Már kb.1 éve fotózom hobbi szinten, de most beleásnám magam ebbe az egészbe. Akkor most mi a helyzet a lencsékkel?
Segítek:
Lencse -> objektív
Landscape -> teleobjektív (legalábbis gondolom, hogy te ezt érted landscape objektív alatt)
Ez, hogy 35-öst használunk portréra, ez így önmagában nem igaz, mert van aki 135-össel portrézik. A 35-ös az éppencsak, hogy jó portréra, feltéve, hogy ASP-C szenzorról beszélünk.
Landscape = Tájkép
Az összehasonlításos részt feljebb leírták ;)
"de akkor a landscape lencsém nem lenne jó portéra is?"
#4: "Tájkép objektív"? Egyre jobb...
Tájkép fényképezésre használt objektív magyarosan, gondolom én :)
Nohh szerintem a 16-35 nem való portrézni de ez legyen az én gondom :)
fix 35 el teljes alakos hogy látszódjon a környezet is olyant szoktam, attól függ mit nevezünk portrénak, inkább egy jó 85/1.8G-t vagy ha van pénz akkor az 1.4est :P
elvben a fix és a zoom 35 mm ugyanaz a képkivágás és látószög. a gyakorlatban azonban lehetnek kisebb nagyobb eltérések még azonos típusú objektívek közt is, ráadásul nem is a teljesen valós gyújtótávolságot írják az objektívekre, hanem valamennyire kerekítik az értékeket (ez különösen a nagy teleobjektíveknél jellemző, ahol a legtöbb 400-as pl. 390 és 405 között mozog általában. de a nagyobb látószeknél is előfordulhat kisebb-nagyobb szórás). a zoom objektívnél más optikai rendszerrel, vagyis más összállítású lencsékkel (meg persze a lencséket mozgató zoom rendszerrel) érik el ugyanazt a gyújtótávolságot, mint a fix gyújtótávolságú objektíveknél. jellemzően a zoom objektívekben több a lencsetag. emiatt a gyújtótávolság érték is eltérhet valamennyire, de egészen biztos, hogy optikailag máshogyan viselkedik az objektív. még ha a gyújtótávolság és a képkivágás ugyanaz is, akkor is más fénytani tulajdonságokat, fényerőt, rajzolatot, vonalfelbontást, lágyságot, kontrasztot, torzításokat eredményezhet az eltérés.
ha nagy mélységben érdekel a téma, akkor éredmes lehet nézegetned az objektívek MTF görbéit is - meg persze megismerni, hogy mit is lehet róluk leolvasi...
Ha már egy éve fotóz(gatsz) miért nem próbálod ki?
Amúgy NEM kapsz más képet, minimálisan eltérhet ugyan, de az elhanyagolható.
Az előző hozzászólásokban minden ott van, 35mm az 35mm ugyan azon a gépvázon. Neked a Crop meg a fullframe szenzor közti különbség zavarhat be.
A tájképre használhatod mindkettőt, a téma dönti el, hogy melyiket használjad (vsz. a fix összességében "szebb és jobb" képet rajzol a szenzorodra)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!