A szenzor méret mennyire befolyásolja a mélységélességet?
Én nem vagyok fotós, de úgy tudom hogy nem.
Az objektív nagysága és a rekesznyílás befolyásolja.
Hűha! Szerintem ebbe így ne menjünk bele, mert kénytelenek lennénk szóródási körtől és nagyítástól kezdve belekeverni minden furcsa fogalmat.
Inkább maradjunk annyiban, hogy ha ezzel a két szenzoros géppel ugyanazt a képkivágást akarjuk elérni, akkor a nagyobb szenzor kép (ugyanakkorában) kisebb mélységélességű lesz.
Ennyit én is tudok de a kérdés az hogy mennyivel lesz kisebb? Mondjuk %ban
#4 miért nem ezzel kezdted? :DDDD
pacsi ment
"mennyivel lesz kisebb? Mondjuk %ban"
Nem lesz köztük fix arány. A gyutáv változásával módosul a %.
De hogy legyen konkrétum is.
Tőled 1 méterre áll a portréalanyod, akit le akarsz fényképezni. Ugyanazt a képkivágást szeretnéd, tehát a feje ugyanolyan arányban töltse ki a képet, amit aztán A4-es papírra nyomtatsz.
Először 35mm-es ekvivalens gyújtótávval és F8 rekesszel fotózod le egy 1"-os szenzoros géppel, majd ugyanilyen képkivágással egy 1/1,7"-ossal.
A nyomtatott képen az 1"-os szenzornál másfél méter se lesz a mélységélesség, míg a 1/1,7"-esnél több mint 7 méteres tartományban minden élesnek mondható.
Ezután nem mozdulsz el és a nagyobb szenzoros géppel 250mm ekvivalens gyutávra zoomolsz. Katt, majd felveszed a 1/1,7"-es gépet és azzal is 250mm ekv. lesz a zoomállásod. A nagyobb szenzorossal picivel 2 cm alatt lesz, a kisebbel pár mm-rel 3 cm fölött. Ez már nem akkora különbség, de a 1"-os mélységélessége ugyanolyan körülmények és nagyítás mellett mindig kisebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!