Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mi a különbség a kamera és...

Mi a különbség a kamera és fényképezőgép között?

Figyelt kérdés

Nyilván tudom mi a különbség de arra gondolok, hogyha megnézünk egy 160k-s fényképezőgépet meg egy videókamerát akkor hatalmas a különbség.

Fényképezőgép is tud videót rögzíteni FHD 30FPS-sel meg a kamera is, de mégis előbbinek szebb a képe, mert nagyobb az optikája.

Arra lennék kíváncsi, hogy miért van az, hogy egy 160k-s fényképezőnek nagyobb az optikája-->több fény jut be, és még a fókusz is nagyon szép, sőt manuálisan állítható a lencse mozgatásával, míg ha ugyanekkora "optikájú" videókamerát akarsz venni, kb 5x annyit kell fizetned?

Mi teszi a videókamerát videókamerává egy fényképezőhöz képest? Azonos árért utóbbi nagyobb optikát, és jobb fókusztávolságot kínál, és videózásban is sokszor otthagyja a kis handycameket.

2017. júl. 17. 21:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
0%

Ha jól emlékszem, a fényképezők többségébe kötelezően bele van építve egy videofelvételi limitáció (30 perc), mert így kedvezőbb vámtarifa-besorolást kapott.

Egyébként fényképezéshez tökmás minőségű/fajtájú af/lencserendszer kell. Illetve a dslr-videozás pont ezt a határt mossa már el.

2017. júl. 17. 21:55
 2/13 anonim ***** válasza:
65%

Kezdjük azzal, amit kérdésként megjelöltél.

Röviden: az egyik latin eredetű szó, a másik magyar.

Camera ubscura - lyukkamera. A fényképezés történetének előfutára (és más tudományoknak is) Leonardo da Vince felfedezése, mely szerint a szoba falán felfedezte a külvilág fejre állított képét. A zárt spaletta egy apró lyukán szűrődött be a fény. Ez egyenes vonalban terjed, de kis nyílás elhajlítja.

A kamera szobát jelent.

A mozgófilm álló képek sorozata. Gyors egymásutánban készülnek a képek, s kerülnek a filmre. Legalább 24 kell másodpercenként, hogy mozgásnak érzékeljük.

Teljesen más mechanika kell hozzá, mint egy csak állóképeket készítő szerkezethez. Drágább, bonyolultabb.

Nincs ez másképpen a modern, digitális világban sem.

A fényképezőgép tervezésekor az a fő cél, hogy kiváló minőségű álló képeket készítsen. A lencse, a vaku, az elektronika mind ennek van alárendelve.

Én profi digitális géppel nem dolgoztam, a digitálisakat nem ismerem. Bridge gépem van, de az messze nem az.

Szerintem a hivatásosaknak készülők nem tudnak mozgófelvételt készíteni, de tévedhetek. Nincs jelentősége.

Ez olyan plusz szolgáltatása a masinának, amit beletuszkolnak, mert kell azoknak, akiknek hobbiból kattintgatnak.

A videokamera esetében az elsődleges cél a mozgókép rögzítése. Itt kevésbé érdekes a mechanika, mint a filmes masináknál, de a nagy sebességű adattovábbítás és rögzítés sokkal drágább elektronikát kíván, mint ami az állóképekhez szükséges. Nem tudom neked felsorolni az összes alkotóelemet, bocs!

2017. júl. 17. 22:04
 3/13 A kérdező kommentje:

???

Mi az a vámtarifa?

2017. júl. 17. 22:04
 4/13 anonim ***** válasza:
19%

Nem tudom első mit zagyvál ide. Arra gondol, hogy vámolás szempontjából kedvezőbb kialakításra törekszenek.

Ha finom akarok lenni, akkor csak annyit, hogy marhaság.

2017. júl. 17. 22:06
 5/13 anonim ***** válasza:
50%

Zagyvál a tudodki:) google első találat, persze csak ha tudsz angolul.

[link]

2017. júl. 17. 22:12
 6/13 anonim ***** válasza:
24%

Második találat:

[link]

2017. júl. 17. 22:14
 7/13 A kérdező kommentje:

de második.

Az okés, de ha fényképezőben ezt meg tudják oldani, akkor kamerában miért nem?

2017. júl. 17. 22:21
 8/13 anonim ***** válasza:
80%

Nem zagyvál semmit az #1. Egy (ostoba) EU-s szabályozás miatt minden eszközt külön vám terhel, ami képes több mint 30 percnyi videóanyagot felvenni megszakítás nélkül. Mivel a fényképezőknek ez másodlagos funkciójuk, és nem akarják a fotósokat szívatni azzal, hogy ennek a plusz költségét beleépítik az árba, ezért a felvétel 29'59-nél magától leáll a legtöbb gépen, hogy utána egy gombnyomással újra lehessen indítani. A videókameráknál ez ugye lényeges szempont, tehát a gyártók ezt belekalkulálják a fogyasztói árba.

És jó, hogy ez fel lett hozva, mert ezen kívül tényleg nem sok választja el a két eszközt technikailag. A digitális világban a fényképező és kamera is lényegében áll egy CMOS (CCD) érzékelőből, egy optikából és egy képfeldolgozó processzorból - a képalkotást tekintve. Használat közben még annyi különbség van, hogy fotózásnál egy mechanikus zárszerkezet is mozog az érzékelő és a lencse között, videónál pedig közvetlenül az érzékelőről kerülnek leolvasásra az adatok. Azonban MILC fényképezőknél már ez a mechanikus zár is eltűnt.

Összességében tehát egyre inkább elmosódik a határ a két eszköz között. Pont azért lett népszerű amatőr és félprofi videósok körében a DSLR, MILC, mivel a nagyobb érzékelő és cserélhető optika sokkal szebb képminőséget ad alacsonyabb áron, mint a camcorder. Amikor a legprofibb mozis minőségről beszélünk, akkor már persze kicsit más a dolog fekvése, mivel itt már olyan igények jelennek meg, amelyeket egy fényképező közel sem tud biztosítani. Viszont itt már a több tízmilliós árkategóriákban járunk, tehát egy darabig még biztos nem kell ezzel foglalkoznod, addig elég ha a korábban leírtakat tartod észben.

2017. júl. 18. 08:09
 9/13 A kérdező kommentje:
Ismerősöm szerint a vámon túl még problémát jelent az is, hogy a profibb fényképezők túlmelegednek. Legalábbis nekem mondott olyat, hogy pl FHD 60fps-sel csak 10 percnyit tud rögzíteni egybe mert a feldolgozó processzora egyszerűen túlmelegszik, míg a kameráknál erősebb hardver van beépítve
2017. júl. 18. 11:33
 10/13 anonim ***** válasza:
#9 Ebben van igazság, tekintve, hogy a videófelvétel jóval nagyobb hőt termel. Ez azonban gyakran termékhiba, meg sokban függ a gyártótól is. Egyes gyártók például nagy teljesítményt raknak a lehető legkisebb gépekbe megfelelő hőelvezetés nélkül, és akkor előfordulhat túlmelegedés. Én mondjuk vásárlás előtt mindig megnézem a neten, hogy milyen vélemények és tapasztalatok vannak a túlmelegedésről. Mostani DSLR-em még egyszer sem adta meg magát, pedig órákig dolgoztam vele tűző nyári napokon. Ellenpéldaként meg mondom, hogy láttam én már profi kamerát ilyen körülmények között összeomlani. Persze ritkább, de ez sem jelent feltétlen garanciát.
2017. júl. 19. 07:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!