Manuális objektív?

Figyelt kérdés
Nem régi, hanem új, de "márkátlan", manuális fókoszú objektívre gondolok. Megéri mondjuk egy 7artisans 25mm f1.8 objektív 20ezerért? Az ilyen objektíveknek jó a minősége? Könnyen el lehet tekinteni az af-től? (úgy érzem nekem menne, de kíváncsi ki hogy van vele) Esetleg valakinek van valami ilyesmi objektíve? Vélemény?

2018. febr. 3. 13:01
 1/9 anonim ***** válasza:

AF nélkül, magában a mattüveggel, régen sem lehetett mást fényképezni, mint halott indiánokat. Ha a dioptria-korrekció pontos volt (magyarul, lehetett bízni abban, hogy amit élesnek lát az ember a keresőben, az az éles a filmsíkon is), akkor tekergetés után a két, azonos életlenség közé nagyjából félútra tekerte az ember az élességállítót.

Gyorsaság igénye esetén az ember előre élesített a talajra, és amikor odaért a téma, akkor exponált. AZ összes többi, ami segítette a gyors és pontos expot, mint mikroprizma, mérőék - azok meg nincsenek a szokásos keresőkben, mattüvegcsere esetén megbolondítják a fénymérést, stb. 1,8-as fényerő esetén még a 28 mm-es objektívnek sincs nagy mélységélességi tartománya közeli (mondjuk 3 m) távolságoknál - akkor konkrétan 30-40 cm előtte és mögötte is, ami segédeszköz nélkül nagyon kevés, miközben 3 m-es tárgytávolságnál gyakorlatilag már egy Boeing belefér a képmezőbe. Napsütésben, nyolcasra szűkítve már annyi a mélységélesség, hogy becsléssel is jól lehet dolgozni. De napsütésben 2005-ben az akkor vett egyszerű Nokia telefonom is szép képeket készített, az ég kék volt, a fű meg zöld. :)

2018. febr. 3. 13:32
 2/9 anonim ***** válasza:
44%

Nézegess róla teszteket a neten. Van bőven.

Középen az élesség nagyon jó viszont a széleken egy nagysz@@@@@@r.

CA-ra hajlamos, és a széleken vinnyettál.

Döntsd el neked mi a jó egy 20asért.

2018. febr. 3. 15:04
 3/9 anonim ***** válasza:
72%

És a bokeh-ja kimondottan szép ezért az árért

[link]

2018. febr. 3. 16:11
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Melyiket választanátok? Ezt vagy a fuji 27/2.8-at?

2018. febr. 3. 16:54
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Nem rossz, de hasonló összegért (akár kevesebbért is) azért már válogathatsz a régi objektívek között.

Kézi élességállítástól meg nem kell tartani. Nem ördögtől való, és a mai gépek az én pentaxom egész biztos de szerintem a többi is visszajelzi az élességet, felvillan az AF pont a keresőben ha éles. Közel nem akkora mutatvány ám mint ahogy az az első leírta...

2018. febr. 4. 08:21
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm utolsó! Videózás közben én is használtam már kézit és nem volt annyira bonyolult. Azért szeretnék újat, mert szükségem van az exif adatokra.
2018. febr. 4. 10:45
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Oké, ha kell az exif akkor a régi nem lesz oké, bár azt nem tudom, hogy utólag be lehet e írni adatokat az exifbe.
2018. febr. 4. 13:55
 8/9 anonim ***** válasza:

attól is függ, hogy fotózásra vagy videóra akarod használni. fotózni nem feltétlenül érdemes/könnyű manuális objektívvel. a legtöbb mai digitális gép keresője nem igazán ideális hozzá. minél kisebb a mélységélesség, annál nehezebb. ettől persze nem lehetetlen, de mindenkinek máshol van a tűréshatára.

videónál nincs ilyen gondod, mert ott látod az élőképen (persze fotózni is lehet élőképpel) és a jobb, pláne a MILC gépekben még szoftveres rásegítés is van, hogy könnyebben menjen a manuális élességállítás: kinagyítanak részletet a képből, jelzik a képen, hogy mi éles, stb.

szerintem nem érdemes arra alapoznod, hogy mások mit gondolnak róla, hanem próbáld ki és döntsd el, hogy neked mennyire jön be, vagy mennyire nem. azzal, hogy talász x embert, aki szerint megéri és y olyan embert, aki szerint nem éri meg még semmit nem tudsz meg arról, hogy neked vajon be fog-e jönni, vagy sem - főleg, ha azt sem tudod, hogy hogyan és mire is használja.

2018. febr. 5. 12:52
 9/9 anonim ***** válasza:

Élőkép, nagyítás, visszajelzéshez még csak mai új milc se kell. A 7 éves Pentax k5 öm simán tudja mindezt.

Amúgy igaza van az utolsónak, nem nagy pénz ez egy objektívért, meg kell próbálni.

2018. febr. 5. 14:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!