Objektivek! All around vagy fix? Több lent.
Én csak a saját tapasztalásaimat tudom tapasztalatként leírni. :D Ezelőtt 10 évvel, mikor fényerőtlen helyeken szerettem volna fotózni, rátértem a fixekre. Akkor ez egy jó megoldásnak tűnt, mivel akkor a zoomok a fixeknél csak rosszabb képminőségűek, kisebb fényerejűek, feltűnőbbek és nehezebbek voltak. Persze, ez a megállapítás csak az általam használt Canon telékre vonatkozik, a többihez nem értek. Ma már vannak olyan zoomok, amelyek gyakorlatilag ugyanazt produkálják - képminőségben, a többi változatlan.
Zoomokat az emberállandóan tekerget, fixekkel az ember másképp fényképez. Jön a téma, fekvőkép. Közelebb ér a téma, kilógna felül, állókép. Még közelebb ér a téma, valami részletet fényképez az ember. Ha már egy szempárnál is közelebb van a téma, az ember leereszti a gépet. :D Az az igazság, hogy pár millió kép után az alanynak is és a fotósnak is mindegy, ha egy világszenzációról a kivágás miatt is lecsúszik. Lecsúszik ugyanaznap másik ötről az autofókusz másképp működése, valaki fejének belelógása, kártya fullja, nemvárt akku kimerülés, stb miatt.
A portól én nem félek, amikor Kecskemét környékén a homokon jó száraz időben jön a friss szél (magyarul, alig látok a porfelhőtől), akkor természetesen hátat fordítok a szélnek, úgy cserélek, fintorogva, de a gyakorlat azt mutatta, hogy ettől nem kell sűrűbben tisztogatásra vinnem. Van, aki objektívvel együtt veszi a gépet, a boltban rárakja, és soha nem veszi le többet, nehogy a por... Ez is egy hozzáállás, mindenki saját maga béklyóinak kovácsa.
Az időszak közben az egyetlen zoomtól is megszabadultam, amit birtokoltam, de rájöttem, hogy alárendeltebb fontosságú, sűrű eseménysorozatnál csak jó ide-oda lődözni, így vettem egy secondhand 70-200/4 L IS-t.
Objektívet cserélni tényleg nem kötelező, de akkor minek a cserélhető objektives gép? Vegyen egy zoom-os bridge gépet, és el van intézve. Van rajta zoom, nem kell cserélgetni, mindenki boldog.
Az meg abszolút nem kötelező, hogy te az embertömeg közepén cserélgess objetívet.
Én úgy szoktam, hogy leülök egy padra, vagy kihúzódom a szélre, leguggolok a fal mellé, stb, és szépen, biztonságosan kicserélem. Nem kell ettől félni, nem áll ott sorba fél kiló por, hogy amint lecsavarod az obit, rögtön rávesse magát a gépedre.
Egy zoom egyelőre sosem olyan fényerős, mint egy fix obi, ezt felesleges vitatni.
Ha olyan objektívet veszel, ami "mindenre jó", akkor nem kell cseélgetned, viszont kapsz egy gyenge képminőséget és fényerőt.
Ha ki akarod használni a dslr-t, és tényleg tudod, hogy melyik obi mire jó, és arra is használod, sokkal szebb képeid lesznek, viszont cipekedhetsz és cserélgetned kell.
Mindenki döntse el, hogy mi a fontosabb számára.
Ha csak egy obit viszek magammal, és úgy akarok készülni, hogy viszonylagos általánosságban "bármit" tudjak fotózni, akkor 24-70-et választoml. Ez nem tele, nem is igazán széleslátó, de elég jó az átfogása, elég jó a fényereje, és mellé a képminőség sem utolsó. Ez ugye kb3x zoom.
Én is ilyesmi zoom-ra gondoltam, nem a tamron 70-300mm-re.
Régiek közül a 28-70, 28-80 Tokina amik tetszenek, de még az is 80 ezer használtan japánból. Jelenleg a sima 28-70-es Nikkor objektívem van, 3.5-4.5 fényerővel. Egynek ez is jó, elég éles képe van, és a két szélső portré érték között van a gy.távolság aps-c szenzoron (105mm).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!