Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Azt mondják lehetetlen, akkor...

Azt mondják lehetetlen, akkor ez hogyan lehetséges? Több lent!

Figyelt kérdés

Szóval, arról lenne szó hogy mindig is gondolkodtam rajta, és magam is szerettem volna bizonyos videók felbontását növelni. Sokszor néztem utána, de mindenhol azt írták, nem lehet. Azonban találtam valamit, amin eléggé elcsodálkoztam. Találtam egy felvételt, konkrétan egy koncertfelvételt, amit 1991-ben vettek fel, ez egy ilyen tv-s felvétel volt, de idén 2016-ban az együttes újramixelte, és kiadta hivatalosan Blu-ray en és DVD-n is. Nekem megvan a régi és az új is. 1991-ben tudtommal nem volt olyan hogy 1080p... Akkor csak ilyen rossz minőségű kamerák voltak, ami rossz minőségű/felbontású videót is csinált. Amit meg idén kiadtak, az ugyanaz a felvétel, 1080p-be... Hogyan lehetséges ez? Amit az akkori régi kamera felvett rossz felbontásba, azt hogyan lehet ilyen profi minőségre megcsinálni? Azt mondják nem lehet felbontást növelni. Akkor ez mégis mi? Példa a linkekben:

Régi:

https://www.youtube.com/watch?v=u6wdsM5kO0Y

Új:

https://www.youtube.com/watch?v=S0QDB9FtnUM

2016. okt. 13. 21:52
 1/9 anonim ***** válasza:
A válasz nagyon egyszerű: ez a felvétel nem 1991-ben készült.
2016. okt. 13. 21:57
 2/9 A kérdező kommentje:
Na ez az ami full hülyeség... Jeff Porcaro dobos 1992-ben halt meg. Már pedig ő van a felvételen... Plusz az hogy már a basszista Mike Porcaro sem él.. tavaly halt meg. A toto maradék tagjai pedig már nem így néznek ki... Akkor?
2016. okt. 13. 22:05
 3/9 anonim ***** válasza:

Tényleg bámulatos a második képminősége (elmenne mainak is), de erre csak egy magyarázat van: annak idején eleve jó minőségű felvételt készítettek, és ezt dolgozták fel komoly utómunkával.

Az általad linkelt régi felvételen látszanak az NTSC-re jellemző színhibák, amin az sem segít, hogy VHS-sel lehetett felvéve, ami miatt mosott képe van.

Sajnos tényleg lehetetlen nem létező képinformációt kitalálni egy alacsony felbontású videóból. A régi filmek felújításán rengeteg szakember szokott dolgozni, nem arról van szó, hogy ráengedsz egy szoftvert, ami magától mindent megold.

2016. okt. 13. 22:38
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Azért a régi kamerák is jóval jobb minőségű képet rögzítettek, mint amiket VHS-en lehetett beszerezni.

Az eredeti felvételekből, esetleg egy kis digitális ügyeskedéssel lehet ezt-azt csinálni.

DE hiányzó információból nem lehet információt készíteni. Azaz egy rossz felvételből sosem lehet szuper minőség. Ez egyszerűen fizikai képtelenség.

2016. okt. 14. 00:34
 5/9 anonim ***** válasza:

pl 2:44-kor látszik a sínen mozgó stúdiókamera. Ezek minősége akkoriban nem volt érezhető, mivel az akkori tv-k és videók nem tudták visszaadni a rögzített minőséget.

Most újra digitalizálták de már komolyabb felszereléssel.

Ha ismerős "a halál ötven órája", akkor meg fogsz lepődni:

Eredeti mozis minőség:

https://www.youtube.com/watch?v=tY07AIFK7fo

Újradigitalizált (részlet, de ez sem a legjobb, ennél van szebb is):

https://www.youtube.com/watch?v=f4j4iq-hN_8

2016. okt. 14. 08:08
 6/9 anonim ***** válasza:
A profi technika jó volt már akkor is. Az első videó valami VHS kiadás digitalizálva, aztán feltöltve. Köze nincs az akkori csúcs technikához. Az bizony nagyjából azon a szinten volt, amit a 2. videón láthatunk. Nyilván javítgattak még rajta. De az biztos, hogy nem abból a "mosottsz@rból" lett csinálva.
2016. okt. 14. 09:40
 7/9 anonim ***** válasza:
A halál 50 óráját meg 70 milliméteres filmre vették fel. Azt már az 1080p nem is tudja igazán visszaadni. A videón látható "eredeti mozis minőségnek" szintén köze nincs a valódi minőséghez. Ami azon van, azt amatőr 16 milliméteres kamerával is fel tudták volna venni.
2016. okt. 14. 09:51
 8/9 Lajos54 ***** válasza:

Nagyon nagy az esély rá, hogy maga az eredeti felvétel valamilyen jobb profi technikával készülhetett, amiből aztán készült egy olyan kiadás, ami már gyengébb minőségű (az elsőként belinkelt videó). Még az is kérdéses, hogy a Youtube-ra milyen minőségben került fel.

Az újabb kiadás már az eredeti profi felvételből lett egészen más technikával elkészítve, így annak lényegesen jobb a minősége. Nincs itt semmi ellentmondás.

Egy példa: sok éven át készítettem a helyi TV-nek felvételeket, a saját, akkoriban profinak számító DV kamerámmal. Az adásba kerülő anyagot Mpeg2-ben kérték. Az sem rossz, de meg sem közelíti az eredeti DV-t. De nekem megvan az eredeti, tehát bármikor tudnék belőle az Mpeg2-nél lényegesen jobb minőséget előállítani.

2016. okt. 14. 15:07
 9/9 anonim ***** válasza:

#7: Pontosan egy 16mm-es filmmel vették fel. Úgy értettem, hogy akkoriban ezt a minőséget kaptad meg - nem moziban, hanem otthonra.

a 70mm-est szerintem még a 4K sem tudja jól visszaadni,

persze nagyon függ a minőségtől. Mindenesetre 50+ éves

filmről beszélünk, és akkori technikáról. Akkoriban is

lehetett minőséget gyártani. A trükkök viszont nagyon

látszanak :)

2016. okt. 14. 16:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!