Szeretnék venni egy DSLR fényképezőgépet. Érdemes használtat vásárolni, mondjuk Vateráról?
A Vateráról semmiképp. Már csak azért is mert manipulálják a liciteket...
Ez viszont egy jó hely és ha van türelmed nagyon jó vételeket tudsz kifogni.
Nyilván akkor a NIKON Canon topicot kell választani.
A fentebb linkelt Indexes topik a legmegbízhatóbb hely Magyarországon, én is inkább onnan ajánlom a vásárlást.
Ettől függetlenül vásárlás előtt nézz utána a váznak, hogy milyen ismert hibái vannak, mennyiért árulják más helyeken (ha túl olcsó a többihez képest egy hirdetés az mindig legyen gyanús!).
Amit a legfontosabb nézni az az expo szám, a zárszerkezet, a fókuszhiba fényerős objektívekkel (ez utóbbi nem minden vázat érint) és a szenzor (nincs-e kiégett pixel). Canon gépekről jó tudni, hogy a videós vázaik általában külön számolják az expot és a tükörfelcsapást (videózáshoz szükséges), szóval simán elképzelhető, hogy 1000 expos vázban akár 10-szer annyi is van, ha főleg videózáshoz használták.
használt termékkel mindig van rizikó. viszont a használt dolgok pontosan ezért is olcsóbbak általában, hogy a rizikót ellensúlyozzák.
nem tudom, hogy melyik rendszer tud nagyobb megbízhatóságot biztosítani. az értékelős rendszerek is elég megtévesztőek tudnak lenni (pl. itt a GYK-n is csomóan lepontozzák a segítő és korrekt hozzászólásokat is)
én úgy 10 éve vettem használtan az első DSLR gépemet, azóta is vettem jó pár gépet, objektívet, vakut, akkut, telefont, tabletet, laptopot, táskát és egyebet is használtan. főleg az Index fórumot, vagy a fotóaprót használom. nekem még soha nem volt komoly gondom használt fényképezőgép vásárlással. olyan hibával még soha nem találkoztam, hogy az eladó eltitkolt volna bármit és ebből származott volna károm. olyan már sokszor előfordult velem, hogy én nem gondoltam át jól, hogy kell-e nekem az a gép, de ez az én hibám, nem az eladóé. egyszer jártam úgy, hogy a megvett gépben nem sokkal a vásárlás után zárat kellett cserélni, mert extrém alacsony expószámnál (300 ezerre mondott 1D profi váznál 70 ezernél) tönkrement. erre viszont senki nem számított, az eladó és a szerviz is meglepődött rajta. ritkán történik ilyen, de előfordul, ilyenkor nem nagyon van mit tenni, ezt bele kell kalkulálni a vételárba.
szerintem a legjobb védekezés hallgatni az ösztöneidre. ha nagyon bizonytalan vagy, nem szimpi a termék, nem szimpatikus az eladó, akkor ne vedd meg. lehet, hogy hiba, tégedhetsz, lehet, hogy alaptalan, de azzal kevesebbet buksz, mintha a megérzésednek van igaza. hagyj ki bátran ilyen lehetőségeket. sokkal jobb elúszni hagyni egy gyanús, vagy bizonytalan lehetőséget, mint pofáraesni és azt mondani, hogy "úgy tudtam"...
ha biztosnak érzed, hogy nem lesz gond, akkor meg valószínűleg tényleg nem is lesz.
nem jönnék ilyen ezoterikus dolgokkal, hogy azokat a dolgokat vonzod be magadnak, amiket kivetítesz a világra, de az egészen biztos, hogy ha valamitől nagyon félsz és aztán még be is következik, akkor sokkal rosszabbul fog esni és aztán még annyi bizalmad sem lesz a dolgokkal szemben.
# 6
A vati éppen a lekövetést teszi lehetővé visszamenőleg, ahol az adott-kapott értékeléseket lehet lesni és nem csak kettőjükét, hanem a többi vevőt-eladót is más ügyletekből adásvételből, amely eléggé iránymutatóak.
Továbbá, személyazonossághoz kötött az eladói regisztráció és nem csak egy nick név van, mint a többi seftes oldalon.
Mellesleg az új holmi sem mindig új;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!