Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Ebben a rendszerben ez mekkorá...

Ebben a rendszerben ez mekkorának felel meg?

Figyelt kérdés

Pl. egy olyan objektív ami 1:4 leképezésre képes, az aps-c és micro 4/3 szenzoron mekkorának felel meg?

Mivel 1.5x vagy 1.6x illetve 2x a crop faktor, de a közelpont marad (pl. 35cm), minél kisebb a szenzor, annál nagyobb nagyítást ad egy-egy témáról az objektív.

Kérdés hogy hogyan tudnám kiszámolni, hogy ami 1:4 fullframe-en, az mekkorának felel meg micro 4/3-on?

Ennél jobban nem akarom kirészletezni mire gondolok.

2018. febr. 14. 19:50
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Lehet hogy félreértettem a kérdést...

De szerintem ugyanazt a képet fogja vetíteni az obi a 4/3-os szenzorra is mint a FullFrame-re csak a 4/3-os obijektív sokkal kisebb képrészletet tud majd rögzíteni belőle a FullFrame-hez képest.

Amúgy a 4/3 crop faktora 2 de ez csak a 4/3os objektívekre érvényes és nem a fullframe-ekre. Hiába teszed azt fel egy 4/3os gépre

de bocs ha félre értettem...

2018. febr. 14. 20:15
 2/15 A kérdező kommentje:

Félig meddig értetted igen.

Tudom jól hogy attól hogy 4/3 obi van a fullframe-en nem változik semmi, max. jól bevignettál...

Az érdekel, hogy a crop faktor - látszólag, tehát nem fény- és optikai tanilag - mennyire befolyásolja a leképezést.

Na akkor megint:

1:4 leképezést tud teszem azt egy 50mm-es objektív fullframe-en, 25 centiről.

Ugyanazt a leképezést tudja papíron micro 4/3-on, de mivel a kép közepét 2x-esen kivágja, ezért olyan mintha 100mm-es obit használnék egy fullframe-en, ugyanúgy 25cm-ről. Értelemszerűen jobb lesz a leképezés. Csak kérdés, hogy mennyivel, 1:2, 1:3 netán 1:1 lesz?

2018. febr. 14. 20:32
 3/15 anonim ***** válasza:

Szerintem te érted félre hogy mi az ábra de majd lehet hogy jön valaki aki kibogozza azt amit mondasz...

Addig is:

Ha 4/3on használsz egy 50mm-es obit akkor az ugyanazt a látószöget (illetve képet) fogja produkálni mintha FullFramen 100mm-est használnál, csak a vetített kép mérete fog eltérni a szenzorméretnek megfelelően.. (te mint hogy ha nem így értenéd) Ezért hívják ekvivalens gyújtótávnak a crop faktorral szorzott gyújtótávot.

2018. febr. 14. 22:54
 4/15 anonim ***** válasza:

Csak még annyit hogy a 4/3os rendszer nem vágja ki a kép közepét, egész egyszerűen egy 4/3os obi kisebb képet vetít a szenzorra! Nem vág ki semmit!

De szerintem nem írtad le pontosan hogy mit akarsz csinálni?

Ha egy fullframe obit akarsz feltenni 4/3os vázra akkor annak az objektívnek a leképezési tulajdonságai nem fognak megváltozni. Egyszerűen a vetített képnek egy kisebb részletét fogja rögzíteni a szenzor. Ennyi.

De ha kifejted bővebben a kérdést akkor lehet hogy pontosabban lehet rá válaszolni.

2018. febr. 14. 23:13
 5/15 anonim ***** válasza:

"Ugyanazt a leképezést tudja papíron micro 4/3-on, de mivel a kép közepét 2x-esen kivágja, ezért olyan mintha 100mm-es obit használnék egy fullframe-en, ugyanúgy 25cm-ről. "

1. A crop faktor nem erről szól

2. A 4/3 szenzor felülete negyed akkora mint a fullframe ezért nehezen érthető hogy mit értesz azon , hogy 2x-esen kivágja? Ezt nem ártana ha kifejtenéd!

2018. febr. 15. 06:18
 6/15 anonim ***** válasza:

"Kérdés hogy hogyan tudnám kiszámolni, hogy ami 1:4 fullframe-en, az mekkorának felel meg micro 4/3-on?"

Ha egy objektívnek 1:4 a nagyítása akkor az 4/3-on is 1:4 lesz. Nem változhat meg mert az objektív fizikai szerkezete nem változik attól hogy másik vázra teszed.

A kép összméretéhez képest viszont a lefényképezett tárgy valóban nagyobb lesz 4/3 esetében. Ha ezt a relatív méretkülönbséget (relatív nagyítást) akarod kiszámolni akkor a 4/3szenzoros és a fullframe szenzor méreteit figyelembe véve tudod meghatározni egyszerű matematikai aránypárokkal.

Tekintve hogy a Fullframe felülete kb. 4x akkora mint a 4/3 a lefényképezett tárgyad is felületre vonatkoztatva relatíve(!!!!!) 4x nagyobb lesz mint a fullframe szenzor hoz viszonyított méret. Ugyanez egyirányú tárgyméret esetében 2x-es relatív nagyítást eredményez.

De ez csak relatív nagyítás a kép vetített mérete valójában ugyanakkora csak a szenzor mérete és az ehhez viszonyított méretek változnak.

Ha erre gondoltál akkor nem fogalmaztad meg teljesen korrektül a kérdést.

2018. febr. 15. 08:56
 7/15 A kérdező kommentje:
#6-os értette a kérdésemet, és igen, arra gondoltam, valamint azzal is tisztában vagyok hogy a vetített kép ugyanakkora. A crop faktor viszont - LÁTSZÓLAG - beleszól a végeredménybe. Tehát pl. 12mpx képen egy lepke nagyobb területet tölt ki, azaz több részlet mutatkozik meg micro 4/3 rendszeren a 2x crop faktor miatt.
2018. febr. 15. 09:09
 8/15 A kérdező kommentje:

De egyszerűbb ha szemléltetem mire gondolok:

[link]

[link]

2018. febr. 15. 09:23
 9/15 anonim ***** válasza:

Az 1. is én voltam de sajnos ha te sem tudod pontosan hogy miről beszélsz úgy nehéz ügy...

Ha vissza olvasod a kérdésedet akkor beláthatod hogy hemzseg a pontatlan és homályos megfogalmazásoktól.

Javaslom szánj időt arra, hogy hogyan alkot egy lencse képet! Milyen egy objektív valódi képe és ehhez képest mi az amit egy szenzor megjelenít. Mitől van a sarkokon a "vignettálás" stb... stb...

2018. febr. 15. 11:02
 10/15 A kérdező kommentje:

Oktassatok csak... mostmár tényleg amúgy. Lehet pontatlanul írtam le, de nem kell így kiforgatni. Még képet is linkeltem.

Mindegy én nem veszekszek itt, nem a segítségnyújtás a lényeg itt... akkor majd kiszámolom magamnak amit akartam.

2018. febr. 15. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!