Objektivek! All around vagy fix? Több lent.
Van olyan zoom obi ami megfelelő minőséget tud minden fókusztávon de azt átlag magyar fizetésből nem tudod megvenni.
A fix obi meg pont ezért jó.
Nekem még egy régebbi 18-200-asom volt, de elég silány képe volt. Persze ezt csak akkor veszed észre, ha már volt a kezedben jó obi.
Ha már zoom, akkor max 3-5x. átfogás az, ami még elmegy. Annál több már minőségi romlást okoz.
A fix obi viszont segíti a kreativitást :)
Segíti hát... ha túl széles akkor a közeli témát nem tudod vele lekapni, de épp azt akarnád, ha meg túl szűk, mondjuk aps-c szenzoron 50mm, akkor meg nem fér bele a képbe semmi, ja hogy cserélgesd, hát persze, hadd porosodjon a szenzor meg essen ki a kezedből hátha eltörik teljesen.
Egy normális zoom-al a középút jobb lehet. Éles rajzot adó normális zoom kell és kész.
Nem vetem el a fixet de azért hétköznapra nem való, csak játszani.
"ha túl széles akkor a közeli témát nem tudod vele lekapni, de épp azt akarnád, ha meg túl szűk, mondjuk aps-c szenzoron 50mm, akkor meg nem fér bele a képbe semmi"
Az ember az esetek jelentős részében úgy megy fotózni, hogy előre tudja, mi lesz a téma - és hogy milyen felszerelésre lesz hozzá szüksége. Persze ehhez előbb ki kell nőni a mindent-lekapok-amit-látok korszakból.
"ja hogy cserélgesd, hát persze, hadd porosodjon a szenzor"
Legjobb tudomásom szerint a cserélhető objektíves gépnek az a lényege, hogy cserélhető az objektív. Persze lehet, hogy félreértek valamit.
"meg essen ki a kezedből hátha eltörik teljesen."
Aki ilyen indokkal nem cserél objektívet, az valóban jobb, ha nem cserélgeti. Mondjuk neki valószínűleg felesleges is a cserélhető objektíves masina...
Na ugye, nem én mint válaszoló vagyok a kezdő... hanem a kérdező. Én csak leírtam hogy nem mindenkinek van kedve cserélgetni két kép között az objektívet pl. a városi tömegben. Meglöknek már le is ejtetted. Egy fényerős kistele fixnek örülnék mondjuk, vagy egy nagylátó fixnek, de a köztesek valahogy nem "must have" objektívek.
Pl. elmész valahova ahol még nem jártál, nem biztos hogy fogsz szelektálni annyira hogy nekem csak széles kép vagy tele kép kell és kész. Olyankor jobb a zoom, de akkor sem kell 18-300...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!