Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Uj kamera, kezdo vagyok, hogy...

Uj kamera, kezdo vagyok, hogy tanulhatnek?

Figyelt kérdés
Kaptam egy fenykepezogepet,amire egy ideje vagytam,es arra is hogy fenykepezhessek is,de kiderult hogy ez nem olyan konnyu.Nikon D3300 gepem van.Sok dolgot nem ertek hogy kell beallitani,kiszamolni,hogy a kepek jol jojjenek ki.Tudnatok segiteni,esetleg videokat,oldalakat.Koszonom elore!

2016. dec. 27. 18:59
 1/7 anonim ***** válasza:
2016. dec. 27. 19:16
 2/7 anonim ***** válasza:

először blende ill. idő előválasztással fotózz

és tapasztald ki mi változik a képen ha állítod.

és szép lassan a többit

Amúgy számolgatni nem nagyon kell még egy jó darabig, ha meg automatára állítod akkor meg végképnem és úgy is nagy valószínűséggel jó képeket fogsz csinálni hiszen akik az automatikát csinálták kicsit kitapasztalták hogy mit hogyan kéne...

Szerintem az a jó ha minél hamarabb sikerélményed van, ezért véleményem szerint inkább fogalmazd meg hogy milyen képeket szeretnél csinálni, mit szeretnél rövidtávon elérni és ehhez tanuld meg az elméletet és a gyakorlatot. Majd a többi elméletet ráérsz szépen apránként tanulni és begyekorolni.

2016. dec. 27. 21:29
 3/7 anonim ***** válasza:

#2 jav.

"nagy valószínűséggel jó képeket fogsz csinálni"

Úgy értem jól beállított képeket azaz a gép megfelelően lesz beállítva egy jó fotóhoz... :)))

(ezt pontosítani akartam nehogy jöjjenek az ugrifülesek:))

2016. dec. 27. 21:31
 4/7 A kérdező kommentje:
Szeretnek termeszet kepeket csinalni,panorama es meg portret inkabb :)
2016. dec. 27. 22:15
 5/7 anonim ***** válasza:
Először is, milyen objektív van rajta? Ha ez megvan akkor először azt tanuld meg mi az a mm ami az objektíveken az egyik (vagy 2 szám mögé van írva (pl SIGMA 50mm f/1.4). A mm egyfajta látószög, pontosan nem tudom megmondani hogy hogy váltják at a fokot mm-be de például 8mm (halszem objektív, nagyon nagy látószög) = 180°, 50mm = 90°. Fejből ezt a kettő példát tudom felhozni, de ez csak dióhélyban volt a miliméterről. Aztán jöhet a rekesz. A rekesz az a bizonyos f/ mögötti szám, minél kisebb annál több fényt enged be az objektív. Például általában a kit objektívek 18-55mm-esek szoktak lenni és f/3.5-5.6. Ez azt jelenti hogy 18 miliméteren 3.5-ös rekeszt tudja, 55-ön pedig 5.6-ost. Fix objektíveknél (nem lehet vele zoomolni például 50mm, 35mm, és a többi amin csak egy darab 1-2-3 számjegyű szám található) csak az van ráírva hogy mekkora a legnagyobb rekesz, például 50mm-esek esetében f/1.8 vagy 1.4. Ez is csak nagyon röviden összefoglalva, de most váltsunk. Jöhet a záridő. A záridő az a pár másodperc vagy a másodperc töredéke amikor nyitva van a zár és minél több ideig van nyitva, annál fényesebb lesz a kép. Például 1/25-öd másodpercnél jóval fényesebb lesz a kép mint 1/4000-ednél. És ugye pár másodpercnél meg már nagyon fényes lesz a kép ha ugyanazon a beállításokon csináljuk mint amit helyesen 1/250-eden kéne. Aztán még van az ISO, ez a szenzor vagy a film érzékenysége. Minél magasabb az ISO annál fényesebb, de viszont szemcsésebb lesz a kép, úgynevezett digitális zaj lesz rajta. A gép amit említették kB 1600-ig bírja úgy hogy még jó legyen a kép. Aztán ugye van a kép formátuma, ugye ami lehet JPEG vagy RAW. RAWnak annyi a különlegessége hogy sokkal több infót tárol ezáltal nagyobb hely kell neki, viszont ezt jobb szerkeszteni. Fehéregyensúly: Milyen meleg/hideg legyen a kép színe, vagyis mennyire legyen kékes, vagy mennyire legyen narancssárgás. Ezt kelvinben mérik, igazából annyi hogy élőképes módba teszed a gépet és kipróbálod hogy melyik milyen "effektet" rak a képre. De ennek is összhangban kell lennie a fényképezendő térrel/modellel mert nem mindig passzol egymáshoz a fényképezendő dolog és a színhőmérséklet. Nagyjából ennyi, ez csak nagyon nagyon röviden elmagyarázva, de ugye még itt van a helyes megvilágítás, a kompozíció, a Photoshop utómunka és a többi. Javaslom hogy nézd meg az alábbi youtube csatornákat: Budai Petur, DigitalRevTV, Photoboy Photoboy, Serge Ramelli, Nick Page, Lonely Speck, Tommy Reynolds, Improve Photography. Jól elmagyarázzák az alapértékeket és a világítást, kompozíciót, photoshopot. Amit még ajánlok figyelmedbe: Szipál Márton: Fény Kép Ész és Balassa László: Fotózás a gyakorlatban. Ezek is videók, de nagyon jók és számomra sokat mondanak nagyon. Ha akarod én is segítek, írj privátban ha valami kérdésed van. 14/f
2016. dec. 27. 22:28
 6/7 anonim ***** válasza:
#5-ös vagyok. A 3 alapértéknek összhangban kell lennie, de néha jó kicsit felzavarni őket, abból is lehetnek csodálatos képek. Nick Page egyik videójában elmondta hogy ő azt csinálja, hogy ha állítja a rekeszt a gépen akkor számolja hogy mennyit kattan a kis kerék, átmegy a záridőre és ott is ugyanennyiszer kattintja, hogy ugyan az az expozíció jöjjön ki más effekttel. Rekesz: f/-számnál van. Záridő: s van a végén. ISO: ISO van a szám előtt. Általában így jönnek sorba a gépen: Záridő, rekesz, ISO. Második sor: fényérték, vaku erősség. Harmadik sor: képstílus, fehéregyensúly, kontrasztjavítás, vaku ki/be. Negyedik sor: autófókusz/manuális fókusz, kioldó/sorozatfelvétel, fénymérés és végül kémformátum, legalább is Canonon így van. Nagyon sok tutorial van a netem, akiket leírtam azokat nézd meg. Photoshopot nem tudom honnan tudnád letölteni, ha megtalálom akkor elküldöm a YouTube linket mert én videót néztem hogy honnan kell letölteni.
2016. dec. 27. 23:30
 7/7 anonim ***** válasza:

Nekem alapelvem hogy jó képet még a legutolsó kompakttal is lehet csinálni. Persze minél szrabb a géped annál ügyesebbnek kell lenni.

Szumma-szummárom a kit objetvív megfelelő lesz a tanuláshoz. Persze ha lóvé van rá akkor vegyél frankó, jó fényerejű obikat.

Úgy tudom az ISO 200on van alap állásban. Ettől bármerre változtatsz zajosabb lesz a kép így törekedj minél alacsonyabb ISO érték beállítására. Ha van rá lehetőséged ne menj 400as fölé, de 1600 fölé már tényleg ne nagyon. :)

Használj blende előválasztást! Ezzel tudod beállítani, hogy a háttér/előtér mennyire legyen éles. Minél nagyobb a blendeértéked (azaz minél szűkebb a blende) annál élesebb lesz a háttered.

Ha az adott blende értékhez meghatározott záridő nagyobb mint 1/125s akkor növeld az ISO értéket mert különben bemozdulhat a kép (hacsak nem használsz állványt) Ha használsz állványt akkor az ISOt semmiképpen se növeld 400as fölé de inkább 200as.

Ha az expozíciós idő 10másodperc feletti (éjszakai felvételek esetén) akkor állítólag érdemes növelni az iSOt hogy 10mp alatta maradjon.

2016. dec. 28. 00:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!