Sérült jpg és raw fájlokat mivel lehet helyreállítani? (SD kártya)
#2: Nem tudom, pár napja készült képek, egy ideig fényképezőgépről vissza lehetett őket nézni, de mikor gépre fel akartam rakni a képeket, nem nyitja meg a Windows képnézegető, meg más sem, mert "sérült fájlok, vagy túl nagy méretűek".
#3: A fentebbi oknál fogva nincs biztonsági mentés.
#4: Recuva nem segít, meg számos más program se segített sajnos
már a fényképezőgép sem jeleníti meg őket? más képnézegető/szerkesztő programmal is próbáltad? a fényképező gyártója általában ad/ajánl valamilyen programot erre, vagy ott vannak az olyan általános, komolyabb céleszközök, mint IrfanView, PhotoShop, Lightroom, stb.
a Windows képnézegetőt nem ismerem, de szerintem csak limitáltan alkalmas ilyesmire és lehet, hogy neki van csak gondja, nem a képeknek.
ha a kártyával van olvasási hiba,a zt Recuva, RescuePro és társaik viszonylag jól kezelik. főleg a törölt fájlokat. ha minden menthetőt lemásoltál a kártyáról, akkor próbáld megformázni a fényképezőgépben és újra ráereszteni Recuva/RescuePro, hátha segít.
ha magától olvashatatlanná vált a kép, akkor az komolyabb kártya hiba lesz, szerintem nem fogod tudni megmenteni ezeket a képeket, de mindenképp érdemes lecserélni a kártyát, hogy máskor ne legyen ilyen gondod. sajnos más tippem nincs.
általában igaz, hogy érdemes minden használat előtt formázni a kártyát, a képeket minél előbb lementeni a kártyáról és biztonsági másolatokat készíteni, hogy több helyen és példányban is meglegyen, lehetőleg a kártyán nem érdemes túl sokat nézegetni, pláne szerkeszteni a képeket, mert az növeli a sérülés és veszteség kockázatát.
#6: Picasa képnézegetővel próbáltam még megnyitni, meg a Photoshopban is, sajnos egyik sem segített.
Canon gépem van, majd akkor körülnézek a dobozában, esetleg a honlapján, bár szerintem már rá kellett, hogy bukkanjak.
Recuva nem kezelte, a másikat meg nem ismerem, így azt még kipróbálom majd. Az a baj, hogy ezek a fájlok nem törölve lettek, hanem közben hibásodtak meg, és a legtöbb program csak törlésből állít vissza.
Használat előtt formáztam a kártyát, és igen ez valószínűleg komolyabb kártyahiba lesz. Ha megoldódott a probléma (vagy tényleg abszolút reménytelen az egész), megszabadulok tőle. (Elvileg még garanciás.)
A biztonsági mentegetés is tervben van, de itt nem volt ilyenre lehetőségem. Eszembe jutott, hogy még aznap is szerettem volna megnézni egy másik gépen a kééeket, és lementeni, de már akkor sem voltak olvashatóak.
Köszi a segítséget, majd jelentkezem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!