Egy pixel 4 színszűrő átlagát rögzíti, vagy 1-1 színt egy-egy pixel rögzít?
Angolul itt le vannak írva az alapok:
Itt egy kép:
Ha egy pixelen egy szín van, azt érzékeli csak, akkor ha pl. a zöldre kék érkezik akkor olyankor mi van? Ezt nem értem. Szomszédos pixelek egymás közt átlagolnak akkor? De én akkor is úgy tudom, hogy három szín négy egységben van egy pixelen, és azok átlaga lesz a pixel színe.
A képen pont a foveon van, ami elég más, mert ott egy fizikai pixel érzékeli mindhárom (rgb) komponenst. Ennek a részleteit nem ismerem, de annak tekintetében nagy szám, hogy eddig minden egyes komponens érzékeléséhez külön pixel kellett. A pixel előtt van egy színszűrő, ami nagyjából csak az egyik (r, g vagy b) komponenst engedi át. Ha a kék pixelre vörös fény jut, azt a szűrő kiszűri és nem lesz jel. (Valójában lesz, csak nagyon kicsi). A pixelek fizikailag nem átlagolnak semmit, ez utólag, szoftveresen történik a 4 pixel értékéből. (Két zöld pixel van, mert az emberi szem a zöldre a legérzékenyebb és ezzel próbálják ezt figyelembe venni).
Nyilván, ha három színszűrőt tennél egy pixel elé, akkor semmilyen fény nem jutna rá, ezért nem triviális a foveon. Mert ő mégis képes egy pixelen, mindhárom színt külön-külön, egyedileg, átlagolás nélkül érzékelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!