Szerinted milyen fényképezőgépet vegyek?
Tök fölösleges neked 70k ezerért gépet venned. Sok Canon és Nikon gép van, ami megfelelő lenne neked, de az utóbbi időben én nem igazán láttam megfelelő gépeket.
Belementek nagyon ebbe a zoomháborúba kompakt/bridge vonalon, mikor átlag felhasználónak a nagylátószög többet ér, meg egyébként a kisebb torzítás, amúgy sincs ki kézből kitartana egy 50x-es zoomolást, de amúgy is mütyürke részen gyűjti a fényt, szal' a levegő vibrálása, vagy bármi is elganézza a képet
Fuji-k nem tudom milyenek mostanában, régen a színmélységben jeleskedtek, aztán erősen lemaradtak.
A Sony akkor volt jó, mikor még floppykra mentették a képeket, amúgy meg maradhatott volna a walkman gyártásnál...
#2 nekem amúgy jobbára pozitív tapasztalataim vannak a Canon szervizzel, de a CCD zaj javítás valószínűleg pont egy szoftveres kérdés volt, így nem került nekik semmibe javítani. egyébként 8 év után általában minden gyártó (minden területen) megszünteti a termék támogatást a régi termékeihez, úgyhogy ilyenkor már csak akkor van alkatrész, ha esetleg maradt véletlenül raktáron, vagy valamelyik újabb termék pont ugyanazt a régi alkatrészt haszálja, netán annyira népszerű, hogy utángyártottban is létezik pótalkatrész, de a márkaszervizek nem nagyon használnak utángyártott alkatrészeket. szóval 10 év után örülhetsz, ha még lesz valamilyen alkatrész a gépedhez.
a kisebb gépeket általában modulárisan szokták javítani. felosztják a gépet néhány főbb egységre/csoportra (pl. ház, optika, elektronika, gombok) és azoknak az egységeknek van egy fix ára, hogy mennyiért cserélik. egy-egy alkatrészt nem is nagyon szoktak hozzá tartani. sőt van, hogy nem is rendelhető. ez még a komolyabb gépeknél is előfordul, hogy egyik-másik alkatrész magában nem cserélhető, csak együtt valami másik hozzá kapcsolódóval. némelyik márkánál meg kifejezetten egységáras javítás van és mindegy, hogy mi baja van a gépnek x pénzért egyben cserélik az egészet.
sok féle gép van, azt kéne megnézned, hogy neked mik a fő szempontjaid az áron kívül. mennyire akarsz nagy zoomot, mekkora méretben gondolozol, mennyire akarod hurcolni magaddal, vagy csak nagyritkán elvinni, stb. az 50-70 ezres kategóriában a legtöbb komolyabb gyártó nagyjából hasonló minőséget kínál, túl nagy csodákra nem érdemes számítani.
sokan úgy gondolják, hogy ebben a kategóriában a fényképezőgépek nem nyújtanak sokkal jobb minőséget, mint egy mobiltelefon, így azzal jobban jársz, mert az legalább mindig nálad lehet. hogy neked mi mennyire fontos, azt meg csak te tudhatod. van egy csomó teszt oldal magyar és idegen nyelveken is, ahol összehasonlítgatják a gépeket, leírják, hogy melyik mit tud.
A mostaninak csak 3x optikai zoom-ja van ami igazából nekünk elég volt eddig. A mérete lényegtelen. Lehet kicsi is nagy is. Nem fogjuk napi szinten használni. Nem lesz az hogy "biztos ami biztos"és elviszem a wc-re is meg mindenhova..érted:D
Ami pedig a telefonokat illeti.. Nekem pl Samsung Galaxy S4-em van és nem igazán csinál jobb képeket a 13 megapixeles kamerájával mint a nála 10 évvel idősebb fényképezőnk ami csupán 7.2 megapixel. Tehát nekem ez kicsit irrelevánsan hangzik hogy teszem azt 60 ezer forintért megkapod ugyan azt a technikát és minőséget egy telefonban és egy fényképezőgépben is. Viszont az utóbbi esetében rengeteg más funkciót is tartalmaz az ár.
Valóban volt nekik valahonnan raktáron és kivételes dolog volt (hírekben is benne volt itt-ott), viszont nem software-es volt az a probléma. Vagy CCD, vagy a kijelző mátrixát címző áramkör lehetett a ludas.
Szerintem az igényeidnek megfelelő, jó gépet jó szerencsével kaphatsz fele annyiért is egyébként, mint ahogy tervezed.
Igényeid: Legyen nagylátószöge, legyen rajta valamekkora optikai zoom (esetleg képstabi), gyorsan és pontosan állítsa a fókuszt, fénymérést, beállításokat, stb tiszta, éles legyen a képe, megfelelően kezelje a megfelelő vakut, ami ne legyen túl közel az optika tengelyéhez...
+ nem árt, ha rendelkezik full manuális móddal, állványmenettel és még pár funkcióval
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!