Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Ebben a rendszerben ez mekkorá...

Ebben a rendszerben ez mekkorának felel meg?

Figyelt kérdés

Pl. egy olyan objektív ami 1:4 leképezésre képes, az aps-c és micro 4/3 szenzoron mekkorának felel meg?

Mivel 1.5x vagy 1.6x illetve 2x a crop faktor, de a közelpont marad (pl. 35cm), minél kisebb a szenzor, annál nagyobb nagyítást ad egy-egy témáról az objektív.

Kérdés hogy hogyan tudnám kiszámolni, hogy ami 1:4 fullframe-en, az mekkorának felel meg micro 4/3-on?

Ennél jobban nem akarom kirészletezni mire gondolok.

2018. febr. 14. 19:50
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

de hiszen már kiszámoltam!

kétszeres lesz a relatív nagyítás a lineáris méretek tekintetében és négyszeres a felület tekintetében.

És még el is magyaráztam hogy miért.

Épp csak semmi köze az egésznek a leképezési törvényhez, azaz az obi leképezése nem változik.

Bocs hogy megint oktattam :)))))

2018. febr. 15. 13:23
 12/15 A kérdező kommentje:

Az objektív fizikai tulajdonságai nem változnak, ez világos mint a nap, és nem is állítottam az ellenkezőjét.

Azért variáltam itt, mert a végeredmény, azaz a kész képen a tárgy (lepke bogár virág mindegy) 2x nagyobb lesz mint fullframe-en, azaz "látszólag" - hangsúlyozom látszólag :) jobb lesz a macro képesség minél kisebb a szenzor.

2018. febr. 15. 13:46
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

1. A kérdésed megfogalmazása arról árulkodik hogy fogalmad sem volt az egészről; hogy mi is az, hogy leképezés és mit jelent ez a gyakorlatban.

2. Igaz, hogy nem köszönted meg #1esnek az átadott tudást és a választ a kérdésedre, de legalább még cinikus is vagy...

Gratulálok!

2018. febr. 15. 22:57
 14/15 A kérdező kommentje:

Hagyjuk, nem akarok már jobban belemenni, mert mindig a kérdező a hibás mindenért. Nem ismerem el azt, hogy fogalmam sincs róla, az már más kérdés hogy pontatlanul fogalmazok.

De utána mellékeltem egy mintaképet, válaszként csak azt vártam volna, hogy - nézzétek vissza - a mintaképen 50mm fullframe-en legyen 1:4 macro leképezés, de ugyanaz az obi a crop faktor miatt 2x közelebb hozza a témát, ezért nagyobb is lesz az a képen.

De akkor az olyan mintha pl. 1:2 leképezésű obi lenne fullframe-en?

Mindent át lehet számítani ekvivalensre, blendét (nem fényerőt, hanem a mélységélességet), gyújtótávolságot, akkor a leképezést miért ne lehetne?

Ennyire egyszerű volt a kérdésem, de ki lett vesézve a technikai és fizikai háttere, és le lettem tolva hogy fogalmatlan és hülye vagyok hozzá.

Akkor mondhatnám hogy nem, ez nem 100mm obinak felel meg ekv., mert fizikailag maradt 50mm??? Mindent a fullframe-hez viszonyítunk.

És igen, köszönöm az első válaszolónak, csak előbb lehetett volna azt is hogy pontosítsam a kérdést, de sejtitek miről van szó. Ehelyett jött az hogy én sík vagyok hozzá, mit is akarok. De ez jellemző a gyakorira, és főleg a fotós témában válaszolókra - tisztelet a kivételnek - hogy lehurrogják a másikat, mert csakis ők érthetnek hozzá, más nem.

2018. febr. 16. 06:00
 15/15 A kérdező kommentje:

Na de mindegy, elnézést kérek mindenkitől akit megbántottam volna, és köszönöm a válaszokat.

Üdv.

2018. febr. 16. 06:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!