Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Sérült jpg és raw fájlokat...

Sérült jpg és raw fájlokat mivel lehet helyreállítani? (SD kártya)

Figyelt kérdés

2017. aug. 14. 16:14
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

#8: Megnéztem az általad ajánlott képnézegetőt is, de sajnos nem oldotta meg a problémát. (Egyébként kérdésemben pontatlan voltam, mert a nyers fájlok jelen esetben cr2 fájlok, de ez nem javít a tényen, valószínűleg te is erre gondoltál, a program ugyanúgy segített volna, ha nem lett volna hibás a fájl.

#9: Javaslatodra rákerestem egy ilyen programra, az EaseUS Data Recovery nevezetűre. Eredményt sajnos ezzel sem értem el a hibás fájlok ügyében.

#10: Az ilyen szolgáltatások sajnos esélytelenek, hogy beváljanak.

A helyzet az, hogy a képeket menthetetlennek nyilvánítom. Annak ellenére, hogy a képeknek a mérete, meg a készítési dátuma látszódik (és egyedi, és tükrözi a valóságot), a sérült képek tartalmukban teljesen sérültek, a tartalmuk kizárólag nullákkal vannak megtöltve. (Total Commanderben lehet összehasonlítani fájlok tartalmát.)

Ettől függetlenül köszönöm a segítségeket! :)

2017. aug. 20. 00:36
 12/17 A kérdező kommentje:
Kihagytam, hogy a fentebb említett ok miatt a sérült fájlt helyreállító programok nem segítenek (mint amit a #10-es is ajánlott), mert nem az a helyzet, hogy a kép fele veszett el, hanem az egésze üres sajnos. Ha csak egy része lenne sérült, akkor még lenne mit helyreállítania. Itt sajnos nincs, úgy látom.
2017. aug. 20. 00:38
 13/17 anonim válasza:
Linux/ubuntu alatt használtam többször is sikerrel a ddrescue és a photorec appokal
2017. aug. 20. 10:30
 14/17 A kérdező kommentje:
#13: Sérült fájloknál? Mert a Photorec windowson nekem nem oldotta meg a problémát. (Egy korábbi esetnél segített, de akkor lényegében csak törlődtek a fájlok. Itt, teljesen sérült fájlok vannak, az a gond.)
2017. aug. 20. 11:03
 15/17 anonim válasza:

Adatmentésnél a nulladik, és legfontosabb dolog, hogy a sérült adathordozót még véletlenül se nyissuk meg írásra. (Sajnos ezt Windowson nem egyszerű kivitelezni) A fájlrendszer javítása, vagy az olyan visszaállító programok, amelyek írási műveletet végeznek az adathordozón lehet, hogy még több kárt okoznak, és ténylegesen visszaállíthatatlanná teszik az adatokat.

Első lépés egy image létrehozása az egész adathordozóról. Ekkor ki tud derülni, hogy maga a médium hibás, vagy a fájlrendszer/fájlok sérültek meg, ugyanis a képfájl készítésekor egy-az-egyben kerül lementésre az adathordozó, a fájlrendszer, és egyéb metaadatok nem kerülnek értelmezésre. Erre valóban jó program a már említett dd_rescue, ugyanis ez arra is képes, hogy készítsen egy térképet az adathordozóról, arról, hogy mely területeket nem tudta beolvasni, továbbá, meg lehet neki adni, hogy hányszor, és hogyan próbálja újra. Megeshet, hogy csupán több századik próbálkozásra sikerül csak olvasni az adathordozó hibás részéről, de az is lehet, hogy egyáltalán nem. Amúgy én ezzel a módszerrel egy meglehetősen hibás SD kártyáról majdnem mindent le tudtam menteni, amit nem, arról meg szerencsére volt biztonsági mentésem, de az adatok 95%+ így is vissza tudtam olvasni.

Hasznos még tudni, hogy az SD kártya olvasók sem kezelik egyformán a hibákat. Nekem volt egy olyan USB-s olvasóm, amelyik ha egy blokkot nem tudott beolvasni egyszerűen eldobta az egész médiumot. Egy másik elnyelte a hibát, és 0-kkal töltötte fel azt a részt, amelyiket nem tudta beolvasni. Nekem ami jól bevált olvasó az a laptopomba beépített volt, az rendesen lejelentette az olvasási hibákat az operációs rendszer felé, így lehetett adatmentésre használni. Érdemes lenne megpróbálkozni más olvasókkal is.

Miután az image elkészült, onnantól csakis azon dolgozunk, de abba sem írunk bele. Windowson annó a GetDataBack-et (FAT/NTFS) használtam, meglehetősen jól működik, de lehet, hogy sikerül olyan szinten helyreállítani az image-t, hogy simán meg lehet rajta nyitni a fájlrendszert.

2017. aug. 21. 02:09
 16/17 anonim ***** válasza:

igen, sajnos a sérült/hibás fájlokkal nehezebb mit kezdeni, mint a töröltekkel. hogy most csak nullák vannak a képfájlokban, az sajnos nem teszi egyértelművé, hogy jól lett kiírva a kártyára és utána sérült meg, vagy már a kiírásuk sem sikerült.

ha még garis a kártya, akkor vidd vissza, cseréltesd ki. az új kártyát formázd és teszteld, hogy azzal nincs-e hasonló gond. érdemes több darab, lehetőleg több féle méretű, gyártmányú, stb. kártyával is kipróbálni a gépet (és a kártyaolvasót is), hogy időben kiderüljön, ha esetleg a gép (is) hibás, nem (csak) a kártya.

most elveszítettél pár képet, de legalább azt biztosítsd be, hogy máskor ne forduljon ilyen elő.

2017. aug. 23. 11:20
 17/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen, hogy időt szántatok a kérdés megválaszolására. Sajnos ez tényleg egy olyan eset volt, aminél nehéz volt mit tenni.

Voltam a Kürt-nél is, ott az állapotfelmérés után ezt kaptam válaszul:

"A technológia jelenlegi állása szerint az adatmentés semmilyen módszerrel nem végezhető el."

"A leadott adathordozó állapotfelmérését elvégeztük, mely során megállapítottuk, hogy a memória fele üres.

Tekintettel arra, hogy a keresett fájlbejegyzések az üres adatterületre mutatnak, adatmentést nem tudunk végezni.

Az adatok visszaállítása nem lehetséges."

2019. jún. 30. 13:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!