár, ha már zoomról beszélünk, abban ritka a 2,8 fényerőnél világosabb, az tán elég is mélységélességnek (a mélységélesség is pontosan követi Murphy törvényeit, ha arra számítasz, hogy elég lesz, akkor homály, ha kiemelni akarod a témát, akkor minden éles). Szerintem hosszú idejű utómunkára való képesség (birkatürelem favágó dolgokhoz) és megfelelő zajszűrési eszköz elengedhetetlen ehhez a műfajhoz. A világítás hektikussága miatt úgysem lesz jó a jpg-s fényképezés, illetve igénytelenség esetén persze jó lesz az is.
Én általában nagy fényerejűt tűzök fel, de én nem vállalok kötelezettséget, hogy mindenkiről lesz fénykép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!